Skocz do zawartości

Bezpieczeństwo na drogach

MateuszI

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie już wszyscy słyszeli o wypadku, który dziś się wydarzył gdzie jest 18ofiar z jednego samochodu gdzie mogło nim tylko jechać 6 osób. Gdzie się podziała ludzka wyobraźnia? Czy to jest powód biedy panującej w PL i sposób na oszczędność kasy na dojazd do Pracy? Bo już nie jestem wstanie sobie tego inaczej zrozumieć jak można być tak nie odpowiedzialnym. Gdzie taki kierowca samochodu ma rozum??

https://wiadomosci.wp.pl/kat,1019393,title,...6&_ticrsn=3

A drugi przypadek z przed ponad 3 tygodni gdzie kierowca 70l i jedzie samochodem pod prąd powodując tragiczny wypadek. Gdzie jest ludzka odpowiedzialność ?

https://mojaolesnica.pl/article.php?id=2261

Osobiście w tym drugim przypadku jestem za tym aby osoby kończące 50-60lat Były zobowiązane do ponownego kursu na prawko a badania lekarskie były powtarzane co 10lat. Może to jest sposób na bezpieczeństwo na drogach.

Co o tym sądzicie ?

Trenuj według planów treningowych https://fitmade.pl/plany-treningowe/ - od FITMADE

A ja nie widze problemu w tym ze siedzialo tam 18osob jezeli sie sami zgodzili na wlasna odpowiedzialnosc jechac w tyle osob a auto nie bylo obciazone bardziej niz powinno. Ile osob by tam nie siedzialo szanse byly by ich podobne. A ze tyle ludzi zginelo w jednym aucie hmm w autobusach/busach/samolotach siedzi wiecej i czasami wiecej ginie wiec to nie ma znaczenia a prawdopodobienstwo ze jadac 3 autami po 6os wszyscy by zgineli jest takie samo ;]

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Z ruchem drogowym u nas w kraju jest tragicznie. Od dróg, poprzez oznakowania, egzekwowanie przestrzegania przepisów, wydawanie prawa jazdy.

Co do tego ostatniego, panuje u nas przekonanie, że dziś każdy musi mieć prawo jazdy - a g... prawda! Egzaminy powinny być obiektywne, czyli na prawdę umiesz jeździć - zdajesz, nie umiesz - oblewasz. 4 lub 5 egzaminów oblanych = odroczenie prawka albo w ogóle zakaz wydawania. Jak ktoś się nie nadaje to prawa jazdy nie dawać, a nie przepuścić delikwenta na 15 egzaminie żeby później zabił siebie albo korkował drogi jeżdżąc jak oferma i parkował na 3 miejscach parkingowych.

W radio słyszałem jakiś raport, że 90% naszych dróg jest niebezpieczna. I tak zawsze winą jest prędkość, nigdy stan drogi, a chyba wszyscy wiemy, że jak się trzeba koncentrować żeby jechać po resztkach asfaltu to o wypadek łatwiej. No ale cóż zrobić...

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

Ja zawsze mówię, że polski kierowca ma jeden dylemat - wjechać w dziurę czy na czołowe, ja zawsze wybieram dziurę ale czasami są tak duże, że efekt wjechania w nią równa się temu co się stanie po czołowym.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Nie róbmy z ludzi 50-60 letnich ludzi starców - moi rodzice mają po 60 i co roku jeźdżą sobie na wczasy, kilka razy w roku na wycieczki - dla nich dopiero życie teraz się zaczęło, bo wcześniej nie mieli na to czasu, bo pracowali. Też jestem za badaniami lekarskimi, ale dla osób powyżej 65-70 roku życia.

A co do ilości wypadków - no cóż w ciągu pół roku robię około 10 000 km i nasi kierowcy z wyprzedzaniem tam gdzie nie da się po prostu wyprzedzać są mistrzami, a tak to się niestety kończy [*]

Wiem, że kobieta to rzadkość na forum PiO... niemniej jednak zwracaj się do mnie w rodzaju żeńskim ;)

Jeśli posiadasz psa to polecam Ci dla niego szelki Guard

A ja tam lubię jak się takie wypadki zdarzają, bo wtedy przynajmniej ludzie mają o czym rozmawiać. Bo powiedzcie, ile można mówić o tym jaka jest dzisiaj pogoda? A tak ktoś z głupoty zabije siebie i 20 innych ludzi i już jest fajnie i można przy kawie sobie wymienić uwagi. Bezstresowo, bo takie wypadki nie interesują nikogo, tylko rodziny ofiar. A reszta na to zlewa tak jak przyjaciele zmarłego na stypie.

Nudny jak czesanie owcy, ale za to darmowy, moderowany katalog stron. Zapraszam, łaaaa...

Jeszcze nie dość znudzony? Zobacz pijawki - ależ te przemiłe zwierzątka pomagają leczyć choroby! Słit focie pijawek included!

Danae sorki że uraziłem twoich rodziców. Ale to nie zmienia faktów że osoby, które zrobiły prawko 40lat temu nie są już tak samo sprawni jak to było gdy mieli 20lat. Nie mówię tutaj o zabraniu takim osobą prawka tylko np. zalecić im okulary itp. A na pewno osoby po 60 udać się na kontrolne testy z teorii ruchu. Bo nikt mi nie powie że one się nie zmieniły. Może twoi rodzice śmigają sobie na wczasy i są super kierowcami. Ale pozostałe 200 tyś kierowców jest niedzielnymi kierowcami i tacy wyjadą na trasę szybkiego ruchu i się dzieją wypadki tak jak pokazałem to w drugim filmiku.

Marcin to widzę że na prawdę nie masz o czym rozmawiać ze znajomymi skoro potrzebujesz jakieś większej tragedii aby mieć o czym rozmawiać.

Trenuj według planów treningowych https://fitmade.pl/plany-treningowe/ - od FITMADE

Marcin to widzę że na prawdę nie masz o czym rozmawiać ze znajomymi skoro potrzebujesz jakieś większej tragedii aby mieć o czym rozmawiać.

Ja to pisałem ironicznie. Ale sam przyznaj - przecież takie informacje puszczane w TV są właśnie po to, aby zwykły obywatel miał o czym rozmawiać. Informacje o których ludzie rozmawiają, są najlepiej sprzedającymi się i w TV dobrze o tym wiedzą. Stąd min. popularność programów typu uwaga, rozmowy w toku, czy durnych artykułów na onecie. Ludzie o tym gadają, reklama się sprzedaje - wydawca zarabia na tym kasę.

Nudny jak czesanie owcy, ale za to darmowy, moderowany katalog stron. Zapraszam, łaaaa...

Jeszcze nie dość znudzony? Zobacz pijawki - ależ te przemiłe zwierzątka pomagają leczyć choroby! Słit focie pijawek included!

No ja nie wiem, czy dziennikarze czy ludzie są tak bezdennie głupi. Przecież wiadomo jak się jeździ taką komunikacją. U mnie w mieście kiedy chodziłem do technikum, to osób było tyle, że trzeba było wskakiwać do autobusu, żeby wbić się w ludzi a kilka razy parę osób wypadło przy ruszaniu z przystanku bo drzwi się nie chciały domknąć.

Z resztą te autobusy to były takie graty, że szkoda gadać. Pamiętam sytuację, że przez miesiąc (w zimie) podstawiano jakiegoś trupa z dziurą w podłodze (!) Przegubowce z dziurami w gumach to był standard i podczas deszczu nie można było stać na środku bo kapało na głowę.

Swoją drogą podobne obłożenie jest do dziś, tylko, że widać w państwowym PKS-ie to norma i poprawna sytuacja a jak u prywatnego przewoźnika w normalnym busie (a nie państwowym gracie) jedzie więcej osób niż miejsc to już jakaś wielka sensacja na całą Polskę. Z resztą po ostatniej sytuacji "dopalaczowej" (gdzie było parę osób z bólem brzucha a ofiar prawdopodobnie żadnych) to się zastanawiam czy rząd nie wejdzie jutro do siedzib prywatnych przewoźników i nie zdelegalizuje transportu drogowego. Jeszcze TVN mianuje jakiegoś "króla" i nakręci się następną szopkę.

hmm... jak widać znów niczego się nie nauczyliśmy... polecam przeczytanie artykułu Gazety.pl tutaj

niestety ludzi wciąż nie stać w dużej części na 'normalne' = bezpieczne dojazdy do pracy... i potem niestety w konsekwencji zdarzają się takie wypadki...

choć też prawdą jest z drugiej strony, że tyyyyle ludzi ginie codziennie w wypadkach samochodowych, a suche liczby nie trafiają do wyobraźni zbyt łatwo... no nic, pozostaje tylko szkolić/uświadamiać kierowców i apelować o rozwagę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności