Skocz do zawartości

indeksacja plików ePub

BD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po bardzo długiej przerwie :)

Mam następujące pytanie. Interesuje mnie kwestia indeksacji plików ePub przez wyszukiwarkę Google. Skoro Google potrafi indeksować zawartość plików pdf czy doc to naturalnym wydaje się, że taka funkcja powinna być dostępna (lub pojawić się w przyszłości) dla ePub. Niestety z tego co widzę tak nie jest albo źle szukam.

Podkreślam, że interesuje mnie indeksacją zawartości pliki:

• treść,
  • meta znaczniki,
  • słowa kluczowe,
  • opis książki

Powyższe elementy to naturalna zawartość kontenera ePub.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia, wiedzę lub gdzieś o tym czytał i może mnie jakoś naprowadzić?

Wydaje mi się, że google jeszcze nie indeksuje plików epub. Przy wyszukiwaniu e-książek nie spotkałem się z wynikami wyszukiwania prowadzącymi do plików epub tak jak w przypadku pdf. Jedynie co to wyświetla wyniki do stron z którym można pobrać pliki epub. W przyszłości na pewno ta funkcja będzie dostępna ponieważ epub staje się coraz popularniejszy i z dnia na dzień przybywa nowych pozycji książkowych w tym formacie.

Wydaje mi się, że google jeszcze nie indeksuje plików epub. Przy wyszukiwaniu e-książek nie spotkałem się z wynikami wyszukiwania prowadzącymi do plików epub tak jak w przypadku pdf. Jedynie co to wyświetla wyniki do stron z którym można pobrać pliki epub. W przyszłości na pewno ta funkcja będzie dostępna ponieważ epub staje się coraz popularniejszy i z dnia na dzień przybywa nowych pozycji książkowych w tym formacie.

Mam podobne obserwację. Popularność rośnie a co ciekawe najwięcej książek w tym formacie w swoich zbiorach ma właśnie firma Google. Konwertują oni to co poskanowali w przeszłości do formatu epub i ich księgozbiór to grubo ponad milion wolumenów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności