Skocz do zawartości

Program do backupów FTP+MySQL

xradar

Rekomendowane odpowiedzi

Czy używacie jakiegoś programu do tworzenia backupów waszych stron? Chodzi o backup FTP+MySQL na lokalny dysk (nie chodzi o backup na serwerze), tak aby co jakiś czas można było zrobić pełną kopię serwisu i danych na dysku.

Na forum znalazłem tylko Cobian Backup, ale widzę, że nie nie tworzy on kopii baz danych.

Znalazłem ciekawy program na site-vault.com (nie znalazłem opinii na jego temat) ale może znacie jakieś inne?

Skuteczne kampanie AdWords - Redseo.pl

Chodzi o to, aby soft automatycznie np. raz w tygodniu pobrał pliki i bazę z serwera i zarchiwizował na lokalnym dysku. Oczywiście powinien posiadać wsparcie dla wielu stron (wiele haseł do ftp/mysql).

Gdybym chciał to robić ręcznie, to bym nie pytał o program :)

xradar -> kiedyś też szukałem podobnego softu - nawet cos pamiętam znalazłem tylko co z tego skoro praktycznie każdy serwer ma blokadę zewnętrznych połączeń do bazy.

Jedyna metoda - skrypcik + cron na danym serwerze.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Do backupu lokalnie: Cobian

Do backupu rzeczy/serwisów na serwerze używam od kilku miesięcy własnego systemu zarządzanego przez WWW który robi to automatycznie:

- robi backup katalogów i baz danych (mysql) danego serwisu (serwis, katalogi i bazy określamy w adminie aplikacji backupu) i wysyła przez FTP na inny serwer przeznaczony na backup

- możliwość określenia w jakich godzinach ma być wykonywany backup i co jaki czas (np. co 24 godziny, co 72 godziny - dowolnie)

- możliwość określenia ile kopii backupu ma być zachowywanych na FTP

- system backupów jest tak zabezpieczony, że kiedy jest wykonywany backup jednego serwisu nie może być jednocześnie wykonywany backup innego serwisu (zabezpieczenie przed zbytnim obciążeniem serwera)

- dziennik/log wykonanych backupów

Tylko to jest raczej przeznaczone na VPS lub serwer dedykowany na którym są przeprowadzane backupy, a nie do backupu rzeczy z tradycyjnych współdzielonych hostingów...

Moje pytanie: - czy takie cechy systemu backupu byłyby dla Ciebie wystarczające czy coś do tego byś jeszcze dodał ?

PS. miałem kiedyś VPS-a z PLESKIEM gdzie jest podobny system robienia backupów ze zdalnym wysyłaniem... niestety jest tak zbugowany, że praktycznie nie działa jeżeli masz więcej niż jeden serwis na serwerze do backupowania.

@General_Depet - to prawda, programy, które robią zdalny backup mysql zazwyczaj wymagają wgrania pliku php, przez który ten backup jest wyciągany

@INOMan - zdecydowanie chodzi mi o program desktopowy, backup na dobrych serwerach to nie problem, ale chciałbym też robić backupy co jakiś czas na zwykłych hostingach.

• 2 miesiące temu...
Do backupu lokalnie: Cobian

Do backupu rzeczy/serwisów na serwerze używam od kilku miesięcy własnego systemu zarządzanego przez WWW który robi to automatycznie:

- robi backup katalogów i baz danych (mysql) danego serwisu (serwis, katalogi i bazy określamy w adminie aplikacji backupu) i wysyła przez FTP na inny serwer przeznaczony na backup

- możliwość określenia w jakich godzinach ma być wykonywany backup i co jaki czas (np. co 24 godziny, co 72 godziny - dowolnie)

- możliwość określenia ile kopii backupu ma być zachowywanych na FTP

- system backupów jest tak zabezpieczony, że kiedy jest wykonywany backup jednego serwisu nie może być jednocześnie wykonywany backup innego serwisu (zabezpieczenie przed zbytnim obciążeniem serwera)

- dziennik/log wykonanych backupów

Tylko to jest raczej przeznaczone na VPS lub serwer dedykowany na którym są przeprowadzane backupy, a nie do backupu rzeczy z tradycyjnych współdzielonych hostingów...

Moje pytanie: - czy takie cechy systemu backupu byłyby dla Ciebie wystarczające czy coś do tego byś jeszcze dodał ?

PS. miałem kiedyś VPS-a z PLESKIEM gdzie jest podobny system robienia backupów ze zdalnym wysyłaniem... niestety jest tak zbugowany, że praktycznie nie działa jeżeli masz więcej niż jeden serwis na serwerze do backupowania.

Jeśli masz jakieś demo i sprzedajesz licencje to poproszę o PW :D

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Skrypt do backupu SQLa to w zasadzie nie problem - jeden cron wywołuje phpa który robi kopię; drugi cron pobiera taki pliczek z serwerów. Backup plików na FTPie można zrobić podobnie ale nie jestem pewny czy standardowe 30-60 sekund na shared wystarczy by taki proces dobiegł końca.

Jeśli chodzi vps/dedyki to się raczej mija z celem bo tam to kopię wszystkiego można zrobić kilkoma pleceniami w konsoli :D

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności