Skocz do zawartości

Usunięcie konkretnych adresów z googla

deha21

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da się usunąć konkretny adres podstrony z indexu googla?

Sprawa jest taka, że do niedawna przyjazne linki obrabiał mi inny skrypt przez co adres wyglądał tak:

news,123,-raz-dwa-trzy--zagrali-koncert.html (dla tytułu "Raz, dwa trzy" zagrali koncert)

ale ulepszyłem skrypt tak żeby usuwało cudzysłowy i inne niepotrzebne rzeczy i wyświetla tak:

news,123,raz-dwa-trzy-zagrali-koncert.html

I w tym momencie google zaindeksowało stary i nowy adres, przez co w narzędziach google wyskakuje, że są podwójne meta tagi dla strony. No i pewnie liczy to jako duplicate content? Choć nie wiem czy działa to w obrębie danej domeny. Fakt jest taki, że przez stary adres można oczywiście wejść na odpowiednią stronę. Pytanie czy google to obchodzi czy nie? Najchętniej bym usunął te stare adresy jak się da, bo lubię mieć porządek :D

Hmm trochę ciężko robić przekierowania w .htaccess dla około 100 stron.

To narzędzie google do usuwania to chyba to czego szukam, tyle że po dodaniu strony pyta się o powód a tam nie ma takiego jaki ja mam :)

Jak dla mnie szybciej w htacess powpisywać (a raczej zrobić to skryptem) niż ręcznie dodawać w centrum dla webmasterów (no chyba że tam też jakoś hurtowo można wrzucić a nie pojedynczo każdy URL)

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności