Skocz do zawartości

[.htaccess] Przekierowanie 301

OSM

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy post i od razu pytanie :|

Przeszukałem forum i na podstawie postów napisałem takie wyrażenie:

RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /
RewriteRule ^pliczek([^/\.]+).htm$ pobierz.php?id=$1 [L]

Ładnie skraca mi mi nazwy z np. pobierz.php?id=1 na pliczek1.htm

Chciałbym teraz aby google przeindeksował wszystkie linki pobierz.php?id=XXX na nowe, z zachowaniem PR

tzn. aby po wejściu na jakikolwiek link pobierz.php przerzucało go na pliczek.htm z zaznaczeniem 301

Co musiałbym dopisać w powyższej regule?

Czytałem o przekierowaniu 301, ale podawane w postach reguły były odwrotne do mojej i jakoś nie udało mi się ich zamienić.

Dzięki Jeżu, ale tu poza samym 301 chodzi o całkiem inną regułę.

Ta powyższa odwołania typu pliczekXXX.htm interpretuje jako pobierz.php?id=XXX

Ja chciałbym teraz aby stare odwołania na pobierz.php?id=XXX były przekierowywane na pliczekXXX.htm

Czyli skracanie linku z pliczekXXX.htm -> pobierz.php?id=XXX

tylko 301 z pobierz.php?id=XXX -> pliczekXXX.htm

Taka moja teoria :aniolek: skoro zmieniłem, adresy z dynamicznych na statyczne trzebaby dać robotom informacje o przeniesieniu, tak aby ładnie wszystko przeindeksowały.

Ja chciałbym teraz aby stare odwołania na pobierz.php?id=XXX były przekierowywane na pliczekXXX.htm Czyli skracanie linku z pliczekXXX.htm -> pobierz.php?id=XXX tylko 301 z pobierz.php?id=XXX -> pliczekXXX.htm

Stwórz plik jakis.php i przekieruj za pomocą ModRewrite do niego wszystkie odwołania do pobierz.php?id=XXX, plik jakis.php bedzie przetwarzał parametry i przekierowywał sposobem 301 na nowy ładny adres.

Można i tak, ale po co utrudniać skoro można dodac kolejną instrukcją do istniejącego .htaccess, który przerabia pliczekXXX.htm -> pobierz.php?id=XXX

Problem w tym, że ja znam się na wyrażeniach regularnych. Z kwestią przerabiania adresów z id=XXX na htm jakoś sobie poradziłem, bo było na ten temat już sporo tematów. Jednak nie znalazłem żadnego, który pokazywałby jak to zrobić odwrotnie czyli aby odwołanie pobierz.php?id=XXX było zamieniane na pliczekXXX.htm z jednoczesnym wysłaniem 301 [R=301,L]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności