Skocz do zawartości

.htaccess i adres rozpoczynający się ?

Hulko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu nie mogę sobie poradzić z tym problemem. Na starym skrypcie każdy adres rozpoczynał się od znaku zapytania, np: adres.pl/?podstrona

W jaki sposób nieistniejący już adres przekierować na stronę główną?

RewriteRule ^(\?.*)$ https://www.adres.pl/ [R=301,L]

nie działa..

Może ktoś z Was będzie w stanie pomóc. Dzięki!

Mój portal: Lokalizacja telefonu - usługa dla każdego rodzica chcącego zlokalizować swoje dziecko!

A coś takiego Cię nie zadowoli:

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.html [L]

Jeśli plik lub katalog nie istnieje, to przekieruj na index

Edycja: Rzeczywiście może Cię nie zadowolić takie rozwiązanie, bo istnienie Twojej strony jest zależne od parametrów get'a, tak? Ale zauważ, że serwer nie wie, czy konkretny parametr zostanie obsłużony więc htacces raczej, wg mnie odpada, sprawę musisz załatwić w kodzie strony. Jeśli dobrze oczywiście rozumiem Twój problem

if($_GET['param'] jest niedozwolony/nieistnieje )

redirect 301

Podpinam się bo wlasnie z tym walczę :/ stronka w Joomla z parametrem "?NAZWA_PODSTRONY"

Ma ktoś jakieś rozwiązanie? - @papieros , już myślałem że się w końcu udało znaleźć rozwiązanie :/

E - oczywiście na stronę główną.

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

... chociaż przyznam że rozwiązanie z plikiem .htaccess byłoby wygodniejsze

a niby skąd htaccess ma wiedzieć, która strona istnieje, a która nie - mówię o stronach określonych parametrem.

Możesz oczywiście w htaccess umieścić wszystkie parametry nieistniejących strona ale w przypadku jeśli nie mają one jakiejś cechy wspólnej, którą da się zastąpić wyrażeniem regularnym to raczej kiepskie rozwiązanie - pozostaje tylko sprawdzenie w php

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności