Skocz do zawartości

znow klopoty z superhostem

papieros

Rekomendowane odpowiedzi

błagam...

pokierujmy kolejny już topic o SH w bardziej konstruktywnym dla ogółu kierunku, poszukiwaniu altternatywy dla SH (reseler)

Osobiście mam pełne zaufanie tylko do home.pl , jednak ich oferta dedyków jest za droga dla mnie, nie mówię że szukam czegoś w cenie SH, ale w (mniejwięcej) tym przedziale cenowym.

Jakies propozycje użytkowników? (poparte doświadczeniem)

{ Sprzedam ten link}

• Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Hellz ja w zadnym, wypadku nie atakuje superhosta bo po 1 nie mam z nimi doswiadczenia.

A jedyna moja wskazowka jezeli ktos ma powazne zapotrzebowanie to kolokacja lub dedyk.

Posiadam wiele zakupionych wirtualek, reselerow - i prawda jest taka niema to jak swoj serwer.

Wiem dzis jedno napewno nie kupie juz nigdzie wirtualki bo mam odpowiednio duzo stron by oplacalo sie utrzymac kolokacje za 500 zl msc czy nawet tysiac, bo posiadanie wlasnej maszyny nadaje wiele mozliwosci ktorych nie mialem wczesniej.

Mimo ze posiadalem juz 2 swoje maszyny skusilem sie jeszcze na 3 wirtualki czy to w Az czy to u kolegi w Hostings na polpaku ale dzis wiem ;-) to byly moje ostatnie zakupy ;-) ktore dotyczyly wirtualnego serwera najczesciej zarzadzanego przez osbe znajaca sie na tym samym poziomie lub nawet nizszym, liczaca tylko zlotowki i dokladajaca nastepnego pozeracza procesora, tutaj u siebie sam wiem ze jak przegne to cierpie.

Nowa maszyne jaka kupilem i jestem z niej dumny choc nie jest typowym serwerem to

P d830 z 2 rdzeniowym procesorem i hdd sata raptora 72 mb, nie duza kasa a duza wydajnosc.

Lecz dla przykladu starcza maszyna to PIV 3 GHZ bez HT z 1 GB ramu na zwyklym dysku i radzi sobie doskonale.

Koszt dzisiaj takiego komputera wynosi jakies 1400 zl - mowie o 2 opcji bo pierwsza wyniosla 3500.

Tak czy tak

sumujac - kupujesz kompa 3 GHZ za 1400 zl - miesieczna oplata za kolokacje 500 zl i czujesz sie Panem sam u siebie.

Co do monitorow to napisalem sobie skrypt ktory monitoruje co 10 sek.

na zasadzie

1 blad zapis do bazy +1

2 blad zapis do bazy + 1

3 to samo

4 to samo

5o to samo

jezeli jest 5 bledow i chce zapisac 6 wysyla meila

a meil w orangu ma pakiet SMS i orange sle mi sms ze jest pad serwera

czyli po 6 odp blednej mam sms

jezeli sa 4 bledy i np 5 jest juz ok to do bazy nastepuje zapis 0 i zaczyna sie wszystko od poczatku.

Do czasu jak tak nie mialem dostawalem 300 meili dziennie bo np byla chwilowa dziura

mam 2 w roznych miejscach.

Z tych ktore moge ci polecic to:

kolokacja w niemczech za posrednictwem Az lub bezposrednio w IPEXCHANGE - lacze Az to first class 10 GB/S - lecz nie kus sie na zakup wirtualki na serwerach az.

Kolokacja dedyk ok ceny rozne chyba nawet od 300 zl.

Data center sprawdzone dziala super.

Troszke drozej mozna - 600-700 zl - FUTURO -łacze dedykowane 1mb CIR=EIR

ACI.COM.pl - 1 mb CIR=EIR - mysle ze mozna dogadac sie nawet na 500 zl ;-).

PLUS w ACI to mozliwosc wnioskowania o dodatkowe IP po przekrroczeniu 32 sztuk dodatkowe kosztuje 1 zl.

Tak wiec kolokacji za 500 znajdziesz pelno lecz musisz suzkac takiej gdzie dostep i bliskosc serwera.

Moglbym pewno znalezc lepsze lecz chcialem w Szczecinie - teraz analizuje np wstawienie wlasnie do futuro bowiem gwarantuja swobodny dostep do maszyny nbez ograniczen czasowych. A jakos poczucie ze moge wpasc i na zywo zobaczyc swoja maszynke mnie pociesza :-).

Jeszcze jedno rozwiazanie to wlasnaa masyzna i np lacze dedykowane - mi na pewne dzialania wystarcza DSL 4000/512 - 8 IP - 5 uzytkowych, troche szumi ale jako serwer bazy danych sprawdza sie doskonale - maszyna to zwykly sempron 2600 podkrecony dosc mocno i 1 GB ramu wilka WIEC ZADNE ecc - UPTIME MASZYNY 97% WIEC WYSTARCZAJACO DUZY

A mnie jednak trochę pozytywnie zaskoczył superhost. Ostatnio było już naprawdę źle - przez 3 dni dzwoniłem - odpowiedzi była jedna - "szukamy które konto tak bardzo obciąża" - więc pomyślałem "stara śpiewka na odwal - jak to standardowo np. w AZ-cie stosowali". Ale wczoraj mi admin powiedział że już jakiś serwis przenoszą na inną maszynę. Jak na razie zmiany są na plus - wszystko zaczęło działać normalnie.

mam 2 w roznych miejscach.

Z tych ktore moge ci polecic to:

kolokacja w niemczech za posrednictwem Az lub bezposrednio w IPEXCHANGE - lacze Az to first class 10 GB/S - lecz nie kus sie na zakup wirtualki na serwerach az.

Kolokacja dedyk ok ceny rozne chyba nawet od 300 zl.

Data center sprawdzone dziala super.

Ale z ich oferty wyczytałem że jest 10zł/1GB transferu dodatkowej opłaty ? prawda ?

To kurka "trochę" dodatkowo kosztuje ?

chodz ci o Az ? to z tego co wiem przy najnizszej kolokacji chyba 300 zl jest 30 GB transferu i po jakies 3 zl za 1 GB dodatkowy.

Jest tu pewien plus ze placisz za faktyczne GB a nie jako pakiety np 100-200

2 plus ktory widze to nie ograniczone lacze dedykowane np 1 mb/s czy 5 mb/s tylko pakiet first class dla kazdej maszyny tak wiec mala szansa aby ktos wchodzacy zobaczyl wolno ladujaca sie strone nawet gdyby byl 1000 unikiem w jednym czasie o ile twoj serwer by to zniosl.

Dlatego nalezy rozwazac 2 roidzaje kolokacji

taka jak ta czyli wpiecie w duzy przesyl lecz limit na transfer lub w piecie na bazie dedykowanego pasma bez limitu transferu

Np 1 mb CIR=EIR to jakies ponad 300 Gb transferu danych od klienta i popnad 300 GB danych do klienta i to jest max z czego nie jestes wstanie prz laczu 1 mb tego wykorzystac na 100 % a nawet jezeli to swiadczyloby tylko o tym ze twoje strony musza sie strasznie mulic podczas ladowania skoro stale obciazenie wynosi 100% to w godzinach szczytowych twoje lacze mialoby load na poziomie 300-400%. wiec raczej malo wydolne.

Ja akurat skusilem sie na dedykowane pasmo nie na limit transferu bo nie kierowalem sie uslugami hostingowymi lecz serwerem bazy danych laczacym sie z innym hostem

A jakie macie staty na superhoscie - ja podejrzany o przegrzewanie mam:

10 Oct 2005 1065 4758 11803 35.21 MB

11 Oct 2005 1190 5505 13359 44.12 MB

12 Oct 2005 1100 5877 13401 43.61 MB

13 Oct 2005 1114 5571 14482 45.08 MB

14 Oct 2005 1149 5982 13712 42.61 MB

15 Oct 2005 987 4101 10573 32.23 MB

16 Oct 2005 938 4051 10126 32.74 MB

17 Oct 2005 586 2439 6834 20.50 MB

i nie uważam żeby to było dużo - strach pomyśleć co będzie jeśli się rozkręci.

Serwer s49

• 2 tygodnie później...

Z tego co tu wszyscy piszą, to jest loteria. Trafisz na dobry serwer - nie masz problemu, trafisz na złego sąsiada i są różne jaja. Jak klient ma kasę, to lepiej coś innego, a jak biedny... to się musi liczyć z możliwością niespodzianek :)

Dała matka rozum? To kombinuj.

generalnie Sh działa dobrze, poza przypadkami kiedy nie działa wogóle :)

prawdziwe problemy zaczynają się gdy coś padnie - wtedy cały team Sh zakopuje się pod ziemię, przysypuje piachem i czeka aż "sie naprawi"

dopiero jak już "sie naprawi" zaczynają odbierać telefony

{ Sprzedam ten link}

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności