Skocz do zawartości

Certyfikaty, zezwolenia etc

Łukasz Gugała

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tematem certyfikatów i uprawnień do prowadzenia własnej działalności trapię się od paru dni, od kiedy wpadł mi do głowy pomysł wykorzystania maszyn, jakie nie dawno udało mi się okazyjnie kupić, a że mam też trochę budynków do zagospodarowania, chciałbym zająć się produkcją nie tylko tego co teraz, ale czegoś z innej branży, niż IT.

Pytanie: gdzie znaleźć jakieś informacje na temat zezwoleń, jakie potrzebuję do prowadzenia działalności? Wiem, że to zależy od typu działalności, ale chodzi mi o takie kompendium, jak nadawanie CE, certyfikatów umożliwiwjących produkcję sprzętu specjalnego przeznaczenia, sprzętu domowego, sportowego etc.

Miał ktoś z tym styczność?

Pozdrawiam

Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich.

Hej G.,

Trudno pisać o przepisach, jeżeli nie podałeś branży i rodzaju produktu. Większość konwencjonalnych działalności nie wymaga pozwoleń - ustawa o swobodzie działalności gospodarczej powinna być dokumentem od którego analizy wychodzisz przed rozpoczęciem prowadzenia firmy.

CE oznacza deklarację producenta/przedstawiciela dotyczącą spełnienia norm, a te są różne dla każdego rodzaju działalności. Jeżeli zamierzasz startować od zera z produkcją mikserów to życzę Ci powodzenia, już lepiej importować gotowy produkt z Azji za 1/10 Twoich kosztów i sprzedawać masowo poddając się rzeźniczej konkurencji (w takim wypadku trzeba iść na ilość), niż produkować po europejskich kosztach, 10-krotnie drożej i przy 10-krotnie niższej jakości.

Pozdrawiam, J.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności