Skocz do zawartości

Optymalizacja pod kątem Google Page Speed

przemeks

Rekomendowane odpowiedzi

Na samym początku nadmienię, że jeśli zamieściłem ten temat w złym dziale to proszę o przeniesienie =)

A teraz mam do Was kilka pytań związanych z optymalizacją witryny pod kątem Page Speed.

1. Na stronie wyświetlam reklamy AdSense - Page Speed ma często różne uwagi dotyczące plików css/js serwowanych razem z reklamami. Mamy tu małą sprzeczność - Google tworzy narzędzie do optymalizacji a samo za sprawą AdSense ją uniemożliwia...

2. Przeniosłem statyczne elementy witryny (grafiki,css,js) na subdomenę a Page Speed nadal twierdzi, że treści te są serwowane z domeny, która wysyła cookies'y. Jakim cudem, skoro na tej subdomenie nie mam nic poza tymi plikami?

3. Wiadomo, że optymalniej jest serwować jeden duży plik css, niż kilka mniejszych. Stosuję kilka arkuszy stylów ponieważ pewne kieruję do IE6, IE7, bądź pozostałych przeglądarek. Czy można te reguły (<!--[if IE]> ) zamieścić wewnątrz jednego pliku?

Z góry dziękuję za zaangażowanie =)

Ad.1 Na to nie masz wpływu - ewentualnie napisz na grupie dyskusyjnej google

Ad.2 Z tego co pamiętam jest dodatek page speed ;) może sobie dołącz do firefoxa i zobacz co pokaże, co do css - zrób walidację, jeżeli strona będzie zgodna z w3c google nie będzie się czepiać.

Ad.3 Hmm poszukaj rozwiązania, które w jednym pliku będzie w stanie zaspokoić wszystkie przeglądarki (patrz pkt.2 walidacja)

My-seo.pl - Katalog

Kosmetyki są wszędzie :)

Ad 2

Niestety to prawda mimo że nie ma tam nic innego.

Musisz wyłączyć wysyłanie cookies dla subdomeny za pomocą .htaccess, inna sprawa że tylko niektóre serwery mają taką funkcjonalność.

No właśnie, przeglądałem różne fora i nikt nie podał solucji. Spotkałem się z kodem dla .htaccess, ale niestety nic nie zmieniał - może był niepoprawny. Czy mógłbyś wkleić tutaj kod, odpowiedzialny za taką funkcjonalność?

Z tego, co zdążyłem poszukać to tzw. CDN'y (np. Amazon S3) mają to do siebie, że nie serwują plików cookie. Nie ukrywam, że wolałbym to załatwić w ramach jednego hostingu. Nie wiesz może, czy na Home.pl można za pomocą .htaccess zablokować wysyłanie plików cookie?

Spróbuj to wkleić do htaccess

<FilesMatch "\.(html|htm|js|css)$">
FileETag None
<IfModule mod_headers.c>
Header unset ETag
Header set Cache-Control "max-age=0, no-cache, no-store, must-revalidate"
Header set Pragma "no-cache"
Header set Expires "Wed, 11 Jan 2014 05:00:00 GMT"
</IfModule>
</FilesMatch>

Sprzedam komplet 25 programów do pozycjonowania za 69zł - szczegóły na stronie spambot.pl SEO -
wystawiam fv vat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności