Skocz do zawartości

Update Jagger, 16 października 2005r.

franckey

Rekomendowane odpowiedzi

co wy tutaj gadacie ze strony z systemami leca - pobozne zyczenie :)

- wystarczy w google wpisac "msnbetter thangoogle" - co tam niby robia stronki z 10.000 linkow?

editos:

wlasnie zauwazylem ze strona ktora sobie obserwuje do dluzszego czasu, pozycjonowana tylko i wylacznie linkami rotacyjnymi awansowala na 1 miejsce (baardzo konkurencyjna fraza)

ps. co wszystko nie znaczy wcale ze nie nalezy sie spodziewac ze predzej czy pozniej Google w koncu udoskonali algorytmy tak ze tego typu stronki poleca tam gdzie ich miejsce - mam nadzieje ze te wahania to wlasnie poczatki tych zmian.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mialem 2 domeny - kazda na G. byla od ponad 3 lat. Obie byla pozycjonowane na frazy 1.000.000 i od pol roku stale na top3.

W niedziele gdy sie to wszysto zaczelo pierwsze wskoczyla na 1 miejsce a druga spadla na 6 miejsce.

Obie WWW nigdy nie byly pozycjonowane systemami - tylko katalogi, linki itd.

Wczoraj WWW z pierwszego spadla na 2 miejsce, a druga z 6go podskoczyla na 5 miejsce

Natomiat dzis pierwsza znowu spadla o jedno miejsce do 3 - czyli na miejsce gdzie byla przed tym zamieszaniem, natomiast druga z 5go na 4 miejsce - czyli rowniez w kiedunki miejsca przed tym zamieszaniem.

Od niedzieli obie WWW dodalem do kilku katalogow + pare linkow, czyli calkiem spokojnie robilem to co zawsze.

Nie wiem czy to po porstu normalne ruchy czy moze sytuacja sie stabilizuje - wnioski pozostawiam fachowcom, gdyz nim napewno nie jstem :)

u mnie na najważniejsze frazy jest stabilnie, znaczy przetasowania małe +/- 1 czy 2 pozycje, a więc nic takiego. ale dzisiaj na jedną z fraz jakiś bajzel się porobił konkretny, bo wyniki na mc dar dla różnych DC pokazują strasznie odmienne rzeczy. tak jakby się faktyczine coś googlowi tu czy tam rozjechało :)

niczego nie pozycjonuję żadnymi systemami, więc tutaj nie mam żadnej spiskowej teorii ;) natomiast wydaje mi się, że należy poczekać kilkanaście dni i ja nie zamierzam na razie nic dłubać w serwisach w kierunku seo.

to tyle moich 3 groszy do tematu :)

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

Ja moze dodam swoje 3 grosze to watku

Czy ktos zauwazyl prawidlowosc ze polecialy w dol stony/slowa promowane ostro w ostatnich 3 miesiacach?

U mnie od poczatku zawirowan bardzo stabilne byly slowa ktore mam pozycjownoane od lat (bez zmian - wszystkie na 1 miejscu), natomiat te ktore wdarly sie do czolowki w ostatnich 3 miesiacach polecialy w w kosmos.

Jakby wyniki prezentowalo sprzed 3 miesiecy i nic w tym czasie bym nie robil...

I jedynym wyjatkiem od tej reguly jest kilka swiezych stron, promowanych w ostatnich 2 tygodniach - one rowniez nie zostaly ruszone w wynikach (sa w top 10).

Moze wiec google na czas aktualizacji prezentuje stare dane sprzed jakiegos okresu ?

O jakich przekierowaniach mówisz?

Zwykłych metatagowych.

Jak sam zauwazyles to tylko teoria. Zastanawia mnie fakt czemu G pobiera strone 2 x w krotkim odstepie czasu ? Zeby zaindeksowac wszystkie stroy potrzeba wtedy 2 x wiecej pasma. Robi to w krotkim odstepie czasu to znaczy ze chce porownac zmiany jakie zachodza na stronie. Takie dzialanie moze miec na celu:

1. wykrycie calkowicie dynamicznej zawartosci (losowych smietnikow)

2. wykrycie tylko zmiany odnosnikow na stronie

Jako ze Page Rank opiera sie na odnosnikach wykrycie dynamicznych linkow bardzo podniosloby wiarygodnosc wynikow co jest celem google.

I ku temu właśnie bym się skłaniał. To wyjaśnienie jestem w stanie zrozumieć nawet pomimo zżeranego transferu jakiego doświadczam ostatnio przez gógla :aniolek:

Okay, no to już wiemy, że aktualne zamieszanie to nie awaria tylko update Jagger :-)

https://www.mattcutts.com/blog/update-jagge...tacting-google/

Myślę, że jeżeli ktoś ma zastrzeżenia co do wyników to warto to zgłosić w opisany przez Matta sposób.

Rozpoczęcie jest proste!

ja przychylam się do

u mnie sytuacja podobna, poza tym ze ostry spadek starej domeny poza 200

a co do wypowiedzi SZY

A to że strona leci na pysk tak bardzo świadczy (lub

raczej: może świadczyć, bo przecież ciągle gdybamy)

o tym, że oprócz systemów niewiele więcej ją trzyma

w górze.

to nie zgadzam się z tym zupełnie poleciały mi strony mające k wpisów z ręcznej wymiany linkow, katalów, dmoza , to nie to

Canon sony aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe - promocja. Atrakcyjny system ratalny. Katalog stron www

ja przychylam się do 

Chyba coś w tym jest.

4-m/c temu zakupiłem domenę i oczywiście zaraz ją pozycjonowałem [Linki statyczne]

Przed wielkim Padem - strona trafiła na 5-te miejsce wyników na popularne słowo kluczowe i......... po 3-dniach duży spadek.

Strony które były linkowane wewnątrz serwisu również poleciały.

Obecnie domena się stabilizuje i wyniki powolutku powracają na swoje miejsca.

Wyniki jednak przypominały te sprzed kilku tygodni, więc.......??? :aniolek:

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

a co do wypowiedzi SZY
A to że strona leci na pysk tak bardzo świadczy (lub

raczej: może świadczyć, bo przecież ciągle gdybamy)

o tym, że oprócz systemów niewiele więcej ją trzyma

w górze.

to nie zgadzam się z tym zupełnie poleciały mi strony mające k wpisów z ręcznej wymiany linkow, katalów, dmoza , to nie to

... ale ja pisałem też o ograniczeniu wielu łatwych metod

seo - katalogów, dmozów...

Ale się nie upieram :], choć powoli zaczynam czuć, że

już nigdy się nie dowiemy o co chodziło... :]

Szy.

Ale się nie upieram :], choć powoli zaczynam czuć, że już nigdy się nie dowiemy o co chodziło... :]

i dlatego że się nie dowiem

a wygląda na to że trzeba zaczynać prace od nowa.

Wyniki się stabilizują.

Co ciekawe na zachodnich forach tez brak wspólnych cech dla stron z dużymi spadkami (nie mam na mysli zmiany np o 10 mijesc a spadek z top5 do top200 i dalej)

Skoro stare strony zyskały jeszcze bardziej, wyniki mamy 3 miesiące wstecz to trzeba nadrobić te 3 miesiące :aniolek:

Canon sony aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe - promocja. Atrakcyjny system ratalny. Katalog stron www

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności