Skocz do zawartości

Ile brać za reklamę?

deha21

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem ale do rzeczy.

Prowadzę z grupką znajomych lokalny portal internetowy (widoczny w podpisie). Za darmo (te reklamy które są to po znajomości). Zastanawiam się kiedy serwis będzie gotowy żeby móc na nim zarabiać. A więc tak:

- oficjalny start 16 maja 2010

- ilość miesięcznych odwiedzin ~10 000

- ilość miesięcznych odsłon ~30 000

- bezwzględna ilość niepowtarzalnych użytkowników miesięcznie ~4500 (wg Analytics)

- miesięczny przyrost odwiedzin w odniesieniu do poprzedniego miesiącu ~20%

- 50% internautów to ludzie młodzi (dane z sierpnia)

Co mogę zaproponować lokalnym reklamodawcom? Ile można wziąć za baner/miesiąc?. I jak mogę przekonać reklamodawców do skorzystania z oferty?

Zaznaczę, że większość klientów nie będzie się znało na tym co to unikalny uzytkownik ani jaki target ma nasz portal. Powiesz: "mamy 200 tys. wejść miesięcznie" i im starczy.

Generalnie jest 1 duży konkurent który na reklamach trzepie kasę. Jest też drugi który coś tam zarabia (ma 2x więcej odwiedzin niż mój portal ale ma znajomości). Nie zamierzam wciskać klientom ciemnoty że mamy dużo wejść itp. ale zaproponować im cenę adekwatną do ruchu na stronie. Niestety wiem, że konkurencja trochę uprawia czarny marketing i oszukuje klientów - np. odsłony liczą jako odwiedziny albo oszukują na temat ruchu na stronie.

Może to być 1-2gr za UU. Może też być tyle odsłonę - przy banerze "głównym". Wejdź sobie np. na gazeta.pl - oni mają cenniki podane na stronie.

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

tylko porownywanie cennika poteznej strony i raczkujace serwisu to zart. to ze np o2 chce 60 zl za 1000 odslon bannera nie oznacza ze ty dostaniesz np wiecej niz 60 groszy za to samo.

sprobuj adsense i adtaily moze na poczatek. agencje cie zlekcewaza bo za maly ruch

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

AdTaily z tego co wiem to ma takie małe banerki, które średnio mi pasują do strony. AdSense (graficzne) byłoby lepsze i chciałem się zarejestrować ale mam problemy bo poprzednio odrzucili moje podanie i muszę chyba na nowym koncie je zrobić.

Co do agencji to nie ten rynek, większość firm załatwia reklamy samemu.

Czyli jeżeli np. średnio jeden baner na miesiąc będzie miał 3 000 wyświetleń to mogę za niego wziąć 60 zł? (3 000*2 gr).

A jeszcze jako ciekawostka w kategorii "jak głupi potrafią być ludzie" dodam, że największy konkurent ma taki system banerowy, że nie wyświetla banerów losowo ale jako kolejka. Czyli np. włączasz stronę, masz baner nr 1, czekasz 10 sekund, pojawia się drugi w kolejce, potem odświeżasz stronę i znów leci od nowa. A najgorsze jest to, że ludzie to kupują! Kto normalny czeka np. 50 sekund na stronie głównej aż się jego baner pokaże?

Tak właśnie chcę zrobić. Szukać lokalnych firm. Tylko zastanawiam się czy kwota która im zaproponuje będzie ok, przy tej liczbie odwiedzin.

Ustawiłem sobie w cenniku główny baner/miesiąc za 100 zł ale z tego co piszecie to chyba za dużo.

Macie jakieś pomysły jak zachęcić do skorzystania z naszej oferty a nie z oferty konkurencji?

Nie jest to za dużo - większość osób wchodzących na Twoją stronę mieszka w bezpośrednim sąsiedztwie reklamodawców - są oni potencjalnymi klientami lokalnych firm, które mogą u Ciebie zamówić reklamę. Dla części z nich te 100zł może się zwrócić już po uzyskaniu pierwszego klienta.

Ciemna strona mocy!

AdSense raczej się nie sprawdzi. Lokalne firmy jak najbardziej.

Pomyśl jak zwiększyć statystyki, bo przy tej wielkości mieście nie są zbyt duże.

Duży baner z Twoimi statystykami i moim poziomem cen na serwisie lokalnym kosztowałby 40 zł netto za miesiąc publikacji, przy maksymalnie czterech reklamach w rotatorze.

Reklam nikomu nie oferuję - chętni sami się zgłaszają, ale wynika to z wieku i popularności serwisu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności