Skocz do zawartości

własna firma - start

scorpi

Rekomendowane odpowiedzi

wybierz sobie cos:

72.10.Z Doradztwo w zakresie sprzętu komputerowego

72.21.Z Działalność edycyjna w zakresie oprogramowania

72.22.Z Działalność w zakresie oprogramowania, pozostała

72.30.Z Przetwarzanie danych

72.40.Z Działalność związana z bazami danych

72.60.Z Działalność związana z informatyką, pozostała

74.40.Z Reklama

a tak w ogole to w necie masz kilkanaście stron z wszystkimi pozycjami. poszukaj sobie.

• Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

szczególnie lubię ten punkt:

Z powodu "szerokości" możliwości intrpretacji i enigmatycznego okreelenia "związana z".

Otóż 95% porządnych skryptów nie może działąć bez związania z bazami danych :-). Kiedyś bazy danych były oddzielnym zagadnieniem dzisiaj są składowym elementem - jeżeli ma się dane przechowuje się je w bazie ;). (nawet zbór plików z indeksem to też baza danych).

Oczywiście to jest moja interpretacja, ale uwazam, że warto mieć ten punkt :-).

szczególnie lubię ten punkt:

Z powodu "szerokości" możliwości intrpretacji i enigmatycznego okreelenia "związana z".

Otóż 95% porządnych skryptów nie może działąć bez związania z bazami danych :-). Kiedyś bazy danych były oddzielnym zagadnieniem dzisiaj są składowym elementem - jeżeli ma się dane przechowuje się je w bazie ;). (nawet zbór plików z indeksem to też baza danych).

Oczywiście to jest moja interpretacja, ale uwazam, że warto mieć ten punkt :-).

Myślisz, że ktoś będzie sprawdzał czy moja strona korzysta z mysqla ? ;)

Mi sie wydaje, ze te bazy danych mogą podpadać pod ustawe o ochronie danych osobowych...

@buncol: niemusisz.

@mrtn, boss: zbyt dosłownie bierzecie termin "bazy danych" (no myslicie jak informatycy ;))

Podklasa ta obejmuje:

- publikowanie (udostępnianie) baz danych w trybie Online,,

- publikowanie (udostępnianie) katalogów i list użytkowników w trybie Online,

- pozostałe publikacje w trybie Online,

- działalność portali internetowych (Web search portals).

Podklasa nie obejmuje:

- publikacji w internecie w powiązaniu z tradycyjnymi formami wydawniczymi, sklasyfikowanych w dziale 22,

- udostępniania baz danych sklasyfikowanych w 72.30.Z.

• 4 tygodnie później...

a moze mi ktos doradzić gdzie najtaniej kupic Flasha oraz Dreamweavera ??

nie muszą byc najowsze wersje, spokojnie starczy wersja MX

znalazlem cos takiego : https://www.kupkomputer.pl/kup/komputer-pro...4-pId-7410.html

za 2330 Macromedia Studio MX + upgrade Dreamweavera do 8

Zajmujesz się pozycjonowaniem stron i szukasz kolejnych branż, w których możesz zarabiać? - seo.biznesmlm.pl- zarabiaj na suplementach

Znaczenie snów w sennik.biz

Nowy serwis z artykułami : www.magazynallinclusive.pl

• 4 tygodnie później...

Witam temat dotyczy osób zorientowanych w sprawach sprawnych dokładnie tematy założenie i prowadzenie firmy ( internetowej ).

Przykładem będzię firma która zajmuje się pozycjonowaniem, projektowaniem stron oraz hostingiem.

Pytania:

1. Czy w takiej sytuacji musze założyć własną firme ? ( bo wiadomo, że będą z tego przychody ) Czy może wystarczy założenie działalności gospodarczej ?? Czy może jest to to samo. ( od razu mówię że firma ta miała by dwóch właścicieli ).

2. Ile trwa zarejestrowanie firmy/działalności gospodarczej ?? Oraz gdzie trzeba się zgłosić oraz ile razem to kosztuje.

3. Ile kasy mniej więcej potrzebuje na rozróch takiej firmy. ( nie chodzi mi o reklame ect - mysle o jakiś ukrytych kosztach ).

4. Jak wygladaja opłaty miesieczne. Wiem że im więcej zarabiam tym więcej muszę płacić. Czy muszę płacić cośdodatkowo za każda osobe która zatrudnie ??

5. Czy mogę zrobić tak że nie bede miał żadnych zarejestrowanych ( nie wiem jak to się pisze ) pracowników tylko bede miał pracowników na zlecenie. ( i wtedy nie bede musial wiecej płacić ).

To takie wstępne pytania na które chciałbym znać odpowiedz. Wiem że google jest najlepszym źódłem ale wole zapytać się o to ludzi którzy podobne firmy prowadza i moge powiedzieć jak to naprawde wyglada.

Jeżeli ma ktoś czas na odpisanie w tym temacie będe bardzo wdzięczny.

Zdrowy tryb życia dla każdego.

Wady postawy ciała to nie żarty

1. musisz. to samo. > 1 = jakis rodzaj spółki

2. okolo miesiaca, zalezy od miasta. w najgorszym wypadku 1,5 miesiaca. gdzie = znajdiesz w necie na odpowiednich stronach (chcesz sie zajac SEO a nie potrafisz znalexc takich informacji?!? https://malybiznes.pl/)

3. minimum kilkaset zlotych miesiecznie na zus i podatki.

4. j/w ZUS obnizony ~300zl i podatek PIT i VAT. placisz mase zusu i innych podatkow za każdego zatrudnionego.

5. mozesz. umowa zlecenia/umowa o dzielo. nie wszystko tak sie da.

1. Czy w takiej sytuacji musze założyć własną firme ? ( bo wiadomo, że będą z tego przychody ) Czy może wystarczy założenie działalności gospodarczej ?? Czy może jest to to samo. ( od razu mówię że firma ta miała by dwóch właścicieli ).

Tak, musisz założyć firmę.

Firma = działalność gospodarcza.

Dwóch właścicieli? Spółka - najlepiej cywilna. Obaj dokonujecie wpisu do rejestru działalności gospodarczej w odpowiednim organie - urząd miasta, gminy. Najlepiej takich samych - tzn pod względem kodów.

Potem spisujecie umowę spółki i w skarbówce zgłasza się taką działalność już jako spółkę cywilną - będzie na nią osobny NIP. REGON będzie jeden, na spółkę - nie będzie osobnych na wspólników.

2. Ile trwa zarejestrowanie firmy/działalności gospodarczej ?? Oraz gdzie trzeba się zgłosić oraz ile razem to kosztuje.

W moim, małym (65tys) mieście trwa to tak:

- do tygodnia wpis do ewidencji

- REGON - czyli GUS - można obskoczyć od ręki - zamiast wysyłać zgłoszenie można wybrać się osobiście do GUSu i ładnie poprosić - często da się od ręki to załatwić

- skarbówka max tydzień .

- ZUS - od ręki - drukujesz dokumenty zgłoszeniowe z Płatnika i zawozisz osobiście (tylko za pierwszym razem osobiście, potem można wszystko elektronicznie - jeżeli sam, to musisz załatwić sobie certyfikat do Płatnika - jeżeli robi to za ciebie doradca podatkowy lub biuro rachunkowe, to lejesz na to)

Ważna sprawa - trzeba mieć prywatny NIP - tzn nie trzeba, ale jeżeli się go nie posiada, to całość zakładania firmy wydłuża się o baaaaardzo długo. Wtedy wyrabiają go i wszystko może obsunąć się nawet o 2-3tyg - ostatnio przerabiałem to z jednym z klientów.

100zł kosztuje wpis do ewidencji działalności gospodarczej - są (lub też były) zwolnienia dla absolwentów uczelni wyższych - trzeba się dowiedzieć w wydziale ewidencji. Są na pewno zwolnienia z tej opłaty dla bezrobotnych - zgłaszasz się jako bezrobotny - choćby na 1 dzień. Dostajesz papier, że jesteś bezrobotny i możesz zaoszczędzić tą stówkę.

Opłata za wpis do VAT - 152zł - tego nie da się obejść.

Do tego dojdzie trochę kasy na znaczki skarbowe - pewnie muszą być na umowie spółki i czymś tam jeszcze.

3. Ile kasy mniej więcej potrzebuje na rozróch takiej firmy. ( nie chodzi mi o reklame ect - mysle o jakiś ukrytych kosztach ).

Powiedzmy do 400zł za to, co wymieniłem w odpowiedzi na pkt 2.

Teraz dojdą ci np pieczątki - które musisz mieć. Bez pieczątek ani rusz- można mieć jedną, ale jak dwóch wspólników, to trzeba 2óch.

No i to tyle właściwie.

No i konto bankowe musisz mieć.

4. Jak wygladaja opłaty miesieczne. Wiem że im więcej zarabiam tym więcej muszę płacić. Czy muszę płacić cośdodatkowo za każda osobe która zatrudnie ??

Co miesiąc musisz płacić ubezpieczenie zdrowotne - 8,75% od podstawy - jest to 75% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw - podaje to GUS.

Np za czerwiec jest to 166,66zł

Do tego dojdą ubezpieczenia społeczne.

Jeżeli pracujesz na umowę o pracę i zarabiasz przynajmniej minimum krajowe - obecnie 899,10zł to nie płacisz społecznych. Jeżeli mniej, to musisz płacić.

Jest jeszcze bonus ze strony ZUSu dla rozpoczynających działalność - wymogi są takie:

- brak prowadzenia działalności gospodarczej w ciągu ostatnich 60 miesięcy (5 lat)

- nie świadczenie usług dla byłego pracodawcy.

Wtedy można ubezpieczyć się na społeczne od podstawy 30% wynagrodzenia minimalnego. Czyli miesięcznie wyjdzie poniżej 300zł, zamiast ponad 750zł.

Na takim"niskim" zusie możesz jechać 24 miesiące. Potem musisz płacić już jak każdy.

Idzie jeszcze zrobić numer z pracą nakładczą, ale to przydałby się osobny odcinek serialu podatki/zus :)

5. Czy mogę zrobić tak że nie bede miał żadnych zarejestrowanych ( nie wiem jak to się pisze ) pracowników tylko bede miał pracowników na zlecenie. ( i wtedy nie bede musial wiecej płacić ).

Umowa o pracę - wszystkie składki, nie ma zmiłuj się.

Umowa zlecenie - wszystkie składki, nie ma zmiłuj się.

Umowa zlecenie - student - brak składek, odprowadza się tylko podatek.

Umowa o dzieło - tylko podatek.

Warto zaznaczyć, że zus przy kontroli lubi sprawdzać i pytać o umowy o dzieło - szuka takich, które nie powinny być umową o dzieło. Np pozycjonowanie nie łapie się na to.

W skrócie - musi zachodzić proces twórczy, a wraz z zakończeniem dzieła powstaje coś do czego prawa autorskie przejmuje zleceniodawca. Np program, layout strony, grafika.

Zus przychodzi np kontrolować w 2006 lata 2003-2004 i sru - wywala taką umowę, nalicza składki wg umowy o dzieło i mamy do zapłaty.

Podsumowując - mając studentów na zlecenie (koniecznie w aktach osobowych trzymać skan/xero legitymacji studenckiej - aktualnej, z aktualną pieczątką) - nie trzeba za nich składek płacić.

Można pokombinować zawsze.. ale to nie temat na forum ;)

Ale napłodziłem zamiast pracować:)

Chętnie postaram się odpowiedzieć na pytania w tej tematyce.. akurat znam się na tym lepiej, niż na seo :)

.

• 4 tygodnie później...

Warto zaznaczyć, że zus przy kontroli lubi sprawdzać i pytać o umowy o dzieło - szuka takich, które nie powinny być umową o dzieło. Np pozycjonowanie nie łapie się na to.

W skrócie - musi zachodzić proces twórczy, a wraz z zakończeniem dzieła powstaje coś do czego prawa autorskie przejmuje zleceniodawca.

Hmm, móżesz dać linki, ktore taka interpretacje potwierdzą? Pamiętam, że czytałem o tym, że umowa o sprzątanie nie może być umowa o dzieło ale umowa o wprowadzenie do stanu czytości już tak (tak w krótcie).

Jasne, że umowa o pozycjonowanie trudno kwalifikować jako "umowy o dzieło" ale umowa o uzyskiwanie pozycje x w wyszukiwarce y imho raczej już nie. Jest wtedy jasne, że płatność jest nie dla pracy ale tylko dla konkretnego resultatu (dzieło :)).

Czy lepiej pisać tylko umowa o optymalizacja kodu? Tu mamy "proces twórczy, a wraz z zakończeniem dzieła powstaje coś do czego prawa autorskie przejmuje zleceniodawca"

W skrócie - musi zachodzić proces twórczy, a wraz z zakończeniem dzieła powstaje coś do czego prawa autorskie przejmuje zleceniodawca.

zawsze mozna objac umowa 'dzielo' w postaci 'przygotowania serwisu www do pozycjonowania oraz osiagniecia okreslonych w dalszej czesci umowy/zalaczniku do umowy wynikow w wyszukiwarkach internetowych'

oczywiscie z oplata podzielona na x rat platnych comiesiecznie

;)

Ja moim klientom sugerowałbym, żeby nie ryzykowali takich usług pisać, jako umów o dzieło. Bo to właśnie na usługobiorcy spoczywa obowiązek opodatkowania tego i opłacenia należych składek. Za kilka lat wyjdzie, że to powinno być zlecenie, a nie dzieło i odsetek będzie drugie tyle.

Co innego, jeżeli jesteś koderem w jakiejś firmie. Ciagle się coś tworzy. Tutaj, w przypadku pozycjonowania, jest de facto nieustająca usługa.

Samo zoptymalizowanie kodu mogłoby być wg mnie umową o dzieło, ale ile można optyalizować jeden i ten sam kod ;)

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności