Skocz do zawartości

Ból karku od siedzenie przy komputerze

Pomyslowy

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu męczę się z bólem karku kiedy dłużej pracuję przy komputerze. Ostatnio jest to do tego stopnia, że pomimo, że mam chęć popracować muszę przerwać i iść się położyć, bo ból jest tak silny.

Myślałem o tym, czy nie udać się do ortopedy po gorset który mógłbym nosić np godzinę dziennie (coś takiego obiło mi się kiedyś o uszy)?

Z uwagi na branżę może ktoś z Was przerabiał już coś takiego?

Pozycję przy biurku mam dobrą, wszystko wygodnie ułożone, fotel też nie najgorszy, więc myślę, że propozycje zmian tych elementów można pominąć.

Pozdrawiam :)

A jak masz postawiony monitor? Moze masz za wysoko lub za nisko i mimo, ze pozycja ciala dobra to w tym tkwi problem. Mnie np. zaczyna bolec kark jak za dlugo pracuje na laptopie, bo musze sie patrzec niejako w dol. Natomiast przy kompie stacjonarnym monitor mam na wysokosci wzroku (a dokladnie to tak, ze na wprost mam gorna polowe obrazu) i problem ten nie wystepuje.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

A może ostatnio więcej się stresujesz?

Wtedy mięśnie kręgosłupa napinają się i po prostu boli

Osobiście polecam: Jogę!

Masaż kręgosłupa: Przynajmniej raz w tygodniu;)

Gorący prysznic: Natrysk na bolące miejsce

Poleżeć na twardej podłodze

Wyciąganie się na drążku

Basen

Kręgosłup musi mieć okazję, się odciążyć.

Ja przechodziłam rehabilitację kręgosłupa, leczenie lekami przeciwzapalnymi, przeciwbólowymi...

ale u mnie pojawiła się dyskopatia i nawracająca rwa kulszowa:/

Przede wszystkim: Nie lekceważ i nie zmuszaj się do siedzenia

A może ostatnio więcej się stresujesz?

Wtedy mięśnie kręgosłupa napinają się i po prostu boli

Osobiście polecam: Jogę!

Masaż kręgosłupa: Przynajmniej raz w tygodniu;)

Gorący prysznic: Natrysk na bolące miejsce

Poleżeć na twardej podłodze

Wyciąganie się na drążku

Basen

Kręgosłup musi mieć okazję, się odciążyć.

Ja przechodziłam rehabilitację kręgosłupa, leczenie lekami przecizapalnymi, przeciwbólowymi...

ale u mnie pojawiła się dyskopatia i nawracająca rwa kulszowa:/

Z większością się zgodzę. Joga jest nudna :)

A jak masz postawiony monitor? Moze masz za wysoko lub za nisko i mimo, ze pozycja ciala dobra to w tym tkwi problem....

Prawdopodobnie tu jest problem. Górna krawędź monitora powinna być na wysokości wzroku.

Warto to sprawdzić, jeśli problemem jest sam kark. Tutaj ciekawostka - kręgosłup "psuje się" od dołu. Czyli problem z karkiem to skutek, nie przyczyna.

Teraz ode mnie.

Trochę się trzeba poruszać. Zrób codziennie rano wyprosty pleców. Powiedzmy 2 serie po 10-15 powtórzeń. Kładziesz się na brzuchu, nogi pod kaloryfer, ręce na wysokości głowy.

Skoro męczy cię też góra to zrób zwykłe 10 krążeń ramionami do przodu i 10 do tyłu jak na w-f'ie + kręcenie głową.

Jak kręcić głową

- przyciskamy brodę do klatki piersiowej i dopiero wtedy robimy pełny obrót

Czyli zrobiłbym takie minimum np. rano

1. kręcenie głową (po 5 w każdym kierunku)

2. krążenia ramion (10 w przód, 10 w tył)

3. 10 przysiadów

4. wyprosty grzbietu (na początku 10-15 powtórzeń, jak masz siłę to możesz nawet zrobić 3 x 50)

5*. dla równowagi tyle samo brzuszków (zrobisz mniej, ale chociaż 1 x 10 powtórzeń by się przydało)

Jeśli nie masz czegoś z kręgosłupem typu skrzywienie itd. to to powinno bardzo pomóc. Gorset, odelżanie typu pół-leżąca pozycja to debilizm i oczywiście mówię to z doświadczenia.

*Nie powinno się ćwiczyć pleców bez brzucha i na odwrót. To dosyć logiczne, wzmacniając jedną stronę powodujemy problemy z drugą.

WebHostingTalk.pl - wszystko o webhostingu

Lena faceci na jogę zawsze tak będą reagować ;) Ja polecam aquaerobic, ale żadnego faceta jeszcze na zajęciach nie widziałam :D Niestety 8-12 godzin przed kompem robi swoje. Basen o tyle jest dobry, że jest sportem, który nie obciąża stawów. Nordic walking też jest fajny, bo pracują górne partie ciała. Ogółem po prostu ruch, czego osobom pracującym przed komputerem jest niestety mało.

Wiem, że kobieta to rzadkość na forum PiO... niemniej jednak zwracaj się do mnie w rodzaju żeńskim ;)

Jeśli posiadasz psa to polecam Ci dla niego szelki Guard

A ja, jako medyk ;-), proponuję Ci wizytę u specjalisty a nie na forum internetowym. Może występować u Ciebie schorzenie, wynikające z trybu życia wielu młodych osób, tzn. przebywania przez większą część dnia z pochyloną głową: przy komputerze, nad telefonem czy książką. Pojawia się w takiej sytuacji spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej, czyli zmniejszenie naturalnego wygięcia szyjnego odcinka kręgosłupa.

Ból który odczuwasz może być (oby nie) wierzchołkiem góry lodowej innych objawów, np. drętwienia kończyn wynikającego z ucisku kręgów na rdzeń kręgowy. W ekstremalnych sytuacjach osoby nawet w młodym wieku kwalifikowane są do operacji kręgosłupa.

Nie strasząc więc ;-) polecam wizytę u chirurga, który powinien Ci zlecić RTG kręgosłupa szyjnego, także czynnościowe (to bardzo ważne, gdyż ono właśnie uwidacznia zmiany podczas pochylenia i odchylenia głowy).

Pozdrawiam i życzę jak najmniejszych dolegliwości :-).

Ratownik medyczny o swojej pasji, pracy i nie tylko polskim ratownictwie medycznym. Prowadzi także szkolenia z pierwszej pomocy i projektuje koszulki ratownictwo medyczne dla ratowników, pielęgniarek i innych medycznych specjalistów.

Co do braku sportu i ruchu - od zawsze uprawiam wszelkiej maści sporty (praktycznie codziennie robię 'coś' przynajmniej przez godzinkę - od dziecka bez przerwy spoty walki, siłownia, ostatnio często squash, basen, piłka nożna - ogólnie trochę 'maniak ruchu' ze mnie ;) ). Mam uprawnienia państwowe instruktora sportu, jestem w trakcie robienie instruktora fitnessu. Więc brak ruchu zdecydowanie odrzuciłbym jako przyczynę :)

Mam też zdiagnozowane (jeśli można tak powiedzieć) tzw poziome ułożenie kości krzyżowej, ale z tego co wiem od tego boli lędźwiowy odcinek - i to od czasu do czasu objawia mi się, kiedy mam za sobą naprawdę ostry trening. No, ale tak jak piszę - to dotyczy odcinka lędźwiowego.

Ostatnio zacząłem więcej pracować przy komputerze i wtedy zaczęło się to objawiać dlatego przyczyny zdecydowanie upatruję tutaj.

Nie jestem osobą która bierze jakoś mocno do siebie 'forumowe diagnozy', jestem już zapisany do ortopedy na konsultacje, ale termin mam za 3tyg i w tym czasie chciałem tylko poczytać opinie osób które mają z tym do czynienia codziennie (tzn w długim siedzeniem przed monitorem).

Tak się składa, że ostatnio faktycznie siedzę częściej przy laptopie niż przy kompie stacjonarnym - i chyba tutaj jest pies pogrzebany. Wymusza to konieczność kierowania wzroku nieco niżej.. dziś spróbuję to poprawić i podzielić się efektami :P

Wszystkim bardzo dziękuję za sugestie i odpowiedzi :P

Pozdrawiam :)

Super, że brak ruchu to nie problem. Chciałem zawrzeć jak najwięcej w swojej wypowiedzi.

Natomiast coś jest nie tak, że przy tak dużej ilości sportu masz problem. Przynajmniej rok ciągłej pracy z laptopem po kilka/naście godzin dziennie i nigdy nie miałem problemu z karkiem.

Jeśli tyle uprawiasz sport to proponuję poszukać dobrego rehabilitanta/kręgarza, z doświadczenia wiem, że ortopeda może nic nie znaleźć. RTG wykazuje tylko rzeczy, które dobry rehabilitant czuje pod palcami (troszkę przesadzam :). Jeśli natomiast chcesz wykluczyć problemy to raczej tomografia komputerowa i więcej niż 1 lekarz.

Jeśli dalej uprawiasz sport to dobry rehabilitant/kręgarz/masażysta pomoże Ci nie mieć problemów w przyszłości, osobiście chodzę raz w tygodniu i to takie minimum.

*sam miewam okresy, gdzie trenuje 11-12 razy w tygodniu

WebHostingTalk.pl - wszystko o webhostingu

tak czy siak proponuję zrobić prześwietlenie - może masz skrzywienie i coś np na linni przy C4 ?

dodatkowo sprawdzić polozenie monitora oraz zmiana fotela, może pozycji siedzącej...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności