Skocz do zawartości

jak oszacować ilość wejść na podstawie ilości wyszukiwań ?

cxee

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są gdzieś dostępne jakieś statystyki aby dowiedzieć się np. jaka jest średnia ilość wejść w poszczególnych pozycjach w serpie na podstawie ilości wyszukiwań danego słowa kluczowego ?

czyli np. jaka jest średnia ilość wejść na 8,7,6 lub 5 pozycji w serp na zapytanie "parasole ogrodowe"

pierwsze 3 pozycje zabierają z 80% procent klików jak nie więcej,

pierwsze miejsce zazwyczaj jest ponad połowę bardziej klikalne niż 2

od jakości 1 strony zależy czy internauta wróci i kliknie w 2 ew. 3

dociekliwi ludzie czytający całą stronę wyników są w mniejszości

na tej podstawie obliczasz proporcje, i pamiętasz że ilość wyszukiwań nie zawsze jest w proporcji 1:1 z klikami bo czasem internauta zmienia zapytanie i szuka dalej

Dużo zależy też od tytułu i opisu strony. Strona z lepszym tytułem na trzeciej pozycji potrafi dorównać tej na pierwszej.

Różne warianty można przetestować w Adwordsach.

Obecnie testuje moduł web-tools.pl, pokazujący na jednym wykresie pozycje strony w wynikach i liczbę wejść z danej frazy w danym dniu. Fajna zabawka.

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Ja trafiłem na takie wyniki:

Ale nie można też ślepo w nie wierzyć, bo na każdą frazę jest inaczej, zależy też od układu top10.

Kiedyś znowu spotkałem się z wynikami głoszącymi, że top1 zbiera około 60 % kliknięć, a tamtych badaniach pozycja 10 była bardziej opłacalna niż 5 :). No i dochodzi jeszcze kwestia użytkownika, bo ja na przykład, jak czegoś szukam, to otwieram wszystkie 10 :] a potem przeglądam.

Musisz sam wybrać jakąś tezę, wokół której takie badanie przeprowadzisz. Mam nadzieję, że pomogłem chociaż trochę :).

Robię ruch w IF.PL - SEO na dużą skalę

cxee, to zależy, co nazywasz "wejściem"... bo rzeczywistość jest taka, że klient, który tylko klika, wchodzi w pierwszą trójkę ze wskazaniem na jedynkę, ten, co czyta tytuły i opisy - jest już bardziej "wybredny" (a przeczytanie Twojego tytułu i opisu, jeśli jest dobrze zrobiony, to też wejście) i potrafi przed kliknięciem przeanalizować tę pierwszą informację (dla takiego wystarczy, że jesteś na pierwszej stronie).

no i jest jeszcze specjalista os SEO, który zaczyna szukać w G od np. piątej strony... ale na tych gości nie ma już normy :huh:

zatem podsumowując:

kliki będą się rozkładać:

1

2-3 (nawet zauważyłem, że miałem lepsze wejścia z trzeciej pozycji niż z drugiej, jeśli pode mną były grafiki G)

4-10 - tutaj wejścia rozkładają mi się dość równo (to klient, który już czyta tytuły i opisy, a nie działa na bazie pierwszego impulsu)

no i jakieś 5% to pozostałe strony...

dymna.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności