Skocz do zawartości

[startup] Generator tekstu

Emmix

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Łącznie ściągnęliście ponad 100 kopii skryptu, większa część pewnie została zainstalowana.

Dzięki Wam i Waszym uwagom Renenutet jest lepsza.

Dziękuję.

Pojawiło się kilka zmian w skrypcie.

- naprawione zostały problemy z kodowaniem

- zmiany w skrypcie instalacyjnym

- przy wyszukiwaniu po podaniu słowa nieistniejącego w bazie wyświetla się losowa strona

- strony z linkami powiększające liczbę istniejących stron o 10% z tej samej bazy

- trochę drobiazgów(min. favicon, robots.txt)

Zapraszam do drugiej cześć testów.

Skrypt do testowania i opis: https://www.zielono.eu

Przygotowałem też 25 unikalnych baz po 5000 podstron dla tych którzy testowali pierwszą wersję.

Wyślę chętnym po dostaniu 3 informacji:

- adres poprzedniej instalacji

- hosting

- adres pod którym będzie nowa instalacja

Piszcie na priv lub lunac11@(skasujto).gmail.com

Dla osoby która najszybciej zaindeksuje 3000 podstron prześlę skrypt na 30 tys. podstron.

Z czystej ciekawości mam pytanie jak jest z wydajnością tego skryptu? Można postawić 100 domen w wersji 5k na jednym hostingu i nie wywalą? Na pierwszy rzut oka to nie podoba mi się to:

ORDER BY RAND()

W szczegóły kodu nie wnikałem, bo mi się nie chce. Tylko ogólnie chciał bym wiedzieć czy ktoś testował jakie to generuje obciążenie serwera, bo przy hurtowym stawianiu czegoś to obciążenie jest największym problemem.

Losuje ORDER BY RAND() tylko na stronie głównej i w przypadku słów nie istniejących w bazie.

Na podstronach już jest "SELECT id FROM slowa WHERE wyraz" więc ten random aż tak nie obciąża.

Zmieniłem sposób losowania tekstu na bardziej optymalny. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Wrzuciłem już nową wersję.

Na razie mam na jednym hostingu 10 skryptów łącznie 150000 podstron.

I na razie tfu, tfu stoi bez problemu.

Obciążenie 61 tys zapytań/dzień i 500 mln wierszy odczytanych dziennie.

Niżej wykres za poprzedni miesiąc.

To największe obciążenie to serwis z zaindeksowanymi 25 tysiącami podstron który jest ssany aktualnie przez Yahoo! Slurp.

obciazenie.jpg

Czy to dużo czy mało? Obciążenie wzrasta w czasie indeksowania stron. Więc być może za jakiś czas będę musiał dokupić kolejny hosting. Ale ten mam zamiar przetestować do jego granic.

Jeśli orientujesz się przy jakim obciążeniu jest to problem, napisz proszę. Oczywiście wiem, że zależy to od hostingu, ale jakie są granice?

Jeśli orientujesz się przy jakim obciążeniu jest to problem, napisz proszę. Oczywiście wiem, że zależy to od hostingu, ale jakie są granice?
Nie testowałem skryptu tylko przejrzałem sobie jego kod. Mam własne autorskie rozwiązania, które nie ma co ukrywać są proste do granic możliwości (jeden plik index.php który robi wszystko+plik z konfiguracją i plik szablonu). Byłem tylko ciekaw jakie obciążenie generuje Twój skrypt, ale widzę że chyba nie jest źle. IMO stawianie wersji większej niż 5k pod SWL mija się z celem, chyba że pod vseo.pl. Przy bazie 3-5k można spokojnie wyciągnąć 1k site'a. Uwzględniając punktację w seomatiku i gotlinku, bardziej opłaca się wydać 3zł na nową regionalkę (bonus za domenę główną) niż stawiać serwis z większym sitem ze względu na obciążenie serwera. 100 domen z bazą 5k zrobi takie same obciążenie jak 20 domen z bazą 25k.

Z moich doświadczeń na tym skrypcie można nawet 80% site wyciągnąć. Oczywiście w zależności od podlinkowania.

Też wydaje mi się, że 5000 to optymalna wielkość, ale eksperymentuję też z większymi. W planach mam zrobienie jakiegoś rozkładu linków na stronie.

Karmię też generator nowymi pozycjami. Niżej próba z Harrym Potterem, Panem Samochodzikiem i Danem Brownem:

"Abdullaha Ocalana. Szum generatorów osiem pięter niżej dziś wydał jej się bardzo głupi. Szosa na Wierzno jest wąska, wysadzana drzewami. Ani mustang, ani opel Zegadły, ani też ona nie zamierzają zrezygnować z szukania zbiorów dziedzica Dunlna. A łódka? Zapewne Teresa lub Hertel chcieli przepłynąć na drugą stronę. Sforsowaliśmy furtkę. Kościół stał milczący i cichy. Przez kilka kilometrów wciąż mogliśmy podziwiać tę rzekę, dość szeroką, lecz bardzo ciepło i chętnie zgodziłem się na przejażdżkę po jeziorze. Stwierdził, że choć zamek ten nosi nazwę Sześciu Dam, ale przecież sama zajmowała się współzależnościami w przyrodzie, badając je z punktu widzenia symboliki, więc raczej nie jestem zarejestrowana, prawda? Roześmiała się Miss Kapitan, ale dla mnie zawsze będziesz Kochanym Dudziaczkiem. "

Ja tam wrócę do podstawowej "wady" skryptu - oparty jest o bazę MySQL - a jest to skrypt typowo pod zaplecze, a podstawą takich skryptów poza "dobrą" jakością - jest szybkość ich stawiania. Niestety, dopóki skrypt nie przejdzie na bazę SQLite będzie "ciekawostką" - a nie realnym produktem na rynku SEO.

Wg. mnie powinieneś teraz skupić się na przerobieniu na nową wersję bazy i możesz śmiało sprzedawać po np. 20-30zł. Na pewno wielu kupców znajdziesz, a za kasą powinna Ci się zwiększyć również mobilizacja do dalszych zmian i np. po kilku mc wydasz wersje 2.0 skryptu już np. za 50zł.

Przemyśl to :)

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Duchem autora przesiąknie zawsze twór jego :unsure:

Popracuję nad SQLite.

Nie zdawałem sobie sprawy, że postawienie bazy Mysgl może być problematyczne. W sumie zajmuje to kilka minut, a WordPressy przecież idą przecież w miliony w zapleczu każdego z nas.

Ale poczytałem i uważam pomysł za dobry. Jeśli może być prościej, to czemu nie. Mam nadzieję, że przesiadka na SQlite przyjdzie mi tak prosto jak z Postgresa na Mysql.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności