Skocz do zawartości

własna firma - start

scorpi

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy u podatnika zjawiła się

kontrola z urzędu skarbowego, bardzo szybko zainteresowała się, w jaki

sposób podatnik wszedł w posiadanie oprogramowania, które w ewidencji

wartości niematerialnych i prawnych figurowało z wartością początkową

"0 zł". Gdy wyjaśniono, że obydwa programy rozpowszechniane są na

podstawie nieodpłatnej licencji, nasz Czytelnik usłyszał, że w takim

przypadku musi od tego oprogramowania zapłacić podatek.

I w tym konkretnym przypadku podatek od darowizny należało zapłacić. Bajki o kupowaniu na firmę gazety z programem są nakręcane nie przez US tylko przez redaktorów pism oferujących takie gazetki. Znam informatyków, gdzie przy wdrażaniu stanowisk z linuxem dołączały Linux+ w ilości sztuk odpowiadającej ilości stanowisk (np 20 komputerów + 20 gazetek z L+).

Takiego oprogramowania nie należy wprowdzać do ewidecnji ŚT tymbardziej na wyposażenie firmy czy już nawet KUP. Tak jakby wprowadzić do ewidencji fakt naprawy samochodu firmowego przez dobrego znajomego, gdzie rozliczyliście się po skończonej naprawie w znany każdemu polakowi sposób.

Nie utrudniajmy sobie i tak trudnych już przepisów prawa podatkowego, na siłę chcemy udowodnić, że prawo jest kulawe. A może chcemy być zbyt uczciwi na siłę aby wymazać obraz polaka kombinatora?

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

• Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
I w tym konkretnym przypadku podatek od darowizny należało zapłacić.
Od jakiej wartości ?

Przecież to jest proste, jeśli TEN SAM produkt jest rozdawany za darmo i zarazem sprzedawany (bardzo często tak jest) to jest łatwy do określenia jego koszt. Jeśli zaś produkt jest tylko darmowy nie płacimy podatku od darowizny.

Ważniejsza sprawa to wsadzanie przez namolnych księgowych i jeszcze namolniejszych informatyków takich produkótw do ewidencji z kwota 0zł lub co gorsza z kwota gazetki.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

a ja mam jeszcze pytanie odnosnie pkwiu

czy podczas rejestracji firmy podaje sam numer 74 ktory jest przypisany do "USŁUGI ZWIĄZANE Z PROWADZENIEM DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ POZOSTAŁE "

czy trzeba szczegółowo czyli 74.4 - USŁUGI REKLAMOWE

Zajmujesz się pozycjonowaniem stron i szukasz kolejnych branż, w których możesz zarabiać? - seo.biznesmlm.pl- zarabiaj na suplementach

Znaczenie snów w sennik.biz

Nowy serwis z artykułami : www.magazynallinclusive.pl

a ja mam jeszcze pytanie odnosnie pkwiu

czy podczas rejestracji firmy podaje sam numer 74 ktory jest przypisany do "USŁUGI ZWIĄZANE Z PROWADZENIEM DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ POZOSTAŁE "

czy trzeba szczegółowo czyli 74.4 - USŁUGI REKLAMOWE

Pani w urzędzie może kazać wypisać szczegóły, więc lepiej od razu. Jedna uwaga PKWIU jak sama nazwa mówi dotyczy wyrobów i usług. Ty posługujesz się PKD , D jak działalność.

BOSS - jeszcze parę dych na księgową, wtedy będziesz wolnym człowiekiem.

Eksperyment Discover.pl

• 3 tygodnie później...

Niech ktoś napisze jak to jest z tymi 12k które można otrzymać jako bezzwrotną pożyczkę (wiek do 30 lat , 1 działalność) ... Słyszałem od niektórych, że wcale nie jest tak łatwo i pięknie jak sie to mówi ...

• 3 tygodnie później...

wiesz, ja sie z tymi 12k mecze juz od grudnia :D (w praktyce wyszlo 11k a nie 12k)

ale juz jestem na finiszu

zasady sa proste musisz byc zarejestrowany jako bezrobotny i w okresie 5 lat wstecz nie mogles korzystac z zadnej takiej podobnej akcji

tylko ze teraz juz ta akcja sie cieszy spora popularnością

u mnie w urzedzie złozono az 90 wnioskow, a kasy starczylo tylko dla 30

jeszcze jakby mi ktos mogl napisac w sprawie drukarki wilofunkcyjnej

bo nie moge sie zdecydowac

zastanawiam się na tymi modelami :

Brother

https://abckomputery.pl/sklep/product_info....roducts_id/1723

HP

https://www.zamex.sklep.pl/product_info.php?products_id=246

SAMSUNG

https://www.superbasia.pl/produkt.php?id=1386

z punktu eksploatacji to chyba najkorzystniejszym wyborem byłaby drukarka firmy Brother, jednak jakos mało znana to marka i nie wiem czego mozna spodziewać sie po ich drukarkach

Zajmujesz się pozycjonowaniem stron i szukasz kolejnych branż, w których możesz zarabiać? - seo.biznesmlm.pl- zarabiaj na suplementach

sprawa jest taka, ze to nie jest tak skomplikowane tylko ze dopiero teraz urzad pracy dostal kase (bo ta z ubiegłego roku skonczyla sie w grudniu)

ja wlasnie zaczynam zakladac swoja dzialalnosc (nie na potrzeby PIO ale po prostu zmiana formy zatrudnienia u aktualnego pracodawcy) i jestem dosc mile zaskoczony.

Jak na razzie zlozylem wniosek o wpis do rejestru DG :( W urzedzie spedzilem tylko 40 minutek lcznie z wypelnieniem wniosku wraz z zalacznikiem z profilami dzialalnosci (wybralem ich duuzo ;)), nic za to nie zaplacilem (bo ponoc w Warszawie jest to, jaki pozniejsze zmiany, gratisowo, od jakiegos juz czasu) i papierki do odbioru juz w piatek ;) Oby tak dalej, oby tak dalej ;)

rysunek, malarstwo, nauka rysunku, szkoła rysunku, kurs, architektura

usługi dla firm, doradztwo, uslugi doradcze, consulting, biznes

katalog stron WWW, Katalog stron, katalog SEO, linki bezpośrednie

to i tak mogles szybciej - rano wypelniasz wszystko w domu, zglaszajac sie przez internet, w poludnie masz telefon, ze wszystko gotowe, po poludniu odbierasz papierki:)

sam nie wierzylem, ze az tak szybko - no ale niesttey, dalej sa przeboje z innymi instytucjami, u mnie na razie w rankingu absurdow wygrywa ZUS (oczywiscie w pakiecie z Platnikiem;)

gadżety reklamowe - wyszukiwarka i porównywarka dostawców gadżetów reklamowych

• 2 tygodnie później...

Witam. Mam kilka pytań odnośnie działalności.

1.Doszliśmy do momentu że prowadzimy działalność na początek w miejscu zamieszkania i czy nasze mieszkanie/lokal musi spełniać jakieś warunki, czy np na elewacji trzeba umieścić tabliczkę z nazwą firmy ?

2.Następnie co z kasą fiskalną, coś się obiło o uszy że jest jakaś minimalna kwota aby można było działać bez kasy fiskalnej ?

3.Co w takiej sytuacji jeśli mam np sklep internetowy z odzieżą sportową i chcę sprzedać sprzęt firmy X, czy możemy np zakupić ten sprzęt w hipermarkecie i wystawić go na sprzedaż w naszym sklepie, czy trzeba zaopatrywac się u wyznaczonego przez firmę X dystrybutora??

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności