Skocz do zawartości

Joomla i Wordspress

ezo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zaczynałem swoją przygodę z tworzeniem stron od htm, potem joomla i powiem Ci, że teraz to wolę wordpressa niż joomlę, bo jest łatwiejsza w obsłudze - nie trzeba wszystkiego instalować z osobna typu tagi, komentarze itp. a do tego jest wiele fajnych dodatków (w tym seo) i darmowych szablonów. Dlatego teraz tylko wordpress!

Najtańsze domeny i tani dobry hosting www (e-poradnik o domenach i hostingu). Kupuj najtańsze domeny!

Cennik odnowień domen z VAT: .PL - od 42 do 50 zł (IDN 15 zł), .EU - 25 zł, .COM, .NET, .INFO, .BIZ, .ORG - 30 zł, REGIONALNE- 18,45 zł.

ipHosting.pl - kup domenę na hosting seo

Czy strona zrobiona w wordpress jest łatwiejsza do (optymalizowania) a więc też do pozycjonowania, niż zrobiona w joomla?
Tak. Przede wszystkim jest łatwiejsza do zrobienia. To znaczy WP jest mniej skomplikowany i łatwiej się nauczyć jego obsługi.

Pytanie było jednoznaczne, także powyższa odpowiedź ma się do niego jak pięść do nosa... Joomla jest tak samo dobrym systemem do postawienia strony co Wordpress i tak samo dobrze je zoptymalizujesz. Będziesz potrzebował tylko różnych dodatków i tyle. W wordpressie masz chociażby All in seo, w joomli komponent od Artio.

Jeżeli nie masz pojęcia o budowie stron i nie chcesz poświęcać zbyt wiele czasu to wybierz wordpressa. Jeżeli nie boisz się samemu zaglądnąć od czasu do czasu w kod, a przy tym masz zamiar postawić rozbudowaną stronę - wybierz joomlę. Każdą stronę jesteś w stanie wypozycjonować i nie ma tutaj znaczenia, na jakim silniku ona stoi.

No i nie ma czegoś takiego, że jeden silnik jest lepszy od drugiego - każdy z nich stworzony był do innych zastosowań i ciężko jest je do siebie porównywać, nie mówiąc już o ogłaszaniu wszem i wobec wyższości jednego nad drugim.

Spółki | Prawo | Sąd

Ja zaczynałem swoją przygodę od Joomli jakieś 2 lata temu i dość szybko się zraziłem... Niedawno wpadł mi w ręce Wordpress i uważam, że jest idealny dla początkującego, niezwykle duża ilość materiałów pomocniczych w internecie, masa pluginów, skórek.

Przyznać jednak należy, że WP jest lepszy do wszelkich stron "blogopodobnych"...

Okolice Krakowa - zdjęcia, opisy wycieczek po Małopolsce etc.

r0qqgk.gif

Z darmowych rozwiązań to WP o Joomla wymiatają. Jeśli coś ma być w formie bloga, prostej strony to WP. Jeśli portal, to Joomla.

Co jest lepsze, wp czy joomla? bez każdego z nich nie byłoby tak fajnie, jak jest :)

Zielkq, zdaje się czytasz bez zrozumienia. Kolega nie pytał czy G faworyzuje któryś CMS tylko który jest ŁATWIEJSZY W OPTYMALIZACJI. Moim zdaniem WP jest bardzo prosty w obsłudze i instalując jeden dodatek jesteśmy w stanie zarządzać całą optymalizacją strony/bloga. W joomli jesteś w stanie zrobić to samo, ale będzie to kosztowało więcej pracy. Do tego dochodzi automatyczne pingowanie w WP co oszczędza nam masę czasu.

W joomli jesteś w stanie zrobić to samo, ale będzie to kosztowało więcej pracy. Do tego dochodzi automatyczne pingowanie w WP co oszczędza nam masę czasu.

Dalej się nie zgodzę - za pomocą jednego dodatku też jesteś w stanie zarządzać optymalizacją całej witryny w joomli. Że nie ma opcji automatycznego pingowania? A od czego są właśnie dodatki (np. easy ping)? System instalacji dodatków przebiega niemalże identycznie jak w wordpressie, też wrzucasz pliki na serwer, klikasz instaluj, koniec - bawisz się w ustawieniach. Także ja tutaj oszczędzania czasu nie widzę i zbytnich nakładów pracy także.

Tylko niestety z racji popularności niemalże każdy poleca wordpressa. Dlaczego? Bo jak już ktoś wyżej napisał jest 'idiot friendly' i za wiele w nim nie można popsuć...

Spółki | Prawo | Sąd

Komputer expert wydal książkę Joomla w praktyce 120 stron + plyta z niezbędnymi dodatkami 17,90PLN ,index 248762.Polecam bardzo przeszyjcie napisana.Ja stawie zaplecza na Joomla, może dla tego ze na WP stawi większość :D.

Blog na Joomla tez dobrze wygląda i ma wszystkie niezbędne wtyczki SEO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności