Skocz do zawartości

Zmiana skryptu na witrynie

Ludi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Prowadzę aktualnie serwis ogłoszeniowy i zastanawiam się nad zupełną zmianą skryptu. Przed rozpoczęciem pracy chciałbym jednak zorientować się jak wygląda sytuacja pozycji strony po takiej zmianie. Skrypt jest zupełnie inny niż dotychczasowy, kategorie i strony będą bardziej dokładne i będzie ich więcej. Obawiam się czy przypadkiem po uruchomieniu nowego skryptu na aktualnej domenie jej pozycja nie spadnie. Proszę o wskazówki jak można dokonać takiej zmiany z możliwie najmniejszymi stratami pozycji w wyszukiwarkach.

Wdrażaj systemy ISO taniej, szybciej, pewniej. Oferujemy wdrożenia, szkolenia, certyfikację ISO 9001 oraz innych systemów z branży. Przedstawimy oferty związane z systemami ISO w ciągu 5 dni, a Ty wybierzesz najlepszą z nich!

Moga nastapic calkiem dwie rozne reakcje. Spadek lub wzrost. Wszystko zalezy czy chcesz zmienic na nowy skrypt ze wzgledow estetycznych czy uzycia nowszej lub starszej technologi. Jezeli jak w/w opisujesz bedzie to skryp bardziej przejrzysty to ma szanse na lepsza wartosc witryny a to oznacza rowniez w przyszlosci lepsza pozycje w wyszukiwarkach. Jezeli domena jest juz dluzszy czas w sieci to posiada juz swoja moc wiec zmiany zauwazysz prawie natychmiast. Ja natomiast zanim zmieniam skrypt w serwisie na ktorym mi zalezy to zabezpieczam sie w kopie starego lub testuje go na nowej nie uzywanej domenie. Sprawdzam jak sie indeksuje i jego zachowania w niedlugim czasie. Jak narazie zmiany wyszly mi zawsze na dobre.

Jak zmieniasz z gorszego skryptu na lepszy to nawet jak przez jakiś czas trochę spadną statystyki to z czasem i tak bilans będzie na plus.

Kombinuj tak aby stare strony były przekierowane na nowe ich odpowiedniki, albo można to zrobić jakimś automatem albo trzeba ręcznie stworzyć jakiś długi .htaccess.

Jak zmieniasz z gorszego skryptu na lepszy to nawet jak przez jakiś czas trochę spadną statystyki to z czasem i tak bilans będzie na plus.

Kombinuj tak aby stare strony były przekierowane na nowe ich odpowiedniki, albo można to zrobić jakimś automatem albo trzeba ręcznie stworzyć jakiś długi .htaccess.

Zgadzam się w całej rozciągłości ;)

Zmiana skryptu nie musi spowodować spadku pozycji czy ruchu. Googl'owi zajmuje trochę czasu wyindexowanie nieaktualnych podstron - zwłaszcza jeśli są przekierowywane. W tym czasie będzie indeksować nowe podstrony z nowego skryptu. Więc jeśli to dobrze rozegrać to nawet wyjdzie na plus w okresie przejściowy.

Ruch może się nieco zmieniać jeśli w dużej części jest z "długiego ogona" ale tutaj też wiele zależy od przekierowania, jeśli będzie zrobione tak "stara wersja podstrony"=>"nowa wersja podstrony" to też powinno być spoko.

Tyle lat minęło a ja nadal działam w SEO
-----

Wykonuję Link Building z tematycznych artykułów sponsorowanych

Dzięki za odpowiedzi to po pierwsze:

Co do zmiany sprawa wygląda tak, że aktualnie używam skryptu słabo rozbudowanego, z małą ilością linków wewnętrznych, jednakże się w miarę pozycjonuje (chociaż jestem świeżak, bo to moja pierwsza strona ale wydaje mi się że idzie wszystko przyzwoicie). Następnie: skrypt zmienia się całkowicie - nie ma niestety opcji podpięcia starej bazy danych (czyli podstron) do nowego skryptu - będzie on musiał szybko wygenerować nowe ogłoszenia i je indeksować. Chcę zrobić tak aby były dostępne dodane już podstrony, ale nie wiem czy będzie taka opcja niestety.

Obawiam się iż witryna poleci znacznie na dół (istnieje dopiero 3 miesiące). Skrypt zmienia się znacząco na znacznie lepszy, bardziej rozbudowany, przystosowany pod SEO. Jednakże tak jak pisałem kategorie oraz treść ulegnie znacznej zmianie.

Będę testował skrypt, na stronie we własnym zapleczu aby sprawdzić jak funkcjonuje. Następnie spróbuję w wersji "beta" opalić go na osobnej stronie i sprawdzę czy uda się pogodzić stare strony z nowym skryptem. Jeśli jednak nie to jak polecacie uruchomić nowy skrypt?? Mam na myśli czy ma znaczenie kiedy go uruchomię itp?

Wdrażaj systemy ISO taniej, szybciej, pewniej. Oferujemy wdrożenia, szkolenia, certyfikację ISO 9001 oraz innych systemów z branży. Przedstawimy oferty związane z systemami ISO w ciągu 5 dni, a Ty wybierzesz najlepszą z nich!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności