Skocz do zawartości

allegro sprzedaż problem

ania1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

sytuacja jest nastepująca. Sprzedałem ciężarówkę na allegro za pomocą kup teraz za 13,000zł - w opisie aukcji zaś zadeklarowałem, iż cena to 13,000 + VAT. Osoba domaga się sprzedaży za cenę 13,000zł - twierdzi ze VATU nie zaplaci, bo cena na allegro wynosi 13,000zł i za taka też zakupila pojazd.

Jak rozwiązać tą sytuację prawnie? I jak wygląda z prawnego punktu widzenia.

Sprzedałem ciężarówkę na allegro za pomocą kup teraz za 13,000zł - w opisie aukcji zaś zadeklarowałem, iż cena to 13,000 + VAT. Osoba domaga się sprzedaży za cenę 13,000zł - twierdzi ze VATU nie zaplaci, bo cena na allegro wynosi 13,000zł i za taka też zakupila pojazd.

I tutaj popełniłaś błąd - wylicytowana kwota czy cena "Kup Teraz" to zawsze kwota brutto!

Powinnaś dać kwotę 15860zł (w przypadku stawki 22% VAT).

Racja jest po stronie kupującego.

(...) w opisie aukcji zaś zadeklarowałem, iż cena to 13,000 + VAT. Osoba domaga się sprzedaży za cenę 13,000zł - twierdzi ze VATU nie zaplaci, bo cena na allegro wynosi 13,000zł i za taka też zakupila pojazd.

Zupełnie słusznie zresztą. Przeczytaj regulamin Allegro. Jest tam wyraźnie opisane, że:

- na aukcji podaje się cenę brutto

- sprzedaż na Allegro jest prawnie wiążącą umową

Gapowe się płaci. Już było kilka takich sytuacji, kiedy ktoś sobie z rozmachu wpisał w cenie o jedno zero za mało i wcale nie było prosto się z tego wykręcić (o ile nie niemożliwe - też wszystko zależy od konkretnej sytuacji).

Wiązanie krawatów, tańce murzyńskie, wizytówki, reklamy i inne akrobacje.

Dobre strony, unikalny opis? Moderowany katalog stron i Katalog stron www - pisz po darmowe kody. Sklepy internetowe, handel: katalog askway.biz.

To ja bym Cię bardzo poprosił, abyś mnie (gdybym był na miejscu tego kupującego) polubownie przekonał, żebym zapłacił więcej niż 13 tysi brutto za towar zgodny z opisem :)

Wiązanie krawatów, tańce murzyńskie, wizytówki, reklamy i inne akrobacje.

Dobre strony, unikalny opis? Moderowany katalog stron i Katalog stron www - pisz po darmowe kody. Sklepy internetowe, handel: katalog askway.biz.

Dam Ci 2 stówki i zapomnijmy o sprawie ;)

Szczerze mówiąc, to można by jeszcze spróbować wyjaśnić obsłudze allegro, że podczas wystawiania przedmiotu było się np. pod wpływem środków odurzających i ładnie przeprosić za zamieszanie lub załatwić papiery, że jest się niepoczytalnym. Może by przeszło :)

EDIT: Z doświadczenia mogę jeszcze powiedzieć, że warto postawić na tym, że ciężarówka w żadnym wypadku nie zostanie sprzedana kupującemu bez podatku VAT. Jeśli kupujący okaże choć odrobinę zrozumienia, po prostu odpuści...

Dodawarka do SEOKatalogów OnLine! · Projekt Quernbiter już wkrótce...

Nowy interfejs, obsługa WordPress, ulepszony mechanizm dodawania... Już wkrótce!

Jak rozwiązać tą sytuację prawnie? I jak wygląda z prawnego punktu widzenia.

Jeżeli bardzo Ci zależy, znajdź prawnika, który ponegocjuje z kupującym. Może się uda, albo dojdziecie do ugody - kupujący zapłaci połowę VATu. Pewnie do tego dałoby się go przekonać. Jeżeli kupujący będzie uparty, sprawa trafi do sądu. Sprytny prawnik mógłby spróbować wyplątać Cię z tej sprzedaży, zwłaszcza jeżeli w opisie aukcji była wyraźna informacja, że cena nie obejmuje VATu.

Tylko czy warto, skoro za obsługę prawną zapłacisz co najmniej parę stów? Różnica nie jest na tyle duża, żeby warto było decydować się na postępowanie sądowe, bez pewności do rezultatu. Możesz próbować sama negocjować z kupującym, ale sąd radzę omijać szerokim łukiem. Nerwy, czas i koszty nie warte tych pieniędzy.

informacja o VAT w opisie aukcji = tresc niezgodna z regulaminem aukcji (moderator powinien ja zdjac, aukcji byc nie powinno, allegro tez ponosi wine wg KPC)

mimo ze w regulaminie jest napisane o kwotach brutto, to jednak informacja w tresci mowi o +VAT

auckje mozna podpiac pod sprawy sadowe o samochodach za 1zl z allegro itd. = kiedys przechodzilo a teraz juz nie przejdzie, z takich samych powodow kupujacy przegra sprawe w sadzie :soczek:)

tam zlecam marketing internetowy i pozycjonowanie stron: bizzit.

Szczerze mówiąc, to można by jeszcze spróbować wyjaśnić obsłudze allegro, że podczas wystawiania przedmiotu było się np. pod wpływem środków odurzających

Allegro nie ma tu nic do powiedzenia!

informacja o VAT w opisie aukcji = tresc niezgodna z regulaminem aukcji (moderator powinien ja zdjac, aukcji byc nie powinno, allegro tez ponosi wine wg KPC)

Nie ponosi za to odpowiedzialności. Sprawa jest wyłącznie między kupujacym a sprzedającym.

odkręć koła i sprzedaj bez kół, w opisie było, że jest sprawny, ale nie ma wymienionych kół

wystawisz koła na aukcji za wartość vat-u, jak kupi to będzie miał jak odjechać ciężarówką

Galeria Kawy i Herbaty CZARODZIELNICA - zapraszam po dobrą kawkę i herbatę w Łodzi
Stacja Kontroli Pojazdów Łódź
Druk na szklepanele szklane na ściany, obrazy na szkle

Witaj

Odczekaj 7dni, po czym wystąp o zwrot prowizji i jako powód podaj

przedmiot został skradziony/uszkodzony jeszcze przed wysyłką

i wtedy odkręć koła i dobrze schowaj. Wszystko zgodnie z przepisami na allegro.

Wtedy nie masz obowiązku zakończenia transakcji, jest ona po prostu

niezawarta.

pozdrawiam

Flipper

https://AllegroTwojaSzansa.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności