Skocz do zawartości

Sygnalizacja świetlna i bezduszne prawo!

msiedlecky

Przejść czy czekać?  

38 użytkowników zagłosowało

1. 1. Decyzja nie należy do Ciebie

• Czerwone stoje i czekam choćby "nie wiem co"
      15
    • Czerwone - oceniam, że na 99,9% nic mi nie grozi nie stanowie zagrożenia dla nikogo = ide
      16
    • Czerwone, czekam gdyż może ktoś pędzi z prędkością światła i mnie zabije na pasach = Polska świat absurdów
      4

Rekomendowane odpowiedzi

Inny aspekt absurdu jest taki.... a co by było gdyby w całym mieści sygnalizacja się zepsuła i wszędzie paliło by się czerwone światło.... miał by stać/ czekać do czasu naprawienia usterki :)

Jeszcze raz nadmienię, że policjant powinien sam ocenić sytuację, a ta jak wynika z opisu nie stanowiła zagrożenia dla nikogo... wiec skoro tak było powinien oczywiście zareagować pokazując w ten sposób, że władza czuwa nawet w nocy ;), ale bez mandatu!

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@Mion można nie widzieć jak i widzieć więc przykład trafny.

Gdyby policjant nie ukarał przechodnia mandatem, a jedynie ostrzeżeniem było by zupełnie inaczej postrzegany był by pozytywnie.

Z drugiej strony jak dostanie mandat to może zapali się żarówka w głowie że może nie warto przechodzić na czerwonym, choćby z powodów finansowych.

...

Taka retoryka do mnie nie trafia....

Poza tym jak pokazuje praktyka mandat nie jest akurat tym środkiem prewencji który powstrzymuje przed popełnieniem wykroczenia.

Po trzecie występuje coś takiego jak okoliczność łagodząca i zdrowy ludzki rozsądek, a nie tylko szablonowe od A-Z, bo tak mówi kodek RD.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Inny aspekt absurdu jest taki.... a co by było gdyby w całym mieści sygnalizacja się zepsuła i wszędzie paliło by się czerwone światło.... miał by stać/ czekać do czasu naprawienia usterki :)

Wtedy musiałbyś chwycić łopatę i zacząć kopać tunel ;)

Dla mnie to też jest śmieszne, wolę żeby było tak jak w UK, przechodzisz na czerwonym? Spoko, ale na swoje ryzyko.

Ja raz mialem taka sytuacje, ze na jednym skrzyzowaniu przez kilka dni sie popsuly swiatla i do prawoskretu zawsze sie palilo czerwone :) Na poczatku sie mega korki tworzyly, a pozniej juz kazdy zlewal i jechal na tym czerwonym, jak widzial, ze Ci na wprost maja zielone ;)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Dla mnie to też jest śmieszne, wolę żeby było tak jak w UK, przechodzisz na czerwonym? Spoko, ale na swoje ryzyko.

Ale to nie jest tylko twoje ryzyko, ale również ryzyko kierowców oraz osób znajdujących się w pobliżu. Jeden zaryzykuje, a może zginąć grupa ludzi czekająca na zielone światło.

@ale również ryzyko kierowców oraz osób znajdujących się w pobliżu.

Całkowicie się zgodzę, a nawet dodam, że przechodzenie, przebieganie na czerwonym podczas natężonego ruchu powinno być surowo karane. Jednak przechodzenie na tym samym skrzyżowaniu w środku nocy już nie, bo nie stanowi zagrożenia dla nikogo chyba, że przyjmiemy:

- że w ruchu mogą uczestniczyć pojazdy naddźwiękowe;

- pojazdy niewidzialne;

- pojazdy o prędkościach tak dużych, ze ich pojawienia może nastąpić za granicy widzialności w czasie przechodzenia przez przejście;

Reasumując:

- nieuchronność kary jak najbardziej, ale bynajmniej nie kary mandatu, a jedynie stosownego pouczenia z naciskiem by nie robić recydywy w dzień :)

Nie, nie, tam kierowcy jeżdżą tak, jakby mieli ochotę Cię potrącić, więc nie ma opcji żeby w ogóle próbował Cię ominąć, prędzej jeszcze gazu wciśnie, potrąci i odjedzie :) A człowiek to nie bizon, potrącenie musiało by być przy prędkości chyba 100km/h+ żeby kierowca był zagrożony.

Czasami wystarczy mała prędkość, aby kierowca był zagrożony. Może jechać nawet i 50km/h, ale jak będzie chciał Ciebie ominąć, uderzy w np betonowy słup i już nie będzie tak wesoło. Nawet przy uderzeniu w kogoś, przy prędkości 50km/h, może stracić kontrolę nad samochodem, i uderzyć w coś.

Tylko, że w tym topicku nie chodzi o ogólne przechodzenie, ale przechodzenie w czasie gdzie ruch nie występuje i podejrzewam, że widoczność była 100%, a to zupełnie co innego.

OK - EOT :)

Nie no w takim wypadku, powinien sobie darować ten mandat :) Ostatnio w Gdyni, w nocy przeszedłem na czerwonym, gdzie nie było żadnego ruchu, dziwny trafem, i nie wiem skąd, znalazł się patrol, to jedyne co zrobił, to zwrócił mi uwagę na przyszłość, aby nie przechodzić na czerwonym świetle, w wypadku, gdy jest ruch na drodze.

Niestety, nie każdy policjant, jest na tyle łaskawy, i woli dać mandat, bo tak fajnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności