Skocz do zawartości

SEO - od czego zacząć?

draba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno dowiedziałem się o czymś takim jak SEO. Nie orientuję się w temacie, bo jest to dla mnie zupełnie nowa kwestia dlatego prosiłbym o pokierowanie od czego mam zacząć. Może polecicie jakąś dobrą książkę na początek? Najlepiej w wersji elektronicznej i żeby to była taka klasyka/lektura obowiązkowa dla tej branży.. proszę o podanie najlepszych tytułów (i linków jeśli można)

Jesteś właśnie w najlepszym miejscu do nauki pozycjonowania. To forum to naprawdę skarbnica wiedzy.

Musisz wiedzieć, że pozycjonowania nie idzie ogarnąć w kilka dni. Tu się uczysz praktycznie przez cały czas.

Jest to tak dynamiczny rynek, że trzeba być ciągle na bieżąco.

Tak jak koledzy mówili.

Dział dla początkujących - musiałbyś wszystko przeczytać, no i przede wszystkim od razu zabrać się do pracy.

Pozycjonowanie stron to przede wszystkim opieranie się na własnych doświadczeniach:)

Stwórz jakąś stronkę na domenie .pl i zacznij się nią bawić;) Najlepiej na tym wyjdziesz. Na początek poczytaj

o katalogowaniu i pressel page, optymalizacji stron internetowych, metodach zdobywania backlinków.. Niestety potrzebne tu jest

dużo teorii... Ale zobaczysz - pozycjonowanie stron to przyjemność. I nałóg z którego ciężko wyjść;)

Że niby która z książek Mitnicka jest o SEO?

Jestem webmasterem, za seo dopiero z musu zabieram się, ale postrzegam tę zabawę jako szukanie luk w google czy inaczej mówiąc wykorzystywanie ich procedur do swoich celów, niekoniecznie zbieżnych z celami googla. Jest to hacking w istocie, a Mitnick swego czasu wytłumaczył, że hacking nie polega na łamaniu zabezpieczeń technicznych, a na rozpracowywaniu ludzi, ich myśli, projektów, zamierzeń, zwyczajów itd

Oczywiście jest white seo, czyli zwyczajna optymalizacja stron, prawidłowe ich kodowanie, wiedza o funkcjonowaniu całego tego ustrojstwa i jeśli jest książka, która to tłumaczy, to fajnie. Ale mając informatyczne podstawy, nie potrzeba czytać kolejnych książek, bo to są uniwersalne zasady.

Zechcesz napisać spamerskie narzędzie, to można uczyć się pythona czy czegoś tam, ale najlepiej poczytać coś właśnie o algorytmach i o logice programowania, wtedy okaże się, że wystarczy do pythona prosty manual i że znasz w zasadzie wszystkie języki programowania, o ile masz na jednej kartce spis leksyki.

Więcej wolałbym nie wypowiadać się, bo jak podkreślam: jestem początkujący i nie chciałbym nikogo pouczać, mówię tylko o swoim punkcie widzenia. Jeśli nie mam racji, to będę zadowolony, bo uzyskam nową wiedzę ;)

• 2 miesiące temu...

Moi drodzy,

Mam możliwość zapisania się na kurs/szkolenie SEO. Generalnie ja ciężko łapię takie tematy z książek i z teorii,

wiem że zajęłoby mi to strasznie dużo czasu. potrzebuję kogoś kto mi to wszystko będzie dokładnie tłumaczył, zdanie

po zdaniu i będzie miał dużo cierpliwości. No a wiadomo przede wszystkim liczy się również praktyka. Więc powiedzcie mi

czy opłaca się korzystać z takich kursów i czy możecie jakiś polecić? Ja w zasadzie znalazłam w internecie tylko z gowork.pl, kursykomputerowe.pl (ale tu jest drożej) oraz bartoszkoplin.pl

Aha, chodzi mi o takowy kurs w Warszawie

Oczywiście budżet przeznaczony na taki kurs mam ograniczony więc nie mogę za bardzo szaleć. No i tak jak pisałam,

zaczynam od zera więc głównie chodzi mi o jakiekolwiek podstawy (zaawansowanych spraw i tak na razie nie zrozumiem).

Jak już coś załapię to reszty będę mogła się doszkalać z książek i z internetu:)

Także proszę o jakiekolwiek informacje i pomoc ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności