Skocz do zawartości

Dopasowanie reklam Adsense

dargre`

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy było już czy nie, w każdym razie ja to zauważyłem niedawno...

Otóż jest np. stronka muzyczna (angielska), dobrze zoptymalizowana pod Adsense, spersonalizowane kanały, z użyciem "google_ad_section" itd. I teraz....

Powiedzmy sobie, że dziś gogluję szukając czegoś tam... np. związanego z flashem i action script,

przeglądam dziesiątki stron, co by trafić na coś sensownego.

Kończę szukanie i zaglądam na swoją "muzyczną" stronę i co widzę w blokach AdSense?

"Flash" "action script" i podobne związane z tym czego ostatnio szukałem na googlach.

To w końcu jak jest?

dopasowanie reklam jest do treści strony czy do tego czego akurat szukamy w goglarce?

Czy wy też coś takiego zaobserwowaliście?

Sorry, nie odpowiadam na PMy

juz od jakiegos czasu tak jest

No ok, google rules, ich reklamy, robią co uważają za słuszne z ich punktu widzenia.

Tylko po jakiego grzyba całe to gadanie o optymalizacji strony, "google_ad_section" , itp.

Inny grzyb to duże boksy np. typu 300x250.

Jak dam image/text, to najczęściej mam tekst i nie byłoby tak źle, gdyby jak dawniej pojawiały się 4 spoty tekstowe.

Ale nie, pojawia się jeden spot (pewnie najlepiej płacony) a reszta wielkiego boxa pusta.

Jak przewinę reklamy, to już mam 4 spoty, ale przecież nikt tego nie przewija....

Nie muszę wspominać jak to wygląda i jak rzutuje na klikalność.

Kolejny grzyb to wymuszanie reklam image/text (nawet takie sugestie masz od Mr G).

Jak dam tylko "image" to jest ok przez 24h. Fajne w miarę banery, flashe itd.

Po 24h większość znika, i nie masz wyboru, tylko musisz włączyć reklamy tekstowe (badziewiaste jw. pisałem).

Jak nie włącze - to częściej nic się nie wyświtli ( co najwyżej reklama alternatywna jak ją sobie zdefiniuję )

Tak się porobiło mniej więcej od połowy sierpnia, dochody w dół o 50% ....

3 lata było super, teraz taka lipa...

Może po prostu wyłącz w opcjach konta reklamy spersonalizowane?

Tylko na efekt będziesz musiał poczekać kilka tyg.

W Moje konto->Preferencje.... nic szczególnego nie ma.

Pewnie ci chodzi o spersonalizowane kanały.

Mam już od dawna spersonalizowane kanały pod każdą ważniejszą reklamę z osobna.

Jest jeden istotny box, który przynosi 70% dochodów z wszystkich reklam (300x250),

i o ten box zadbałem najbardziej.

Oczywiście ten box ma swój własny spersonalizowany kanał, z opisem po angielsku.

I dziś znowu w szczycie lipa.

Zamiast baneru AS mam najczęściej alternatywny banerek, zdefiniowany przeze mnie, typu:

"Kup mi kawę, tylko $2.00 (PayPal), pokaż swoje wsparcie" :)

Aha, i żeby nie było.... sprawdzam reklamy z różnych lokacji (geograficznych).

Kiedyś to przynajmniej reklamy z pralkami albo kominkami się pojawiały (śmiech na sali) ....

Eh, żeby chociaż jeszcze tą kawę kupowali, ale wiadomo to od przypadku do przypadku, a ja mam słabe ciśnienie i spragniony jestem jak cholera... ;)

Moje konto -> Preferencje dotyczące reklam opartych na zainteresowaniach -> edytuj.

Ni i co tam masz? Raptem dwie opcje, praktycznie bez żadnej wyraźnie zauważalnej różnicy.

1. Wyświetlaj reklamy na podstawie kategorii zainteresowań...

2. Nie wyświetlaj reklamy na podstawie kategorii zainteresowań...

... Jak już wspomniałem po wyłączeniu reklam na podstawie kategorii zainteresowań musisz poczekać kilka tyg na zauważalne efekty.

Daj spokój człowieku. To żaden wybór. Dawno przetestowane, bez żadnych rewelacji. Nie w czasie tygodni ale miesięcy.

Jest znacznie więcej narzędzi specjalistycznych jeśli chodzi o dopasowanie, ale i one nie działąją jak trzeba. Np. centrum oceny reklam.

Osobiście mam tu kilku fajnych reklamodawców. Oczywiście zaakceptowani. Pic w tym, że ich reklamy nigdy nie są wyświetlane... Widziałem je może dwa razy w ciągu 3 lat. Jedyne co działą to blokowanie reklam. Ale to z technicznego punktu widzenia jest akurat najłątwiejsze dla G.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby np. tacy giganci jak Gibson czy Ibanez blokowali wyświetlanie swoich reklam na stronie z 20K fanów gitary, gdzie w dodatku 40% to traffic z US, kolejne 15% to UK.

Ja wiem też że reklamodawcy mogą sterować przepływem swoich reklam, itd. Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby w dziedzinie muzyczno/filmowej nie było żadnych reklamodawców, i wyświetlały się np. reklamy chińskiego producenta rur.

Jak dla mnie sprawa jest jasna - $$ rules, kij z dopasowaniem. Tak jest w prasie, w TV, czemu miało by być inaczej w G.

No cóż, przyjdzie czas olać AS i jechać z własnymi reklamami, tylko czasu trzeba żeby stworzyć jakieś sensowne (łatwe dla reklamodawców) narzędzia.

O czym ty mówisz?

Chcesz wiedzieć czemu nie dopasowują ci się reklamy, odpowiedzią są włączone reklamy dopasowane do zainteresowań, które dopasowują się do odwiedzających badając ich ciastka. Dla tego nie widzisz reklam tych "fajnych" bo sam przesiadujesz na ich stronach zbyt mało czasu... Wyłącz personalizację a reklamy zaczną się dostosowywać bardziej do strony a mniej do preferencji odwiedzających ją gości.

No cóż, przyjdzie czas olać AS i jechać z własnymi reklamami

Też myślę że dla ciebie to najlepsze rozwiązanie...

Dargre, ale przecież reklamy dopasowywane do zainteresowań są po to, żeby Google więcej zarabiało i żebyś Ty więcej zarabiał. Nie rozumiem, w czym Ci to przeszkadza?

Naprawdę sądzisz, że celowo by zrobili algorytm dopasowujący reklamy źle, żeby mieć mniej kliknięć?

Naprawdę sądzisz, że celowo by zrobili algorytm dopasowujący reklamy źle, żeby mieć mniej kliknięć?

Może kolejna teoria spiskowa ;)

A czy to faktycznie pomaga? Szczerze wątpię żeby to dopasowywanie do zainteresowań się sprawdzało, jednak jestem za tym żeby strona tworzyła "integralną całość" z reklamami na niej zamieszczonymi włącznie. Moim zdaniem właśnie brak gwałtownej zmiany tematyki (czytasz o trawnikach a reklama o spawarkach) jest lepszym rozwiązaniem.

Myślę że to rozwiązanie jest najlepsze dla stron w których reklamy nie chcą się dopasować i kończą się na dodzie bez majtek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności