Skocz do zawartości

Kopia wikidpedii - tamat stary ale jak to w prkaktyce wygląda?

biznesmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio zainteresował mnie temat postawienia encyklopedii gdzie będę wstawiał potuningowany conntent z Wikipedii.

Wiem ze tamta stary i trochę nie aktualny (był już np. na tym forum 5 lat temu), ale nadal nie wiem jak pobrać te dane.

Czy jest jakaś cała baza do pobrania?? Czy też samemu trza to przeprasować i zapisać u siebie na serwerze ??

A może legalnym jest parsowanie na bieżąco on-line??

Bo rozumiem że sama treść jest udostępniana na otwartych zasadach, pod warunkiem zachowaniu postanowień licencyjnych.

No ale jak to wygląda z kwestią pobierania samego conntentu??

Swojego czasu osiągałem zawrotny site tym sposobem.

Czy jest jakaś cała baza do pobrania?
jest gdzieś w media wiki chyba (nie pamiętam, bo dawno mnie nie interesował ten temat), ale jest bardzo duża kilka GB.
Czy też samemu trza to przeprasować i zapisać u siebie na serwerze ?

Ta baza do ściągnięcia też wymaga przeparsowania, bo jest mniej więcej w takim formacie jak wpisy (w edytorze) na wiki. Łatwiej chyba parsować samemu.

A może legalnym jest parsowanie na bieżąco on-line?
- nautralnie jest to legalne, ale ... im większy site, a później ruch tym większe będzie obciążenie. Lepiej od razu zrobić jakiś rozsądny cache.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności