Skocz do zawartości

Przyjazne linki i przekierowanie 302

Majestiq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W htaccess mam zrobione przyjazne linki:

RewriteRule wyszukaj-(.*)/$ inc/search.php?co=$1

Zauważyłem, że Live HTTP headers w takim wypadku interpretuje to przekierowanie jako 302 (tymczasowe).

Dlaczego ?

Dodałem więc na końcu odpowiednią dyrektywę i kod wygląda następująco :

RewriteRule wyszukaj-(.*)/$ inc/search.php?co=$1 [R=301,L]

Teraz Live Headers widzi 301, ale jakoś nienaturalne mi się wydaje dodawanie [R=301,L] do każdego

RewriteRule zwłaszcza, że nigdy tego nie robiłem bo myślałem, że 301 jest jakby z urzędu ustawione a napewno już nie 302 a jednak tak jest.

Moje pytanie:

Co w takim razie radzicie zrobić, ustawić 301 czy nie ustawiać nic (będzie 302) ?

Chciałem dodać, że ten link (z danymi parametrami) zawsze wskazuje na troszkę inna stronę docelową bo po jego wybraniu jest drugi rewrite:

szukaj-([0-1])-(.*)-(.*)-(.*)/$ wynik.php?k=$1&co=$2&total=$3&page=$4 , stąd moje 2 pytanie:

Czy przekierowanie 301 z pomocą mod rewrite musi (lub najlepiej gdy tak jest) prowadzić do konkretnej (tej samej) strony, czy nie będzie problemu

jak dany link z 301 dziennie powiedzmy kilka razy zmieni swoja lokalizację ?

Przykład:

https://www.domena.pl/wyszukaj-Makbet/ (link jest zawsze taki sam) po przejściu przez w/w mod rewrite zaminia się na:

https://www.domena.pl/szukaj-1-Makbet-66-1/

66 to ilość pasujących rekordów, więc często się zmienia ta zmienna i nie wiem czy 301 w takim wypadku będzie lepsze niż standardowe 302 ?

Może dlatego domyślnie jest ustawione właśnie to 302, żeby takie zmiany umożliwiać ??

Co radzicie ?

Konwerter umożliwiający pobieranie mp3 z youtube.

• 2 tygodnie później...
...

Ani 302 ani 301 - powinieneś widzieć 200.

Nie podałeś całego htaccess wiec trudno jest cokolwiek wnioskować ale na pewno nie

RewriteRule wyszukaj-(.*)/$ inc/search.php?co=$1 [R=301,L]

a raczej

RewriteRule wyszukaj-(.*)/$ inc/search.php?co=$1 [L]

Sprawdź sobie co oznacza [L] w manualu to zrozumiesz gdzie popełniłeś błąd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności