Skocz do zawartości

Umowa o dzieło na pisanie tekstów

mankowski

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Dziękuje za udostępnienie tego wzoru umowy. Zdecydowanie się przyda.

Czy moglibyście podać więcej szczegółów jak to wygląda z rozliczaniem.

Np. zatrudniam studenta który napisze mi 100 tekstów każdy tekst za 15 zł = 1500 zł ile on dostaje ode mnie? Jakie koszta muszę pokryć i czy te 1500 zł wliczam w koszta? Podatki jakieś odprowadzam itp. ? Szukałem w sieci ale jest to ogólnikowo. Możecie jakoś rozpisać? ewentualnie jakiś konkretny link?

Z góry bardzo dziękuje.

; ]

https://www.kalkulatory.gofin.pl/index.php?...opcja=kal17.php

Bodajże tak:

kwota brutto: 1500 zł

koszty uzyskania przychodu: 50%

wyliczane składki: bez ubezp. społecznego i zdrowotnego

składka emerytalna (9.76%): 0 zł

składka rentowa (1.5%): 0 zł

składka chorobowa (2.45%):

kwota ograniczenia: 8007.70 zł 0 zł

razem składki ZUS: 0.00 zł

podstawa wymiaru składki zdrowotnej: 1500.00 zł

koszty uzyskania przychodu (50%): 750.00 zł

podstawa opodatkowania: 750.00 zł

naliczony podatek (18%): 135.00 zł

składka na ubezpieczenie zdrowotne (9%): 0 zł

składka na ubezpieczenie zdrowotne podlegająca odliczeniu (7.75%): 0 zł

podatek do Urzędu Skarbowego: 135.00 zł

do wypłaty: 1365.00 zł

niczego nie zlecam, bo nie wiem jak :D

a tak a propos tego wzoru umowy, widnieje na nim miejsce na podpis freelancera

skąd wiemy, że podpisał on, a nie ciotka Mietka na przykład, jak to zweryfikować

musi przesłać skan dowodu i podpis musi się zgadzać z tym który jest na nim?

ktoś nas zacznie ścigać że plagiatujemy jakiś tekst, a się okaże że to nie my tylko freelancer walnął copy+paste, staramy się udowodnić naszą niewinność i co zrobisz do grafologa pójdziesz

niczego nie zlecam, bo nie wiem jak :D

a tak a propos tego wzoru umowy, widnieje na nim miejsce na podpis freelancera

skąd wiemy, że podpisał on, a nie ciotka Mietka na przykład, jak to zweryfikować

musi przesłać skan dowodu i podpis musi się zgadzać z tym który jest na nim?

ktoś nas zacznie ścigać że plagiatujemy jakiś tekst, a się okaże że to nie my tylko freelancer walnął copy+paste, staramy się udowodnić naszą niewinność i co zrobisz do grafologa pójdziesz

W każdej umowie jest numer nip lub numer i sera dowodu osobistego, czasem tez jedno i drugie plus pesel na dokładkę. Zwykle (ba, zawsze ) jest też zapis o prawach autorskich. Kto by tej umowy nie podpisał: wujek, sąsiad, ciotka czy kornik spod progu, freelancer (czy osoba o danych "cyferkach") musi się do niej stosować. Możesz wysyłać dokument za poświadczeniem odbioru/do rąk własnych (szczególnie wtedy warto umieszczać nr i serię dowodu)

Ps. Podobno kiedy proponuje się umowę, zmniejsza się grono chętnych do współpracy.

@-->->----

Remiss ?? Wybacz, ale zupełnie nie rozumiem Twojego sposobu myślenia.

Kto podpisuje umowę na napisanie 1 precla? Poczta nie ma monopolu na przekazywanie tego typu przesyłek. Być może, dla osób które wykonują zlecenia za 100-200 zł, umowa wydaje się być zbędnym świstkiem papieru. Jednak, jeśli masz systematyczne zlecenia na kwoty dziesięciokrotnie wyższe, warto jest mieć podkładkę - chociażby dla ukochanej skarbówki!

@-->->----

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności