Skocz do zawartości

własna firma - start

scorpi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
@lolki: nie musi byc

Wiem, że duże firmy wystawią FV jako .pdf, ale niedawno czytałem jakis interpretacje z US z Rzeszowa, że tak nie może byc.

Czytałem to tu: https://sip.mf.gov.pl/sip/

Ale nie pamiętam, co wtedy szukałem, i teraz na 95+% fraz daje wyniki 0 - wspaniała wyszukiwarka :(

Suma sumarum: Jeśli masz to pisemne od twojego US, to możesz spać spokojne, bez tego mogą być niespodzianki nieprzejemne ...

Mysle ze chodzi o to, ze nie mozesz ich trzymac w .pdf (dot. obydwu stron).

Ale jesli ta w pdf niczym sie nie rozni od drukowanej (bo czym ma sie roznic, skoro podpisy nie sa wymagane?), no to w czym ma byc problem? Tylko zastrzezenie ze obie strony musza miec "papierki" ;)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Czytałem interpretacje jakiegoś US z której wynikało, że zakupy możesz zaliczyć w koszty, ale NIE możesz odliczyć VATu przed datą jego faktycznej rejestracji w US. Sama data startu podana w UG jest chyba orientacyjna.

ja miałem podobną sytuację, zarejestrowałem działalność (wpis), później regon i zgłosiłem do urzędu skarbowego. Następnie gdy już wszystko było załatwione kupiłem kilka produktów na firmę.. Z informacji uzyskanych w US wcześnej wynikało że mam 7 dni na zgłoszenie do VATu więc po zakupach zgłosiłem VAT i tu zaczął się problem.. bo nie oddadzą Ci podatku, na którym mi najbardziej zależało...

Po licznych telefonach udało mi się pozmieniać daty sprzedaży nabytych wcześniej produktów i problem z głowy.. ale co racja to racja i najlepiej z US wszystko mieć na piśmie, bo podczas kontroli co panienka to inna wersja..

Małe info dla osób, które zamierzają otwierać działalność. Bo wcześniejsze wątki są raczej już nieaktualne. Przez nie muszę czekać 3 tygodnie na oficjalny termin otwarcia.

To więc tak:

- wpis do ewidencji można załatwić w ciągu 1 dnia (nie tak jak wyczytałem, że trzeba czekać na niego ok tygodnia)

- Regon załatwia się w ciągu 2 godzin a nie w ciągu kilku dni

- konta bankowego jak narazie US nie wymagał. Księgowa powiedziała mi, że jak je otworze to żebym podrzucił

- pieczątka też nie jest mi obecnie do niczego potrzebna. Zrobię sobie ją dopiero po oficjalnym starcie firmy

Fotografia ślubna: www.marcindrechna.com

Mając wpis do ewidencji, a chcąc trochę przeciągnąć sprawę - choćby do początku następnego miesiąca ze względu na zdrowotne - wystarczy walnąć pismo do skarbówki, że masz zamiar rozpocząć wtedy i wtedy DG.

.

A ja troche offtopikowo

wlasnie sie dowiedzialem ze nie zakwalifikowalem sie do finalu gdynskiego konkursu na najlepszy biznesplan

Shit

I nie bedzie wlasnej firmy

:/

Używaj Cuilla i Hakii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności