Skocz do zawartości

Ile naprawdę daje TOP1?

Pomyslowy

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu zastanawiam się ile naprawdę daje osiągnięcie TOP1. Czy np w przypadku sklepu internetowego będącego teraz na na kluczową frazę TOP7-8 (branża sportowa) osiągnięcie TOP1 może się odbić odczuwalnie na obrotach? Może macie jakieś przykłady 'z życia wzięte' :)

Podobnie możecie napisać o innych dochodach na stronie (np 'Będąc 5 pozycji zarabiałem na adsensie o połowę mniej niż na TOP1').

Chodzi o to.. czy warto się napinać na TOP1? Czy inwestycja (czasu/pieniędzy - jak kto woli) się zwraca?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie i przykłady.

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

badania pokazuje ze większość internautów sprawdza wyniki Google z pierwszej-2 strony i w zakupach internetowych nie sugerują się wyłącznie TOP1.Co do sklepów internetowych to kluczowa jak na razie jest cena w porównywarkach cen + opinie na temat sklepu.

Większość wejść idzie z top1 ale pozycja tylko zwiększa prawdopodobieństwo kliknięcia w odnośnik do sklepu i dokonania w nim zakupu. To daje Ci 30% szans na zdobycie klienta. Kolejne 70% To dobrze opisany title i description, którego treść ukaże się w google i który ma zachęcić potencjalnego do kliknięcia w nasz link a nie poniżej w wynikach wyszukiwania oraz treść, zawartość strony oraz oczywiście cena która wcale nie jest tak ważna jak się co poniektórym wydaje. Cena ważna jest dla osób nie mających za wiele kasy ale Ci najczęściej wybiorą produkt z najniższej pułki. Dla wielu osób dużo ważniejsze niż cena jest jakość dostępnego towaru, szybkie dostarczenie wymaganego towaru, bezproblemowy kontakt i miła obsługa. Także docenienie stałego klienta. Gdyby to cena była głównym wyznacznikiem to taki Marcedes czy też Porsche nigdy nie sprzedały by ani jednej sztuki swojego samochodu ;]

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

gielo - błędnie rozumujesz, gdyż możesz oferować ten sam towar co inne sklepy, po różnych cenach. Natomiast Mercedes i Porshe dają towar unikalny, więc zapewne warty swojej ceny. Jeśli jednak Ty, sprzedajesz ten sam towar, co 20 innych sklepów, po dużo wyższej cenie, to ona odgrywa kluczową rolę w zmniejszaniu ilości klienteli :)

1 pozycja nie jest idealna i nie zawsze można zbierać samych użytkowników, niestety wielu użytkowników odwiedza strony z top 1 ewentualnie z top 2, prowadząc wile kampanii adwords oraz mając wile stron w top 1-3 mogę powiedzieć że najbardziej skuteczną metodą odwiedzin ( portali ) jest tak zwane pozycjonowanie long tail, a to ze względu że dużo osób wpisując w wyszukiwarkę wpisuje dokładnie to czego potrzebuje a nie to z czym im się coś kojarzy, bardzo prosty przykład czy szary kowalski z Gdańska siedząc przed komputerze nie skorzysta z frazy " praca " ?? Raczej nie, ale z zapytania " szukam pracy w gdańsku " na pewno, dlatego warto pozycjonować na wiele fraz a w szczególności strony takie jak sklepy z tym że duża ilość towarów = duża ilość słów kluczowych + miasta + województwa ( wile tutaj pisać ale coraz więcej osób korzysta z internetu i wiele osób wykorzystuje internet jako miejsce zaoszczędzenia pieniędzy, wielu moich znajomych robi zakupy w internecie tak że sklepy czy odzieżowe czy agd powinny nastawić się na profesjonalną i MIŁĄ obsługę bo to jest najważniejsze by klient mógł polecić znajomym twój sklep. Taka ciekawostka ( klient z branży przemysłowej nie chciał wierzyć w sukces internetu więc zafundowałem mu 10 dni adword'sa dla testów by zobaczył czy przybędzie mu klientów i co się okazało po 10 dniach zadzwonił i powiedział słuchaj Marcin.... wydaje tyle i tyle na adwords a międzyczasie pozycjonujemy stronę ) dlatego warto czasami zainwestować by się przekonać że pozycjonowanie daje wiele ale trzeba to zrobić z głową.

"Na szczycie zawsze znajdzie się miejsce" - Ale potrzebujesz serwera by tam się znaleźć - Zgarnij kod rabatowy do SEOhost 40% - lub rabat do Cyber_folks - 10% - Rabat do hitme -5% - #reklama #link_sponsorowany

gielo,przepraszam ale piszesz tak jak byś mieszkał w Londynie.Przytaj sobie trocha badania co do sklepów internetowych,statystyki i td.Przywoływanie Mersa i Porsche niem nic do sklepów internetowych.Jak masz do wyboru kupienie towar tej samej marki za 1500 i za 1300 pln przy porównywalnych opiniach o sklepie,zawsze wygrywa ten co daje ten sam towar za 1300.

Nie wiem skąd wiesz to ze klienci w większości kupują w sklepie który TOP1 w Goodle .Masz jakies sklep w TOP 1?Mam zupełnie inny wyniki badan opinij konsumentów,badanie zlecone przez mojego kolegę, właściciela jednego z największych w swojej branży sklepów internetowych.

sklep na pierwszym miejscu - ok 5-10 zamowien dziennie

sklep na 9 miejscu - ok 1-2 zamowien w miesiacu.

pierwsze miejsce mi jak widac nic nie daje :) oczywiscie to sa male sklepy, niszowa branza, niemniej te 5-10 zamowien daje spory dochod.

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Ja myślę, że każdy, szukając czegoś, bierze pod uwagę przede wszystkim pierwszą stronę. Ja osobiście jak czegoś szukam, otwieram wszystkie (lub większość) ze stron z top10 i sprawdzam, czy jest na nich to, czego szukam. Jeżeli więc strona jest w top10, to już wtedy może liczyć na większy obrót, jeżeli popyt oczywiście jest :)

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

badania pokazuje ze większość internautów sprawdza wyniki Google z pierwszej-2 strony

coraz więcej ludzi ustawia sobie po setce na kartę,

sam nie wyobrażam sobie upierdliwości klikania co dziesięć na kartę..

"Coraz wiecej" to i tak znikomy procent ogolu

gielo - błędnie rozumujesz, gdyż możesz oferować ten sam towar co inne sklepy, po różnych cenach. Natomiast Mercedes i Porshe dają towar unikalny, więc zapewne warty swojej ceny. Jeśli jednak Ty, sprzedajesz ten sam towar, co 20 innych sklepów, po dużo wyższej cenie, to ona odgrywa kluczową rolę w zmniejszaniu ilości klienteli :)

Tak iglesu bo pewnie nie ma w twojej miejscowości supermarketu oraz zwykłego sklepu co mają te same towary w różnej cenie na korzyść supermarketów.

Wiadomo, że jak ktoś wywali cenę 2 razy większą to raczej rzadko ktoś mu to kupi. Pisze rzadko bo opiekuje się sklepem internetowym w którym towar ma być drogi (nie będę pisał dlaczego) a jednak i w nim są zakupy średnio kilka razy w miesiącu. Raz nawet koleś kupił towaru na 5k zł gdzie mógłby go nabyc za 3k zł spokojnie :) Sam też rzadko robię zakupy w supermarketach preferując sklepy osiedlowe gdzie jest drożej bo nie lubię spędu i chamstwa z jakimi się w SM nie raz spotykałem.

Jak widzisz cena ceną, jednak marketing marketingiem i jak masz dobry marketing oraz normalną cenę w granicach rozsądku, będziesz miał i sptrzedaż. Kolejna sprawa to nie raz widziałem oszołomów zarówno w necie jak i w moim mieście co sprzedawali towar po cenach dumpingowych i poniżej zakupu myślac że wykoszą konkurencję i zawłaszczą rynek a po roku śladu już po nich nie było. Jak pisałem cena jest ważna, owszem ale nie najważniejsza i stanowi około 10% może całości skutecznej sprzedaży.

Tematem jednak było pytanie na ile top1 wpływa na sprzedaż czy też ile ono naprawdę daje więc jak pisałem wyżej. Daje ci potencjalnych klientów i tylko tyle bo na to czy ktoś kupi u ciebie czy u konkurenta z top 2 często wpływają inne czynniki czyli treść i to jak szybko ktoś znajdzie interesującą go rzecz, wygląd sklepu, zachęcający do kupna opis i tytuł strony no i potem cena. Możesz mieć sklep gdzie masz towar 2x tańszy ale jak nie dotrzesz do klienta i mu tego nie pokarzesz to i tak nie będziesz miał sprzedaży bo nikt o tym sklepie najzwyczajniej nie będzie wiedział.Będziesz chamski i opryskliwy w stosunku do klientów czy tez lał na nich ciepłym moczem i towar im wysyłał jak ci się zechce np. miesiąc od zamówienia to też do ciebie więcej nie wrócą mimo niskiej ceny.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

ja jakiś czas temu mialem strone w top 8,9 i specjalnie usuwałem linki żeby spadła na 1 miejsce na 2 stronie w google bo wtedy bylo więcej wejść na 11 pozycji niż z 8 czy 9. Tak jak pokazał mape kliknięć kolega powyżej..

A nie zastanowiłeś się, że lepiej dodać linki i podskoczyć? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności