Skocz do zawartości

SWL IS DEAD

zuymen

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Znajdziesz gdzieś cytat, że nie można zaszkodzić stronie konkurencji, a jak jest naprawdę chyba kazdy wie... Tak więc nie czytamy ze zrozumieniem, a wyciągamy własne wnioski i czytamy pomiędzy wierszami :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Do czego zmierzam ?. Otóż jak zaobserwowałem ostatnio google wyindeksowało duże ilości site i zgodnie z moimi przewidywaniami najbardziej po du**e dostały strony z dużą ilością site właśnie. Dostało wszystko, od zwykłych sklepów internetowych (u moich klientów nawet do 90% zostało wyindeksowane, zaznaczam że nie były one nigdy linkowane SWL) poprzez precle, katalogi stron i inne strony z większą ilością podstron.

Jak zauważyłem nastąpił drastyczny spadek sprzedaży z tzw long tail w tych sklepach, czyli że te podstrony faktycznie zostały wyindeksowane a nie tylo google przestało je wyświetlac w wynikach na zapytanie site:www.nazwastrony.pl

Jasnym jest że jak poleciały podstrony z naszymi linkami do strony pozycjonowane to i poleciała jej pozycja, a teoretycznie mogliśmy stracić nawet do 90% linków zwrotnych z różnych stron. Także własnego wypasionego zaplecza prywatnego jak i linków naturalnych.

Musze się zgodzić u mnie ostatnio poleciały zaplecza półtoraroczne z site od 50000 do 120 000 i widać to była akcja skoordynowana bo zaplecza mieli inna geolokalizacje, domeny, skrypty całkowicie pozmieniane i linkowali do innych stron.

Wszystkie 4 polecieli w jeden dzień spadek site w każdym do 150.Działanie życzliwej konkurencji wykluczam,konta w e-webie rożne.

Co do zasadności używania SWL to oprocz Xrumera nie widzę innej opcji dla szybkiego i skutecznego zindeksowania zaplecza.W tym temacie SWL na pewno jeszcze dlugo będzie jednym z najlepszych narzędzi. Stare domeny tez lekko dopalam SWL i zawsze jest lekki wzrost w serpach.Ale potarzam"lekko"

Max, dokladnie sie z toba zgadzam, jesli ktos jest swiadomy tego co robi to sobie krzywdy nie zrobi.

To ze w tym momencie przykosilo moc starszych domen nie znaczy ze linki z SWL stracily moc, ja tez obserwuje ze nowe domeny dopalone SWLem (ale nie jako podstawowym zrodlem linkow) trzymaja sie niezle i rosna. Nadal rowniez przy pomocy SWLi pieknie indeksuja sie nowe podstrony.

Co do przycinki site, to od slynnej akcji MayDay niestety duzo podstron polecialo jako DC. Razem z nimi polecial long tail.

Sam doświadczyłem tego o czym piszą - 2 domeny linkowane pośrednio > SWL > wpis w katalogu katalog > domena dostały filtra, tj główna domena zniknęła z wyników wyszukiwania... aż mi się gorąco zrobiło jak to zobaczyłem... napisałem prośbę do google o ponowne dodanie do indexu i strony wróciły, ale bez www z przodu i z top10 spadły do 30

Ja tam używam tylko "bezpiecznych" metod od 2 lat i jest okej, pozycjonuję w branży prawa, lekarzy, tłumaczenia oraz inne, więc nie są to frazy super łatwe.

Niektóre strony po zaprzestaniu SEO rosną nadal bo Google im ufa coraz bardziej. Ja tam wierzę w moc Google i ich możliwości algorytmowe, nie lekceważcie ich, bo ich sekcja programistyczna to dziesiątki masterów po najlepszych uczeniach.. :P

Używam SWLi tylko do indeksowania wpisów.

Obecnie monitoruję temat SWLi i po cichu zbroję się w katalogi, precle i zaplecza.

Ta sprawa z SWL-ami będzie się jeszcze długo ciągła a efekty pracy google pojawić sie mogą dopiero za kilka tygodni, miesięcy.
dokładnie dlatego jak niektórzy wyżej piszą, że u nich wszystko ok lub nie to są to wnioski zbyt pochopne.

Na blogu Google pisali, że "na forach pojawiają się dyskusje", tzn. że Guglarze czytają PiO bardzo często.

Jeśli zostałby tylko katalogi, precle, zaplecza, blogi, fora, wymiany i inne źródła naturalne to lipa.. wszystko się zmieni, pozycjoner będzie musiał być bardziej rozwinięty językowo, żeby podziałać coś na forach i blogach.

Trzeba coś wymyśleć awaryjnego :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności