Skocz do zawartości

SEO Breadcrumbs

lukio

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie są główne zasady skutecznego stosowania nawigacji SEO w postaci okruchów chleba czyli tak zwanych breadcrumbsów, które wspomagają linkowanie wewnętrzne. Często spotykam się z pytaniami dotyczącymi ostatniego ogniwa takiej struktury. Czy musi być linkiem a może tekstem. Czy jeżeli jest linkiem to czy ma prowadzić do obecnej strony?

Teoretycznie aktualne zagłębienie powinno być zwykłym tekstem.

Ja mam pytanie innego typu - czy poza stosowaniem na stronach linków typu Strona główna -> Grupa -> Podgrupa -> Produkt

muszę także zastosować hierarchię w linkach ? tzn. mam na myśli coś takiego: https://adres.pl/grupa/podgrupa/produkt . Czy można stosować mniej eleganckie https://adres.pl/show.php?id=GRUPA ?

Drugie pytanie: jak długo trwa przeindeksowanie stron przez G. tak aby w wynikach wyszukiwania wyświetlało takie ładniejsze linki ? Bo zaimplementowałem coś takiego jeszcze przed wakacjami i nadal wyświetla mi wszystko po staremu :-/

Sklep Audio - 4HiFi :: PSVANE, Audio-gd, Yaqin || Urządzenia CocktailAudio

Tylko Dywan :: Najtańsze dywany :: Sklep z dywanami

Patrząc na serpy, to na wyższych pozycjach częściej umieszczane są ładne adresy URL. Co dobre dla ludzi to dobre i dla google. Nie ma oficjalnego oświadczenia czy słowa kluczowe a adresie mają wpływ na pozycje, ale uważam że należą do jednego z 200 czynników wpływających na pozycję witryny. Google radzi sobie z długimi adresami, ale zbyt długie mogą spowodować trudniejsza indeksacje. Co do czasu aktualizacji adresów to bywa to różnie, ale najważniejsze jest przekierowanie 301 ze starych adresów na nowe. Jeżeli Twoja witryna często jest odwiedzana prze Google to kwestia do 30 dni. Zależy tez ile podstron ma serwis.

Ostatnie ogniwo powinno być tekstem znajdującym się w znaczniku pogrubienia. Linkowanie z ostatniego ogniwa do podstrony na której się znajdujemy mija się z celem, a jest to też bardzo częsta praktyka.

Edit: Jeśli chodzi natomiast o zamianę słowa "Strona główna" na słowo kluczowe to oczywiście warto jest je zamienić, jednak w takiej sytuacji zrezygnowałbym z umieszczania w nim odnośnika. Zgodnie z zasadą first link count odnośnik do strony głównej z breadcrumbs i tak zostanie pominięty (o ile oczywiście wcześniej w kodzie znajduje się odnośnik tekstowy prowadzący do strony głównej).

Dlaczego ma być pominięty skoro jest to pierwszy odnośnik tekstowy na stronie ?

Jeżeli jest to pierwszy odnośnik tekstowy na stronie to nie zostanie pominięte. Netway miał pewnie na uwadze fakt, iż większa część stron w sieci ma linka do strony głównej już w menu albo logo.

Zastanawiałem się jednak, czy czasami nie jest tak, że faktycznie First Link Count czyli pierwszy odnośnik na stronie jest brany pod uwagę, ale być może każdy inny odnośnik do tej samej podstrony/strony wzmacnia moc tego pierwszego wychodzącego linka.

Celem uzupełnienia warto stosować w przypadku linków spełniających rolę użyteczną atrybut rel="nofollow", przykładowo jeśli mamy nieprzyjazne linki w bredcrumbs i nie możemy ich zmienić w prosty sposób. Unikniemy indeksowania stron duplikujących treść oraz "marnowanie" czasu przez bota na linki prowadzące do tych samych miejsc po kilka razy. W przypadku dużych rzeczy (sklepy, serwisy) nabiera to duuużego znaczenia :peace:

Pozycjonowanie stron w Google :: pierwszywgoogle.pl

Czy dobrym pomysłem jest zamiana Strona Główna na słowo kluczowe: np Jesteś tutaj: Pozycjonowanie>Oferta

Nie testowałam, ale na SEOmozie jest gdzieś art Randa, w którym pisze, że akurat w przypadku linka wewnętrznego do strony głównej anchor ma dużo mniejsze znaczenie niż przy pozostałych linkach i że nie warto z tym kombinować.

Unikniemy indeksowania stron duplikujących treść oraz "marnowanie" czasu przez bota na linki prowadzące do tych samych miejsc po kilka razy.

Linki nofollow również marnują moc wychodzącą ze strony, więc w wewnętrznym linkowaniu nie ma sensu ich używać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności