Skocz do zawartości

Metody linkowania - Większy ruch na www

erotiksite

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Chciałbym poruszyć ważny dla mnie temat, w jaki sposób linkujecie aby zdobyć jak największy ruch, rozumiem że część użytkowników nie będzie chciała zdradzać swoich metod, mam jednak nadzieje że znajdą się osoby które będą chciały podzielić się swoją wiedzą z osobami takimi jak ja czyli dopiero raczkującymi w tematyce pozycjonowania.

Ciężko znaleźć na ten temat naprawdę wartościowe informacje, większość wpisów na blogach to zwykłe lanie wody, bez konkretnych informacji.

Ok, przejdźmy do sedna sprawy ;)

Przykładowa sytuacja :

• Mamy stronę pod Program partnerski np zdrowotny - Leki na wątrobę
  • Na stronie mamy opisy 10 produktów + np kilka (4-6) artykułów na temat zdrowia
  • Serwis był pozycjonowany na 6 głównych fraz ( pozycje od 1-15 ) seokatalogi + blast + reszta katalogów z automatu
  • Zdarzają się pojedyńcze wejścia z długiego ogona ( oczywiście jeżeli można to tak nazwać - po 1 wejściu na 200 fraz )

Serwis przy 100 odwiedzinach dziennie zarabia przyzwoite pieniądze, mamy jednak świadomość że serwisy o podobnej tematyce mają nawet po 4000 odwiedzin dziennie co przy zachowaniu podobnego poziomu konwersji mogło by dać naprawdę spory wzrost zarobków.

W jaki sposób linkować aby zwiększyć liczbę wejść ?

* Może zebrać listę słów kluczowych z google keyword tool i puścić np. 3 blasty na 300 - 400 fraz z wyszukiwaniem miesięcznym minimum 500 ?

* Dalej linkować główne frazy aby wejść na wszystkie 6 fraz do pierwszej 3 wyników ?

* Katalogować stronę na dużą liczbę słów kluczowych ( 200 ? ) ?

* Dodać na stronę 10-20 artykułów np jak dbać o wątrobę, sposoby leczenia itd ... i liczyć na wejścia z długiego ogona ?

* Linkować jedynie stronę główną czy również podstrony ? jeżeli także podstrony to w jaki sposób oprócz linków w treści opisów do katalogów czy precli ?

* Czy umieszczenie artykułów na artelis przekłada się bezpośrednio na ruch ? myślę tutaj bardziej o przejściach bezpośrednio z tego serwisu gdyż rzadko widuje artykuły z artelis na czyiś stronach.

Linkowanie z swl'i odpada, nie potrafię się nimi w sposób skuteczny obsługiwać i na 2/2 przypadki skończyło się to mało ciekawie ;)

Linkowanie naturalne w tym wypadku również odpada gdyż nie są to strony do których ludzie sami będą linkować.

Będę wdzięczny za pomocne informacje, cały czas będę śledził wątek i w razie pytań na bieżąco udzielał odpowiedzi :)

Pozdrawiam

Może pisz na forach tematycznych? Linki z podpisów nieźle generują ruch - ale posty nie mogą być spamem z automatu. Jest to bezpośrednia metoda zdobywania ruchu poprzez umieszczanie gdzieś linka, pomaga też przy pozycjonowaniu. Wadą jest czasochłonność.

Jeśli chodzi Ci o zdobycie większego ruchu z wyszukiwarki to tylko rozszerzenie listy fraz - czyli optymalizacja serwisu + nowe treści + linkowanie na nowe frazy.

Tyle lat minęło a ja nadal działam w SEO
-----

Wykonuję Link Building z tematycznych artykułów sponsorowanych

Spróbuj się skupić na 2 głównych frazach (z tych 6), bo wbicie się na raz na 6 trudnych fraz do top 3 może być bardzo kosztowne, więc rozbiłbym to w czasie (na początek dwie). Do tego kilkanaście łatwych fraz z długiego ogona. Przy czym przy doborze fraz z długiego ogona przeanalizuj je pod kontem potencjalnej sprzedaży. Chodzi o to, że z tych 200 fraz, na które ktoś czasami Cię odwiedza nie wszyscy są zainteresowani zakupem leków, niektórzy tylko szukają artykułów informacyjnych, np. o profilaktyce (natomiast Ty szukasz tylko tych, dla których jest za późno na profilaktykę).

Mając już opracowane 2 główne słowa + 15-20 słabszych haseł proponuję postawić stronki zapleczowe oraz dobre precle (zindeksowane, z jakimś PR, moderowane!). W każdym artykule 3 linki - 1 na jedno z głównych haseł + 2 na słabsze (te dwa muszą kierować do podstron, a nie do strony głównej; umieszczenie 3 linków do głównej z różnymi anchorami nie ma dużego wpływu, gdyż w takimi wypadku liczy się tylko pierwszy link). Zaplecza dopal stałym SWL'em (najlepiej synonimami, żeby Ci zaplecze nie wskoczyło do wyników wyżej niż główna, linkuj również podstrony, tak żeby do każdej prowadziło kilka linków = lepsza indeksacja, podstrona dłużej utrzyma się w wynikach, większa moc linków wychodzących), linkami z precli + jeśli przyłożysz się do zaplecza, i będzie ono prezentowało odpowiedni poziom może uda się je dodać do katalogów.

Poza tym na główne frazy od czasu do czasu jakiś blast + trochę linków z SWL'i

Jeśli jesteś raczkujący w temacie - czytaj namiętnie forum, zaopatrz się w niezbędne narzędzia, przeprowadzaj SEO eksperymenty, a trafik pokroju 1000uu/dzień nie będzie dla Ciebie niczym nadzwyczajnym :D

Dodawarka do SEOKatalogów OnLine! · Projekt Quernbiter już wkrótce...

Nowy interfejs, obsługa WordPress, ulepszony mechanizm dodawania... Już wkrótce!

Dzięki za te bardziej jak i mniej przydatne posty :D

Przedstawię schemat zdobywania linków jaki mam zamiar zastosować przy pozycjonowaniu nowego serwisu ( zupełnie inna tematyka niż ta podana w przykładzie ) :

• Dodanie strony do 300 seokatalogów na 4 główne słowa frazy + linki do podstron w treści wpisu ( ogólne z największą liczbą wyszukań )
  • Dodanie strony do całej reszty katalogów z automatu na 4 główne frazy + 10 nazw produktów ( qlweb, webmini itd )
  • Zebranie 300 dodanych wpisów z katalogów ( wszystkie zaakceptowane wpisy z seokatalogów + reszta do brakującej 300 z pozostałych ) i puszczenie blasta na wpisy
  • Dodanie strony do mocnych płatnych katalogów na 4 główne frazy ( katalog onet, wp,gazeta, gwiazdor itd )
  • Dodanie strony do precli - puszczenie blasta na 300 zaakceptowanych wpisów
  • Odczekać miesiąc i puścić blast na 4 główne frazy + 10 nazw produktów
  • Dodanie 3-6 artykułów do artelis ( zawsze to jakieś wejście się trafi a może nawet ktoś umieści art u siebie )
  • W razie potrzeby po odczekaniu 2-3 miesięcy puścić blast na 4 główne frazy

Co o tym sądzicie ? może warto jeszcze coś dodać lub wręcz usunąć któryś z punktów ?

Budowanie zaplecza odpada, nie ma z tego aż takich zysków aby stawiać i utrzymywać własne zaplecze.

Swl również odpada, nie mam do nich przekonania, może źle z nich korzystam ale na 2/2 przypadki skończyło się to filtrem więc nie będę kombinował.

Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to śmiało ;)

Jak rozumiem nie jest dla ciebie najważniejszą wartością sama pozycja fraz, ale to, by ich dobra pozycja przynosiła ruch. Zacznij więc od doboru odpowiednich fraz. Co z tego, że fraza xyz, która zresztą odpowiada twojej stronie, będzie dobrze wypozycjonowana, jeśli mało osób wpisuje ją do Google. Dlatego wpierw poszukaj "sytych" fraz a przy okazji odpowiadających tematyce twojej strony. Skorzystaj np. z tego: https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal?hl=pl. Gdy znajdziesz takie, to jeszcze dostosuj treść na twojej stronie, by owe frazy pojawiały się tam, najlepiej kilkukrotnie, a dobrze by i w tytułach lub podtytułach czyli jednym słowem wyróżnione.

A potem kataloguj. Ale pamiętaj, że do większości katalogów swoją stronę dodasz jedynie raz i zwykle stronę główną. Dlatego warto zainteresować się preclami. Więcej roboty, bo więcej tekstu, ale możesz ponawiać teksty, gdzie linkujesz jedną, wybraną frazę. To kwestia inwencji w przygotowywaniu tekstów. SWL użyj do podlinkowania opublikowanych już wpisów, a i pingowanie ich też się przyda. I cierpliwość :)

PS. Widzę, że strasznie podjarany jesteś na tzw. blasty i to na 300-400 fraz. Ale moim zdaniem zacznij od solidnych, choć trudnych fraz. Fraza z miesięczną odwiedzalnością 500 czyli niecałe 20 dziennie, to nie wiem czy to dobry fundament. Skup się na solidnych, a jak to zaczniesz, to się baw w blastowanie. Choć wg moich doświadczeń to najlepiej "inwestować" w "syte frazy" a dopiero potem wchodzić w śmieciowe. No i nie wolno zapomnieć, że content is king, a nie sądzę, by tych kilkaset fraz znajdowało się w treści strony, więc efekt to może być mało solidny.

Budowanie zaplecza odpada, nie ma z tego aż takich zysków aby stawiać i utrzymywać własne zaplecze.

Jeżeli nie chcesz na razie inwestować we własne zaplecze to załóż sobie kilka darmowych blogów w serwisach typu blox.pl - od czasu do czasu wrzuć na nich jakiś artykuł z linkiem - linkuj je najlepiej z precli (piszesz precla z 3 linkami, w tym jeden prowadzi do bloga). Blogi mają też tą zaletę, że wiele katalogów je przyjmuje (w przeciwieństwie do typowego zaplecza).

Do tego skorzystaj z ofert darmowych hostingów, typu cba.pl, yoyo.pl itp. (google pomoże Ci szukać). Niektóre z nich oferują nawet podpięcie własnej domeny. Wtedy proponuję zakup domeny regionalnej typu .waw.pl; u niektórych rejestratorów pierwszy rok kosztuje całe 0 zł (lepiej mieć to na własnej domenie nawet regionalnej niż na subdomenie hostingu; jak hosting padnie czy coś to nie zostajesz z niczym, tylko z własną wypromowaną domeną).

Wykorzystując te dwa sposoby masz darmowe zaplecze; lepsze takie niż żadne, bo katalogi i precle co chwile padają; powstają nowe, nie ma gwarancji jak długo tam Twoje wpisy się utrzymają (chyba że masz własne precle, ale skoro nie masz zpalecza to wnioskuję, że precli również).

Witam , dzięki za przydatne posty.

zajacgd

Sprawa wygląda tak że zawsze przed pozycjonowaniem przeprowadzam optymalizacje, 4 główne frazy ( te najczęściej wyszukiwane, odpowiadające treści mojej strony ) w nagłówkach h1, h2 itd, główne frazy w tytule strony, każda podstrona inny tytuł oraz description, słowa kluczowe wplecione w treść, nazwy produktów itd w tagach strong, podkreślenie, jako słowo kluczowe linku do podstrony itd ... ( oczywiście nie wszystko naraz :) )

Nie chodzi o to że jestem "podjarany" na blasty, po prostu jest to skuteczna, tania ale przede wszystkim mało wymagająca metoda tzn nie muszę nic robić poza podaniem fraz.

Na poprzednich stronach blastowałem na 3 główne frazy i efekty były rewelacyjne, teraz zmieniłem trochę metodę i mam zamiar skupić się na blastowaniu wpisów w katalogach i preclach ( w celu szybszej indeksacji ) co powinno wpłynąć na pozycje lepiej niż blast ( linki z naszej geolokalizacji z polskimi ogonkami ), do tego pingować wpisy a jako dodatek chce zblastować stronę na 4 główne frazy, 10 nazw produktów + np 26 wariacji głównych fraz ( 3 a nawet 5 członowe frazy zawierające główne słowa kluczowe ) w celu wzmocnienia tzw. długiego ogona ( bardziej ogonka bo przy liczbie podstron " 20 " to raczej szału nie będzie :P )

A i ważna informacja :P nie chce puszczać blasta na 300 fraz bezpośrednio na stronę a na 300 wpisów w katalogach w celu ich indeksacji ;)

Do swl raczej się nie przekonam, punkty drogie że szkoda gadać, i raczej coś robię nie tak bo efekty bardzo słabe - to moja ocena, dla kogoś innego może być to świetne rozwiązanie ;)

Zaplecze nie będzie potrzebne nawet z darmowych blogów, wiem bo w podobnych tematykach na najbardziej oblegane frazy byłem już w 1-3, chodzi bardziej w jaki sposób pozyskujecie ruch czy :

• Linkujecie wyłącznie na 4-6 głównych fraz a wejścia z długiego ogona rosną same
  • Linkujecie na bardzo dużą liczbę słów kluczowych ( jeżeli tak to w jaki sposób )
  • Katalogujecie tylko na główne frazy czy również na te mniej oblegane

Itd.

Edit: Liczy się ruch ale również konwersja ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności