Skocz do zawartości

Server proxy na własnym dedyku?

salab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się jak to jest z konfiguracją servera proxy na własnym dedyku (FreeBSD). Podstawowym wymogiem jest to, żeby server proxy obsługiwał wszystkie IP servera a nie tylko główne. Mam mało obciążonego dedyka z kilkudziesięcioma IP i stwierdziłem, ze można by go z powodzeniem wykorzystać jako server proxy zamiast płacić za dostęp do nich.

Drugim warunkiem jest to, żeby taki server proxy obsługiwał użytkowników (login/pass), tak, żeby nikt niepowołany się tam nie dostał.

Prosił bym osoby obeznane w temacie o jakieś informacje czym się powinienem zainteresować. Dziękuję z góry :)

pozdrawiam,

Krzysztof

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Tak dużo roboty przy tym nie ma. Ja polecam w sumie najpopularniejszego Squida, w sieci jest dużo przykładowych konfiguracji, ustawienia ograniczają się do edycji 1, 2 plików.

Przeżuć go na jakiś inny nieznany port, daj dostęp tylko do ip z których będziesz się łączył, ustaw loginy i hasła i aktualizuj do stabilnej wersji i powinien być spokój.

@uzytkownik999 - mam prośbę, jeśli następnym razem będziesz miał równie wartościowe porady to może jednak nic nie pisz, szkoda Twojego czasu na pisanie a innych na czytanie

@tazzek - Squid'a już oglądałem, nie wiedziałem, że obsługuje wiele IP servera. Będę mu się musiał jeszcze raz dokładniej przyjrzeć. Dziękuję za informację.

Dziękuję za info. Zleciłem już adminowi zainstalowanie Squida z obsługą wszystkich IP podpiętych pod server. Mam nadzieję, że niebawem będę mógł testować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności