Skocz do zawartości

Zlokalizowane podpowiedzi Google już w Polsce

Tomaan

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pewnie już wiecie.. stało się.. ta zmiana na pewno jest poważna i o ile nie wpłynie znacząco na wyniki to na pewno na CTR.

https://www.sprawnymarketing.pl/news/zlokal...-google-polska/

Co o tym sądzicie? Warto dalej pozycjonować frazy nie lokalne czy może na odwrót, nie warto pozycjonować już lokalnych?

Pojawiły się głosy, że zaszkodzi to firmom ogólnokrajowym etc. Ja myslę inaczej:

jeśli ktoś z poza regionu będzie czegoś szukał w innym miejscu to użyje frazy lokalnej, ponieważ na zwykłej nie znajdzie firm z innego miasta, to spowoduje de facto wzrost znaczenia fraz lokalnych, Google osiągnie efekt krystalizacji w SERPach.. o to im chodziło.

Co sądzicie o mojej tezie?

Według mnie jednak zwiększą się zapytania regionalne, ponieważ ktoś będzie wpisywał frazę pozycjonowanie i np. przy "pozyc" zobaczy pozycjonowanie Warszawa i kliknie ;) Jednak i tak będzie miało to odzwierciedlenie dla małej ilości fraz. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam i zapraszam na:

Zoptymalizowane i darmowe szablony stron WWW - idealne szablony na zaplecze i nie tylko, na razie jest ich kilka, ale będzie więcej... Pozycjonowanie - trochę podstaw. Zobacz też trudne zagadki.

Pewnie jak zawsze - nic się nie zmieni, tylko gadania będzie dużo. Bo i czemu miałoby się zmienić? Google podaje tylko podpowiedzi, a tylko od użytkownika zależy czy z nich skorzysta.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Pewnie jak zawsze - nic się nie zmieni, tylko gadania będzie dużo. Bo i czemu miałoby się zmienić? Google podaje tylko podpowiedzi, a tylko od użytkownika zależy czy z nich skorzysta.
niby tak ale nie wiemy, nie ma danych chyba, ile osób korzysta z podpowiedzi. To nie tylko lamerzy, mój szef np. programista zawsze używa podpowiedzi, poprostu tak już ma :)

Pytanie teraz na jakiej dokładnie podstawie Google regionalizuje wyniki, no bo na pewno nie na samej geolokalizacji i frazach lokalnych, może analizuje "Kontakt" na stronie? !!!

znów g. ma swoich użytkowników za idiotów, którym trzeba podpowiadać czego mają szukać. Ja z takich bzdetów nie korzystam: sam wiem o co mi chodzi, gdy wpisuję jakieś słowo/frazę i komputer nie musi za mnie myśleć, a wielkiego wysiłku umysłowego to przecież nie wymaga.

To ma swoje plusy jeśli chodzi o komercje, ludzie trafiają dokładniej i jeszcze parę innych takich tam :D) Co do samych zmian - Google robiąc krok do przodu aktualnie się chyba cofa, trafia na stronę główną zbyt wiele informacji - nie jest to prosta i mega szybka wyszukiwarka - teraz to jest szybka strona naładowana wieloma informacjami. G chyba zbyt emocjonalnie podeszło do pojawienia sie binga - ciekawe jak to będzie jak będzie FF+Bing+Yahoo+Facebook - do tego najlepszym rozwiązaniem jeszcze przydał by się jakiś ADBing żeby zdobyć klientów i popularność. Bo jak wiadomo reklama dźwignią handlu - wszyscy zdają sobie sprawę że gdyby nie FF to G nie szło by tak szeroko.

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

Pytanie teraz na jakiej dokładnie podstawie Google regionalizuje wyniki, no bo na pewno nie na samej geolokalizacji i frazach lokalnych, może analizuje "Kontakt" na stronie? :D

W kwestii regionalizacji WYNIKÓW nic się nie zmieniło. Google tylko wyświetla podpowiedzi do ZAPYTANIA, bazując na IP osoby która korzysta z wyszukiwarki.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

W kwestii regionalizacji WYNIKÓW nic się nie zmieniło. Google tylko wyświetla podpowiedzi do ZAPYTANIA, bazując na IP osoby która korzysta z wyszukiwarki.
nie tylko na bazie IP:
Lokalizacja wykrywana automatycznie

W celu podania najtrafniejszych wyników wyszukiwania Google podejmuje próbę automatycznego wykrycia Twojej lokalizacji i dostosowania wyników na jej podstawie. Lokalizacja oznaczona etykietą „Wykryta automatycznie” jest określana na podstawie następujących czynników:

* Twój adres IP

* Funkcja Moja lokalizacja na pasku narzędzi Google Toolbar. Jeśli zainstalowano pasek narzędzi Google Toolbar i włączono funkcję Moja lokalizacja , do dostosowania wyników wyszukiwania zostanie użyta przybliżona lokalizacja (jeśli została wykryta). Aby zrezygnować z prób określenia przybliżonej lokalizacji, możesz na pasku narzędzi Google Toolbar wyłączyć funkcję Moja lokalizacja .

regionalizacja wyników jest w takim razie oparta na tych samych technologiach co analiza podpowiedzi?

• 1 rok później...

a ja mam pytania:

1.Czy regionalizacja wyników jest w stosunku do dużych miast i ich rejonu , czy to też dotyczy tych małych np.dwa miasteczka od siebie 50km mogą już mieć inne wyniki ?

2. Jak to pozycjonować?

Tak się cieszyłem ze skoczyłem do top a tu się okazało że tylko na Polska i Warszawa jestem a na moje miasto gdzie mieszkam jestem już na drugiej gdzie tu sens :)

Reklama w internecie - baza firm - katalog firm + seomaster script

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności