Skocz do zawartości

Definicja spamu w wyszukiwarkach

pneuma

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Elektroniczna wiadomość jest spamem, JEŻELI

(1) treść i kontekst wiadomości są niezależne od tożsamości odbiorcy, ponieważ ta sama treść może być skierowana do wielu innych potencjalnych odbiorców,

ORAZ

(2) jej odbiorca nie wyraził uprzedniej, możliwej do weryfikacji, zamierzonej, wyraźnej i zawsze odwoływalnej zgody na otrzymanie tej wiadomości,

ORAZ

(3) treść wiadomości daje odbiorcy podstawę do przypuszczeń, iż nadawca wskutek jej wysłania może odnieść korzyści nieproporcjonalne w stosunku do korzyści odbiorcy wynikających z jej odebrania.[1.]

Mieszko już o to pytał, ale nie dostał jednoznacznej odpowiedzi. Wydaje mi się, że z punktu 3. wynika, że jeśli prowadzę jakiś darmowy katalog i będę wysyłał maile z ofertą darmowego wpisu, to przecież korzyść odbiorcy będzie większa od mojej, bo dostanie coś zupełnie za darmo. Czyli to nie będzie spam. Czy dobrze rozumuję?

to może przeczytanie tego fragmentu pomoże Ci odczytać intencję piszącego:

treść wiadomości daje odbiorcy podstawę do przypuszczeń

Tak naprawdę to nie jest istotne, co myśli o wysyłane wiadomości nadawca:

to przecież korzyść odbiorcy będzie większa od mojej

jako nadawca nie wiesz tego na pewno, a jeśli - jak w przypadku Mieszka to ma służyć zbudowaniu zaplecza - to wcale Twoje stwierdzenie nie musi być (i najprawdopodobniej nie jest) prawdą.

W tym punkcie nic nie jest napisane o pieniądzach, tylko o korzyściach; a korzyści mogą być różne...

nieprawdaż?

dymna.jpg

• 5 lat później...
Dnia 30.09.2011 o 01:52, Krakus67 napisał:

o dostanie coś zupełnie za darmo. Czyli to nie będzie spam.

Ja kiedyś w ryj dostałem za darmo, nie było to fajne, tak samo nie fajne jak czytanie wiadomości "dam panu garnek za darmo jak przyjdziesz pan na spotkanie" , albo wpisz pan się do katalogu za darmo..... najchętniej bym autorowi maila całkiem za darmo ryja obił.  Wyobraź sobie teraz że kilkudziesięciu takich "altruistów" pisze do ciebie codziennie, przecież to nie spam, oni dają "korzyść odbiorcy" ....

• 1 rok później...