Skocz do zawartości

Wybór domeny

grzesiekch86

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę, przy wyborze domeny, rozważam dwie możliwości:

jakanielublin.pl

jakanie-lublin.pl

Czytałem już wiele postów odnośnie stosowania myślnika w domenie. Czy warto? Zależy mi aby domena zawierała dwie frazy - jakanie i lublin, ponieważ strona tematycznie będzie się z nimi ściśle wiązała.

fu*k to Jakanie to nie nazwa miejscowości pod Lublinem?:) W życiu bym się nie domyślił, że chodzi o to ;)

Nie no zrób tak jak koledzy mówią;) Liczy się ilość linków do strony i ich moc + optymalizacja, a myślnik w domenie to sprawa drugo, albo trzeciorzędna.

Przede wszystkim dzięki wielkie za odpowiedzi. Jakanie i Lublin głównie dlatego chciałem, że jak ktoś np w Lublinie będzie szukał specjalisty od leczenia jąkania, to właśnie takie frazy mógłby wpisywać. Patrzyłem teraz i domena: logopedalublin.eu jest wolna. Zdam się ekspertów, bo ja przy pozycjonowaniu itp jestem zielony:). Wszystkie inne domeny typu samo jakanie, jakanie terapia są zajęte, wcześniej korzystałem z domeny jakaniekonsultacje.pl ale okazała się niewypałem - za długa, i pewnie trochę niezrozumiała.

Słuchaj, jakąkolwiek domenę weźmiesz to na frazę 'jąkanie lublin' będzie Ci banalnie łatwo wejść;) Jest to mało konkurencyjna fraza i nie powinieneś mieć większego problemu z wybiciem się na nią.

Domena w przypadku tak prostych fraz nie ma takiego znaczenia i możesz postawić przede wszystkim na jej estetykę;)

Jeśli koledzy powyżej mówią, że domena z "-" czy bez pozycjonuje się tak samo, to znaczy że wiedzą co mówią. Ja natomiast powiem, że faktem oczywistym wśród osób zajmujących się domenami jest, to że bez "-" jest domeną lepszą.

Dlaczego nasza-klasa.pl odkupiła za grube pieniądze NaszaKlasa.pl ?

W przypadku domeny JakanieLublin.pl niezbędnym uzupełnieniem powinna być domena IDN - JąkanieLublin.pl

Jeśli pod domeną miałby być poważny biznes, to ja bym zabezpieczył JąkanieLublin.pl, JakanieLublin.pl, jąkanie-lublin.pl, jakanie-lublin.pl, jąkanie.lublin.pl, jakanie.lublin.pl

Między innymi po ilości domen jakie trzeba zabezpieczyć przed konkurencją widać, że jest to kiepska domena.

google obsługuje już prawidłowo domeny wielowyrazowe bez myślników, allinurl: je pokazuje

domena bez myślnika jest lepsza, chociaż mi się takiedługiedomeny nie podobają, są one bardziej popularne przez co większość osób wpisuje słowa razem

kupowania więcej niż jednej domeny dla strony nie polecam, chyba że tylko w celu zajęcia przed konkurencją (bez podpinania), bo google ma ostatnio problemy z 301 i pokazuje niewłaściwe adresy

idn nie ma najmniejszego sensu, żeby idn komuś podyktować trzeba mowić "jąkanie lublin .pl z polskimi znakami" itp. inaczej każdy wpisze bez polskich znaków bo większość domen ich nie ma, a większość stron na idnach to zaplecza pozycjonerskie czy domeny na sprzedaż

idn nie ma najmniejszego sensu, żeby idn komuś podyktować trzeba mowić "jąkanie lublin .pl z polskimi znakami" itp. inaczej każdy wpisze bez polskich znaków bo większość domen ich nie ma, a większość stron na idnach to zaplecza pozycjonerskie czy domeny na sprzedaż

I właśnie dlatego warto mieć komplet: IDN + nonIDN. nonIDN jest domeną podstawową na której stawia się stronę, natomiast idn przekierowuje. Już kilka razy słyszałem reklamę w radio, w której spiker łamał sobie język dyktując adres strony pisany bez polskich znaków. Mając komplet nie martwisz się którą wersję wybierze przy wpisywaniu internauta. Mam kilka IDNów gdzie na ich odpowiednikach bez polskich znaków stoją serwisy i ruch jaki uzyskuję jest nie do pogardzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności