Skocz do zawartości

FSB - jak nie spaść w dół?

sonitum.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie opiszę może sytuację:

Miałem stronę: domena.pl/strona/, która w SERPach była w drugiej 10 wyników, mniej więcej w połowie stawki, jej podstrony również. Przeniosłem to na sub.domena.pl/strona/, wyleciało z indeksu ale już dziś wróciło i wylądowało w pierwszej dziesiątce na interesujące mnie hasła. Obawiam się że może to być efekt domniemanego FSB, i teraz pytanie brzmi: co zrobić, aby się utrzymać i nie wylecieć?

Domyślam się, że w tym czasie powinno przybyć sporo linków - jak na razie wg WT jest ich 5680 do głównej (naturalne linkowanie) z tego 2500 z domena.pl.

Jak dodawać linki? Preclami? Katalogami? XR? I w jakim tempie, aby nie spaść?

Z góry dzięki za pomoc - zależy mi, bo top10 daje jakieś 10 tel od Klientów dziennie - top 20 około 3 ;)

Profesjonalne, niedrogie i trwałe nagłośnienie kościołów i obiektów sakralnych.

Oparta na fachowej wiedzy, profesjonalna akustyka pomieszczeń i wnętrz - dla niespotykanego komfortu słuchania muzyki.

Nowy sklep muzyczny w sieci - jedyny oferujący 3-letnią gwarancję na wszystkie produkty.

Cholernie - tylko właśnie dlatego się pytam, ile tego powinno być, by mnie google nie wywalił - nie znam się na pozycjonowaniu - dopiero się uczę i robię to dla siebie :)

Oparta na fachowej wiedzy, profesjonalna akustyka pomieszczeń i wnętrz - dla niespotykanego komfortu słuchania muzyki.

Nowy sklep muzyczny w sieci - jedyny oferujący 3-letnią gwarancję na wszystkie produkty.

Jeżeli to prosta fraza, to wystarczy katalogować normalnie, 5-10 nawet na początku, a im cięższa tym szybciej zwiększać ilość dzienną, mocniejsze linki dawać. Taka moja rada ;)

Robię ruch w IF.PL - SEO na dużą skalę

Spadaj w górę i linkuj :)

Faktycznie - mea culpa - sam nie cierpię tego błędu, tym bardziej się kajam.

Dzięki za porady - linkować główną czy podstrony? W SERP'ach wyżej są podstrony.

Jeżeli to prosta fraza, to wystarczy katalogować normalnie, 5-10 nawet na początku, a im cięższa tym szybciej zwiększać ilość dzienną, mocniejsze linki dawać. Taka moja rada :D

jak ja nie cierpię czytać takich przekonań... 5 katalogów dziennie

kataloguj w takiej ilości... to w pierwszym 1000 nie będzie Cię, możesz spokojnie dziennie dodać stronę do 100 katalogów albo i więcej jak ci się będzie chciało, bo zanim moderatorzy zaakceptują, zanim google złapie :D

Linkowanie do mniejszej liczby katalogów, przez dłuższy czas wg mnie daje lepsze efekty

to wszystko zależy, jakie masz doświadczenia...

testowałem z tysiącami dziennie, ale regularnie i też przynosiło świetne efekty...

dymna.jpg

Możesz dodać tysiąc linków, liczy się abyś następnego tygodnia dodał 1100.

Bzdura. Bez obrazy ale popatrzmy na to realnie ... z reguły na początku dodajemy do lepszych katalogów w których na bieżącą wpisy są sprawdzane i akceptowane lub odrzucane, dodajemy do 50 katalogów dziennie ( 350 katalogów na 7 dni ) z czego zaakceptowanych i faktycznie dodanych będzie około 100 a może i mniej w ciągu tygodnia, załóżmy że taka tendencja utrzyma się przez miesiąc.

W następnym miesiącu trafiają się już katalogi w których akceptacja nie pracuje już tak sprawnie ( zdarzyło mi się czekać ponad 3 miesiące na akceptacje wpisu ) i dodając nawet większą liczbę katalogów w miesięcznym bilansie ( 100 dziennie ) , realnie wychodzi że dodaliśmy do mniejszej liczby katalogów bo zaakceptowanych wyjdzie nam w ciągu tygodnia około 50.

Do tego jeśli weźmiemy jeszcze pod uwagę faktyczny stan indeksacji ( bez podlinkowania - Wiele osób o tym zapomina ) to z pewnością w lepszych, lepiej podlinkowanych, bardziej zadbanych katalogach z wyższym PR nastąpi to szybciej.

Co da nam widoczny spadek, wychodzi więc na to że bez różnicy jest czy będę dodawał przez pierwszy tydzień 100, następny tydzień 150 a kolejny 200 ... bo i tak wyjdzie na to że linków z tygodnia na tydzień przybywa mniej ( zaindeksowanych ).

Więc równie dobrze mogę dodać w pierwszym tygodniu 800 wpisów, następnego 600 a kolejnego 400 ( liczba katalogów przypadkowa ) i tym sposobem w miesiąc dodać do wszystkich katalogów z listy mara a następnie nawet przez 6 - 7 miesięcy czekać aż wszystkie wpisy zostaną dodane, nie wspominając już o czasie kiedy wejdą w indeks ...

Testowane w praktyce, sprawdziło się, efekty bardzo dobre, brak filtrów. ( Świeże strony, bez historii )

Aczkolwiek ilu ludzi tyle technik ... jeden dodaje tak a drugi inaczej i obaj mają efekty :)

Prawda jest taka że im dłużej się w to bawię tym bardziej dochodzę do wniosku że to całe pozycjonowanie to jedna wielka wolna amerykanka ...

Jeden linkuje z swl - Filtr

Drugi linkuje z swl - Świetne efekty

Jeden linkuje 100 katalogów dziennie - Filtr

Drugi linkuje 100 katalogów dziennie - Świetne efekty

Jeden blastuje stronę - Filtr

Drugi blastuje stronę - Świetne efekty

To co sprawdza się u kogoś nie znaczy wcale że jak zrobimy tak samo to efekty będą równie dobre.

Taki mój mały wywód ;)

Problem z nowym contentem jednak jest. To jest wizytówka firmowa - średnio jest tam co dodawać :/ Ale zaraz zacznę pocić jakieś aktualności (chociaż trochę z sensem) - dzięki za porady. No cóż, to nie pozostaje nic innego jak polinkować trochę z listy Mara ;)

Na początku padł pomysł, aby porobić coś na kształt naturalnych linków - co sądzicie o tym, aby jako anchorów używać "https://domena.pl" lub "tutaj", "zobacz"? bo w sumie naturalne linki z reguły tak wyglądają - oczywiście nie mówię o katach, raczej o preclach i forach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności