Skocz do zawartości

Trafność wyszukań bing a google

Dawidwww

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Od jakiegoś czasu zainteresowałem się wyszukiwarką bing, ale coś za bardzo nie mogę się do niej przekonać.

Trafność wyników moim skromnym zdaniem jest postawiona na głowie.

Weźmy pierwszą lepszą frazę - forum budowlane

Wiadomo że wartościowe fora to:

https://www.forum-budowlane.pl

https://www.forum.muratordom.pl

https://www.bud-forum.pl

I te strony w google są w pierwszej dziesiątce.

A po wpisaniu w bing w/w frazy wyskakują jakieś strony moim zdaniem nie za bardzo trafione.

Muratora to w pierwszej 30 nie widziałem.

Coś nie mogę się do tej wyszukiwarki przekonać.

Pozostaje dobre stare google ;-)

O znalazłem muratora 118 miejsce w wynikach wyszukiwania w bing.

Naprawdę trafnie.

Ja też jakiś czas temu chciałem sobie zobaczyć binga i powiem, że trafność była słaba. Wyskakiwały jakieś strony, a często podstrony to kiepskich witryn. W Polsce chyba i tak Bing nie rozwinie się na tyle że warto było na niego pozycjonować. Chociaż z drugiej strony jest chyba domyślną wyszukiwarką w IE, więc może jakaś część osób nie będzie umiała tego zmienić.

a co, przepraszam, to ma do rzeczy?

akurat wynikami w bingu łatwiej się manipuluje niż w G ;)

zatem do pozycjonowania jest OK,

a to, że w PL nadal jest tylko nisza, która rzeczywiście skorzysta czasem z binga jako domyślnej wyszukiwarki w IE...

...to nie powód, żebyś czuł się do niej przekonany i z niej korzystał.

bing na razie faworyzuje strony, które się pozycjonują nie tylko na PL i stąd masz zupełnie inne wyniki, niż w G.

dymna.jpg

• 11 miesięcy temu...

Nie można nie doceniać wyszukiwarki Bing. To że działa inaczej niż Google nie oznacza że jest gorsza. Czasami wyświetla trafniejsze wyniki zapytania niż Google.

Bing nie jest klonem Googla tylko alternatywnym rozwiązaniem.

Proszę nie zapominać że to początki Binga... a pamięta ktoś początki Googla?!

• 3 tygodnie później...

Z trafnością wyszukiwarek Microsoftu to w ogóle dziwna sprawa. Był MSN - na początku miał całkiem sensowną trafność dla zapytań polskojęzycznych, a z czasem znacząco się ona pogorszyła. Ruszył Live - początkowo trafnosć dla fraz polskojęzycznych była bardzo dobra, potem z czasem się znaczaco pogorszyła. Wszedł Bing - i znów, na początku może nie tak dobrze jak w początkach Live, ale jednak wyniki były zadowalajace dla polskich fraz. I znów - z czasem poszło na łeb, na szyję (mocniej niż w Live).

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności