Skocz do zawartości

Wifi i otoczenie sieciowe

bardyt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prosiłbym o wypowiedzenie się osób, które mają WiFi, czy działa wam otoczenie sieciowe, jak macie podpięte do tego na przykład 3 komputery? Bo mi za nic nie może po nazwie się znaleźć, może to wina routera, chociaż nie wiem, bo z kabla jak się podłącze to działa... Internet z neostrady, jeśli to ma coś do rzeczy...

Pozdrawiam :)

Zależy jakie masz Wifi, a masz jakąś płytę do tego, tam zwykle jest instrukcja krok po kroku jak zainstalować Wifi. Mam Wifi ale nie z neostrady znawcą nie jestem w tego rodzaju tematach ale zrobiłem jak w instrukcji:) i wszystko chodzi do tej pory.

działa

sprawdź konfigurację:

* czy nie masz włączonego jakiegoś hotspot mode, client isolation w routerze, bo to blokuje komunikację między lokalnymi komputerami

* czy we właściwościach połączenia sieciowego jest włączony klient microsoft networks i udostępnianie plików

* (vista/win7) czy sieć jest ustawiona jako dom/praca a nie lokalizacja publiczna

nazwa nie ma znaczenia, możesz wpisać co chcesz

czy ping [ip] działa w jedną i w drugą stronę?

czy wejście po ip np. \\192.168.1.221 w eksploratorze czy start/uruchom działa?

jeżeli nie, to jakiś firewall blokuje ruch na porcie 445

a po windowsowych nazwach komputerów?

ping nazwakomputera

\\nazwakomputera

to wymaga działającego broadcastu (firewall na routerze może blokować) i włączonej opcji we właściwościach tcp/ip: zaawansowane -> wins -> włącz system netbios przez tcp/ip

wszystko powyższe działa tylko lista komputerów nie? może komputery są w różnych podsieciach np. 192.168.1.55 i 192.168.3.21, wtedy żeby były widoczne trzeba je przenieść do tej samej albo rozszerzyć maskę podsieci

edit - https://support.microsoft.com/kb/301041/pl (windows xp) może pomóc, jak nie masz cd to jeszcze https://windowsxp.mvps.org/utils/NetBEUI.zip

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności