Skocz do zawartości

[pozycjonowanie] ładne linki

marcinek37

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mam moduł aktualności i chcę do niego stworzyć funkcję ładnych linków.

Jaka wersja jest lepsza?

a) Pierwsze

artykuly/ - strona główna artykułów

artykuly/kategoria/ID/TYTUL-KATEGORII - strona kategorii artykułów

artykuly/ID/TYTUL-ARTYKULU - strona artykułu

;) Druga

artykuly.html

artykuly/kategoria/ID/TYTUL-KATEGORII.html

artykuly/ID/TYTUL-ARTYKULU.html

Wiem, że lepiej jeśli w linku nie ma numerów ID, ale niestety ten moduł inaczej nie może być napisany.

Proszę o opinię ludzi, którzy mają faktycznie jakieś pojęcie.

Zdaję sobie sprawę, że oba przykłady mogą okazać się złe - jeśli tak jest, proszę o informację.

Pozdrawiam!

Jeśli chodzi o "/" na końcu to teoretycznie powinno być tak, że slashem kończysz katalog, a brak slasha występuje w plikach (ewentualnie do nich dodajesz rozszerzenia). Najczęściej jednak ustawia się przekierowanie na wybraną wersję, np. z pierwszej na drugą.

Według mnie najlepsza byłaby następująca wersja:

- artykuly/kategoria/ - dla kategorii

- artykuly/kategoria/tytul-artykulu albo artykuly/tytul-artykulu - dla artykułu

• 1 miesiąc temu...
Jeśli chodzi o "/" na końcu to teoretycznie powinno być tak, że slashem kończysz katalog, a brak slasha występuje w plikach (ewentualnie do nich dodajesz rozszerzenia). Najczęściej jednak ustawia się przekierowanie na wybraną wersję, np. z pierwszej na drugą.

Według mnie najlepsza byłaby następująca wersja:

- artykuly/kategoria/ - dla kategorii

- artykuly/kategoria/tytul-artykulu albo artykuly/tytul-artykulu - dla artykułu

Taka byłaby najlepsza, ale nie polecałbym generowania linków bez ID przy artykule bo jeżeli będziecie mieli artykuły o tytułach np. "Ala ma kota" i "Alą ma kótą" (może nie najlepszy przykład ale może się zdarzyć że dacie taki sam tytuł w więcej niż jednym artykule) to musicie oba te tytuły zamienić na url czyli artykuly/kategoria/ala-ma-kota i będzie błąd.

Ja bym dał adres dla artykułu jednak z ID artykuly/kategoria/ID-tytul-artykul i będzie dobrze, pewność że nie powstanie w przyszłości błąd.

Najlepsze rozwiązanie dla każdej firmy to Aplikacja dla firm CRM , a szkolenia znajdziesz w bazie szkoleń

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności