Skocz do zawartości

"Wymiana hostingiem" pod zaplecza

Lenny_

Rekomendowane odpowiedzi

wydawało mi się, że np. konkretny user z jednej domeny ma tylko dostęp do katalogu jej przypisanego

Niestety. Takie wymienianie się powierzchnią hostingu jest w miarę bezpieczne tylko przy kontach reseller lub na VPS.

Chociaż to i tak nie uchroni przed ewentualnym uruchomieniem skryptu, który może nadmiernie obciążyć serwer i de facto zebrać baty (w postaci blokady serwera) za te oszczędzanie :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Tego jeszcze nie wiem :)

No właśnie. A nawet jak znajdziesz osoby zaufane, to przecież nie da Ci to gwarancji, że któraś z tych osób odpali coś mocniejszego (nawet tylko z punktu widzenia danej firmy hostingowej). A wtedy CAŁE konto jest blokowane i cierpią na tym wszyscy.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Lepiej było by stworzyć prywatny system wymiany linków stałych.Dodajesz do systemu 100 zaplecz na rożnych IP,dostajesz dostęp do tyle samo zaplecz.Wymiana lin za link.Tematykę można zróżnicować .

Bo dopuszczenia kogoś na swoje serwery ja sobie nie wyobrażam.

@ shpyo

jak napisał Arkadiusz: "Takie wymienianie się powierzchnią hostingu jest w miarę bezpieczne tylko przy kontach reseller lub na VPS.".

Na zwykłych sharedach - kupa. Tak samo ciężko by było wprowadzić w życie ograniczenie tylko do statycznych stron lub gotowych CMS. Bo jak to zautomatyzować na sharedach?...

A w przypadku stawiania CMS - to możliwość niestety jest właściwie tylko jedna, user musi mieć admina. A to niestety i tak da możliwość nadużyć.

Pomysł ciekawy, wprowadzenie w zycie nie takie proste.

Bo jak to zautomatyzować na sharedach?...

wrzucenie stronki statycznej na ftp to mały problem, z kolei szybka instalacja np. WP przez Fantastico

edit:

wysłałem do zainteresowanych osób PW ze szczegółami akcji i adresem prywatnego forum, gdyby jeszcze ktoś chciał dołączyć do grupy zapraszam

Ale to nie jest automatyzacja, to niestety właśnie jej brak...

Jeśli dobrze kojarze (bo nie korzystam), Fantastico = cPanel, nie każdy hosting oferuje automatyczna instalacje skryptow - w dodatku w roznych wersjach na roznych hostingach (a to istotna różnica czy dostaniesz wp 2.8 czy 3.0).

Poza tym ludzie masowo stawiajacy zaplecza :D maja swoje "srodowisko produkcyjne" i bawienie sie recznie na kazdym hoscie jest "niezyciowe" przy wiekszej ilosci zaplecz.

Generalnie moim zdaniem bez dedykowanego skryptu (badz calego systemu) sie nie obejdzie, jesli ma to porzadnie funkcjonować

Jeśli można to również prosze o info @pw

Generalnie moim zdaniem bez dedykowanego skryptu (badz calego systemu) sie nie obejdzie, jesli ma to porzadnie funkcjonować

czemu nie jeśli grupa nabierze większych rozmiarów :) póki co to mały projekt atrakcyjny raczej dla początkujących, mim zdaniem tworzenie ścisłej sieci kontaktów na takim etapie może być bardzo pomocne w dalszym rozwoju.

pw wysłana :P

Proponowałem już jakiś czas temu takie rozwiązanie (chyba nawet tu na forum). Na maksa uproszczone, więc może skorzystacie z mojego pomysłu.

Otóż zasada jest prosta - skoro ja daję serwer, i zwykle stoi na nim jakieś moje zaplecze, to nie chcę, żeby ktoś zakładał tam jakiś spam. Więc to ja decyduję, czy strona będzie istnieć czy nie (poza tym chodzi przecież o poprawę jakości, a nie o stawianie spamu). Umawiamy się że ja instaluję u siebie jaki chcesz skrypt i dostajesz admina strony, to samo robisz u siebie. Ja mam u siebie Twoją stronę a Ty moją, jeśli więc obaj będziemy dbać o jakość swoich stron, współpraca będzie z korzyścią dla nas obu. Nie potrzebne są ftp i jakiekolwiek uprawnienia poza adminem strony. Ponieważ masz tyle swoich stron u kolegi co kolega u Ciebie w najgorszym wypadku zostaniesz z jego stronami.

Warunki - IP za IP, strona za stronę.

Jakby co, to ja sie na to piszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności