Skocz do zawartości

Co wg. was i waszych doświadczeń ma największy wpływ na pozycje Google maps ?

ArTh00r

Rekomendowane odpowiedzi

Mapki to miejsce dla firm. Tutaj kryteria są bardzo proste - rodzaj prowadzonej działalności + lokalizacja tej działalności. Spełniasz te kryteria - jesteś na mapce.

Tutaj się nie zgodzę. Mogę podać dziesiątki przykładów, gdzie te kryteria są obchodzone. Kiedyś chodziły słuchy, że im adres jest bliżej centrum miejscowości tym jest wyżej w wynikach, a więc ludzie robili różnego triki , aby być w centrum!

Wyszukiwarka może - tak jak napisałem - losować firmy, które spełniają powyższe kryteria z koszyka, wcale nie musi dążyć to jakiegoś sztucznego oceniania i szeregowania.

To by była idealna sytuacja dla klientów Googla i samego Googla, ale pozycjonerzy mogliby zwijać interesy, bo nie mieli by co robić.

• Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Wyszukiwarka może - tak jak napisałem - losować firmy, które spełniają powyższe kryteria z koszyka, wcale nie musi dążyć to jakiegoś sztucznego oceniania i szeregowania.

To by była idealna sytuacja dla klientów Googla i samego Googla, ale pozycjonerzy mogliby zwijać interesy, bo nie mieli by co robić.

Ja pisałem o wynikach w mapkach, nie o wynikach ogólnych.

Wyniki stron internetowych będą zawsze szeregowane, aby dać jak najlepszą treść. Przykładowo: mamy 1000 stron opisujących mycie zębów. Tutaj wyszukiwarka zawsze musi dążyć do podania jak najlepszej treści i szeregowania stron wg ich wartości. Te są najwyżej, które dostarczają najlepszych, najdokładniejszych informacji. Konieczne jest więc wartościowanie stron wg pewnych kryteriów. Kryteria są, więc są pozycjonerzy, którzy umiejętnie je naginają i wykorzystują.

Natomiast wynik na mapce nie musi być wartościowany. Wpisuję "stomatolog Warszawa Wola" i chcę mieć listę gabinetów na warszawskiej Woli. Wyszukiwarka nie może i nie jest w stanie decydować, który specjalista lepiej boruje zęby!

Oczywiście - jest coś takiego jak komentarze, ale nie oszukujmy się - pracownicy Google nie są naiwnikami. Jeśli komentarze będą miały moc wartościującą, zamienią się w bezczelny spam i ludzie odpowiedzialni za mapkę zdają sobie z tego sprawę.

Co do adresu bliżej centrum - to nie jest raczej obchodzenie niczego. Jeśli masz adres bliżej centrum, a internauta wpisze "stomatolog Warszawa" - bez sprecyzowanej dzielnicy - mapka da mu wyniki z centrum miasta - i tyle. Zresztą... wydaje mi się, że i to powoli przestaje działać, a wyniki są dobierane coraz częściej także z obrzeży miejscowości.

Nie upieram się przy tym, że na wyniki w mapkach nie mamy żadnego wpływu. Na pewno jest kilka czynników sprzyjających, ale wydaje mi się, że nie mają one i nigdy nie będą mieć tyle do powiedzenia, co w wynikach organicznych.

była...

Ja pisałem o wynikach w mapkach, nie o wynikach ogólnych.

I dokładnie do tego się odniosłem. Do pozycjonowania w Mapkach.

Oczywiście - jest coś takiego jak komentarze, ale nie oszukujmy się - pracownicy Google nie są naiwnikami. Jeśli komentarze będą miały moc wartościującą, zamienią się w bezczelny spam i ludzie odpowiedzialni za mapkę zdają sobie z tego sprawę.

Dlatego większość komentarzy jest dla Google g... warta. Trzeba robić to z głową. Jak nowy wpis dostaje nagle w ciągu 1-2 dni kilka lub kilkanaście pozytywnych komentarzy, to jest to bardzo mało wiarygodne.

Co do adresu bliżej centrum - to nie jest raczej obchodzenie niczego. Jeśli masz adres bliżej centrum, a internauta wpisze "stomatolog Warszawa" - bez sprecyzowanej dzielnicy - mapka da mu wyniki z centrum miasta - i tyle. Zresztą... wydaje mi się, że i to powoli przestaje działać, a wyniki są dobierane coraz częściej także z obrzeży miejscowości.

Ludzie wymyślają sobie różne fikcyjne lokalizacje w centrum!! I to jest fakt lub też otwierają fikcyjne filie!!

Jedno jest pewne nie spotkałem się , aby firma z adresem spod Wawy znajdowała się w top1-3!!! Czasami udaje się wcisnąć do top7 , ale to jest max jaki można osiągnąć. Żeby walczyć o wysokie pozycje musisz mieć lokalizacje na terenie miasta i to najlepiej blisko centrum!!

Mam kilka pytań do takich osób, które znają się na rzeczy:

1. Czy google maps samoczynnie pobiera dane i zdjęcia z takich portali jak np. panoramio.com albo eholiday.pl ?

2. Czy wpisy przez osoby/firmy pomagają w pozycjonowaniu GM ? (jak tak to czy muszą w komentarzach zawarte być słowa kluczowe?)

3. Czy umieszczenie filmu/ów na youtube również pomaga wzrostowi pozycji google maps ?

4. Co sądzicie o wpisach i zaznaczeniu na mapkach w panoramiefirm, pkt.pl, zumi.pl jest to skuteczne i ma duży wpływ ?

5. Jeżeli w tytule google maps będzie dodany adres www lub słowa kluczowe będzie to bardziej skuteczne ?

6. Liczę na Twoje inne spostrzeżenia co będzie pomocne i będzie miało duży wpływ na poprawienie pozycji google maps!

A ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat tych powyższych punków ?

Najnowocześniejszy Hotel Nad Morzem Grand Lubicz 5*
Apartamenty w Ustce tylko w pensjonacie Villa Wenel

1. Nie

2. Tak

3. Z mojego doświadczenia wynika , że tak!

4. Na pewno jakieś ma, ale raczej skup się na branżowych katalogach lub lokalnych katalogach firm

5. Tytuł to podstawa raczej powinien zawierać słowa/frazy kluczowe jeśli adres www zawiera słowa fraz kluczowe może być.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to co pomaga a co nie, gdyż cały czas algorytm się zmienia.

Nastawa się , że będziesz musiał podjąć szereg różnych działań.

Najlepiej jak zaczniesz o uzupełniania profilu w GP od A do Z.

Nie na odczepnego 1 -2 fotki tylko max ilość. Postaraj się, aby fotki zawierały słowa/frazy kluczowe , na których ci zależy.

Uzupełnij wszystkie dane parking, dojazd, godziny pracy , max kategorii itd.

taurus: to zerknij na mój wpis na google maps.

Villa Wenel

Tadeusza Kościuszki 1

Ustka

Powiedz czy jest wszystko poprawnie uzupełnione, bo z tego co widzę mam wpis 100%...

, bo z tego co widzę mam wpis 100%...

Tym się nie sugeruj. To ci pokazuje czy wszystkie pola są wypełnione, ale nic nie mówi na temat jakości wpisu.

Czyli jak dodasz 1-2 zdjęcia to ci zaliczy jako wypełnione i masz 100%.

Co do twojego wpisu w GP słabo się postarałeś z nasyceniem słowami/frazami kluczowymi.

- popraw tytuł

- wciśnij jakieś frazy w opisie

- lepiej wykorzystaj sekcję Dodatkowe szczegóły

- żadna fotka nie zawiera słów kluczowych

- najlepiej jakby numer telefonu miał kod dla Ustki, a nie komórka

- zastanów się nad rozplanowaniem kategorii (od najważniejszych do tych mniej ważnych)

Pozdr

Co sądzisz teraz o moim wpisie ? Poprawiłem: tytuł, opis, numer tel dodałem stacjonarny. Lecz jest problem bo nie mogę dodać opisów do zdjęć, nie wiem jak to zrobić....

P.S

Dzwoniłem dziś do eholiday.pl i powiedzieli mi, że Google samo aktualizuję bazę danych czyli importuje zdjęcia i opisy

Czy ktoś wie jak długo trwa aktualizacja zdjęć i filmów na google maps tzn. po jakim czasie będą widoczne we wpisie GM te nowo dodane zdjęcia/filmy ?

Nie jestem pewien ale zdaje mi sie ze ktos je musi najpierw zaakceptowac, inaczej bylo by wiele naduzyc.

Czy ktoś wie jak długo trwa aktualizacja zdjęć i filmów na google maps tzn. po jakim czasie będą widoczne we wpisie GM te nowo dodane zdjęcia/filmy ?

Powinny sie pojawić po kilku minutach. Miałem jednak przypadki i to dośc często, że dodałem nowe fotki zmieniłem opis i nigdy nie były zaktualizowane.

Powinny sie pojawić po kilku minutach. Miałem jednak przypadki i to dośc często, że dodałem nowe fotki zmieniłem opis i nigdy nie były zaktualizowane.

Nawet mnie nie strasz :D Bo one spełniają zapewne regulamin...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności