Skocz do zawartości

Nazwa domeny pomaga w pozycjonowaniu!

sylyx

Rekomendowane odpowiedzi

sylyx wypisujesz głupoty

zacznijmy od tego, że matt stwierdził że strony na domenach z keywordami obecnie są za wysoko i zajmie się tą sprawą (czyli zmniejszy moc keywordów w domenach)

po drugie, z moich testów wynika że fraza w domenie ma podobną moc jak fraza w krótkim <title>

trochę większą niż fraza w długim <title>

i na pewno nie jest to żaden główny czynnik decydujący o pozycji - takim są linki, w przypadku long tail treść

wysoka korelacja między pozycją a frazą w domenie w przypadku istniejących stron wynika z tego, że:

* na domenach generycznych są wartościowe lub znane strony, przez co mają linki naturalne

* wiele z tych linków ma anchor domena.pl, www.domena.pl gdzie domena = keyword

* około 100 linków z anchorem keyword.pl ma moc jak 25 linków z anchorem keyword

edit - większą niż fraza w długim <title>

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Ile będziesz miał samych anchor textów słów kluczowych?

zastój ostatnio w domenach ? Za dużo się uzbierało i trzeba jakoś ruszyć z reklamą ?

M

Zorientowałeś się, że napisałeś bzdurę i chcesz zmienić temat? Pod koniec roku jest ruch w domeniarstwie, gdyż firmy realizują inwestycje szukając kosztów.

sylyx wypisujesz głupoty

zacznijmy od tego, że matt stwierdził że strony na domenach z keywordami obecnie są za wysoko i zajmie się tą sprawą (czyli zmniejszy moc keywordów w domenach)

po drugie, z moich testów wynika że fraza w domenie ma podobną moc jak fraza w krótkim <title>

trochę większą niż fraza w długim <title>

i na pewno nie jest to żaden główny czynnik decydujący o pozycji - takim są linki, w przypadku long tail treść

wysoka korelacja między pozycją a frazą w domenie w przypadku istniejących stron wynika z tego, że:

* na domenach generycznych są wartościowe lub znane strony, przez co mają linki naturalne

* wiele z tych linków ma anchor domena.pl, www.domena.pl gdzie domena = keyword

* około 100 linków z anchorem keyword.pl ma moc jak 25 linków z anchorem keyword

edit - większą niż fraza w długim <title>

Gdzie wyczytałeś, że "stwierdził że strony na domenach z keywordami obecnie są za wysoko i zajmie się tą sprawą"? W artykule jest napisane, że Google będzie się przyglądać dlaczego domeny generyczne pozycjonują się tak dobrze i czasem są zbyt wysoko w wyszukiwarkach (w kontekście domen z długimi frazami kluczowymi). Ale to i tak nie ma znaczenia, gdyż nawet gdyby zmniejszyli moc keywordów w domenach to i tak dla mnie istotne jest to, iż domeny generyczne pozycjonowało, pozycjonuje i będzie się pozycjonowało łatwiej. Nigdy nie twierdziłem, że jest to główny czynnik decydujący o pozycji, tylko że ma wpływ na pozycjonowanie (nawet jeżeli znikomy to i tak dający przewagę), a na Waszym forum panowała odmienna opinia. Łatwość pozycjonowania jest tylko jedną z wielu zalet domen generycznych.

jeden z uczestników konferencji zwrócił uwagę na problem pojawiania się nazwamiastanazwabranzy.com wyżej niż lepszych firm lokalnych posiadających brand w domenie na frazę nazwa miasta nazwa branży

wtedy matt powiedział że się przyjrzy czy algorytm nieuczciwie faworyzuje takie domeny i jeśli tak to podejmie odpowiednie działania

matt nic nie mówił że domeny generyczne pozycjonują się super, to sobie wymyśliłeś ty

tylko że ma wpływ na pozycjonowanie (nawet jeżeli znikomy to i tak dający przewagę), a na Waszym forum panowała odmienna opinia

nie, zawsze było wiadomo że słowo umieszczone gdziekolwiek ma jakiś minimalny wpływ na pozycjonowanie (skoro dotyczy to nazw plików i folderów, logiczne jest że dotyczy też lewej części adresu)

ale jest to czynnik który można pominąć, strona sdfijsdjf.pl z 110k linków będzie wyżej niż pozycjonowanie.pl z 100k linków

Sam to potwierdzasz, bo skoro przyjrzy się, czy faworyzuje, to znaczy, że uwzględnia. :D

Spróbuj spojrzeć na zagadnienie szerzej. Domena generyczna zapewni Ci więcej naturalnych linków przez to, że jest łatwiej zapamiętywana, albo da Ci linki z anchorem w miejscach, gdzie nie możesz go dodać.

czy jest łatwiej zapamiętywana czy nie to zależy od konkretnego przypadku

systemwymianylinkow.pl była wolna a jej nie wziąłem tylko wymyśliłem nazwę

bo z generycznymi domenami jest tak:

- zarejestrowałem się w systemie wymiany linków

- w jakim?

- w systemie wymiany linków

- jaka nazwa?

- nazwa systemu wymiany linków to "system wymiany linków"

jedyna przewaga domen generycznych to ten anchor naturalnych linków, ale przecież żeby być wysoko trzeba spamować a jak spamujesz to anchor w postach xrumera, swl... ustawiasz sobie jaki chcesz

Zorientowałeś się, że napisałeś bzdurę i chcesz zmienić temat? Pod koniec roku jest ruch w domeniarstwie, gdyż firmy realizują inwestycje szukając kosztów.

a jednak, czyli puszczamy bajery reklamowe, żeby drożej poszły zasoby - trafiłem.

Jeśli się nie mylę, to któryś domeniarz odpalił modelki.pl ?? Widzisz je gdzieś wysoko ?

M

jedyna przewaga domen generycznych to ten anchor naturalnych linków, ale przecież żeby być wysoko trzeba spamować a jak spamujesz to anchor w postach xrumera, swl... ustawiasz sobie jaki chcesz

ale on wierzy w naturalne linki .....

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

He he - słowa kluczowe w domenie to podstawa lepszych wyników w pozycjonowaniu, czasami bez pozycjonowania można wybić się na szczyt w serpach. Kiedyś miałem przypadek że pewien przedsiębiorca kupił domenę w której zwierały się dwa słowa kluczowe i na te słowa - zlecenie wpozycjonowania strony, godzina mojej pracy a po tygodniu strona na TOP 2, TOP 1 i tak już 3 lata praktycznie bez czegokolwiek, właściciel dodał stronę do PF i do ZUMI i koniec, oczywiście konkurencja jakaś tam jest. A i strona jest zoptymalizowana na maxa opisy robiłem z kalkulatorem w ręce.

praca, darmowe dokumenty - listy motywacyjne

ogłoszenia - praca oferty

oszczędzasz na lokacie - najlepsze lokaty

czy jest łatwiej zapamiętywana czy nie to zależy od konkretnego przypadku

systemwymianylinkow.pl była wolna a jej nie wziąłem tylko wymyśliłem nazwę

bo z generycznymi domenami jest tak:

- zarejestrowałem się w systemie wymiany linków

- w jakim?

- w systemie wymiany linków

- jaka nazwa?

- nazwa systemu wymiany linków to "system wymiany linków"

Przekombinowałeś z tą nazwą. Ja bym kupił domenę wymianalinków.pl. Wpisz więc sobie w wyszukiwarkę "wymiana linków" i zobaczysz, że na pierwszej pozycji jest wymiana-linkow.pl. :)

a jednak, czyli puszczamy bajery reklamowe, żeby drożej poszły zasoby - trafiłem.

Jeśli się nie mylę, to któryś domeniarz odpalił modelki.pl ?? Widzisz je gdzieś wysoko ?

ale on wierzy w naturalne linki .....

Ciężko mi z Tobą prowadzić merytoryczną dyskusję. Modelki.pl są na trzecim miejscu i będą wyżej. Wydaje mi się, że właściciel specjalnie się tym nie interesuje, gdyż ma kilka serwisów. Nie wierzę w naturalne linki, ale nie są one obojętne.

Ciężko mi z Tobą prowadzić merytoryczną dyskusję.

Mi również.

Widzisz, nie jestem zwolennikiem xrumerów itp, ale to co dzięki nim jest wyprawiane (i 301) powoduje, że nazwa domeny nie ma wpływu na pozycje..... sorry, ludzie tutaj robią sobie co chcą śmiejąc się w oczy googlowi i bzdurom wygadywanym przez Mata.

Fajnie mieć ładną domenę, bo sama z siebie generuje ruch, ale tyle ona daje w pozycjach co turbinka Kowalskiego maluchowi.

Modelki.pl są na trzecim miejscu i będą wyżej. Wydaje mi się, że właściciel specjalnie się tym nie interesuje, gdyż ma kilka serwisów.

ba, przy takich linkach jakie mają już dawno powinny być na pierwszej pozycji. Ale, ale ja tam ich nie widzę w ogóle w top10....

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

xrumerów itp, ale to co dzięki nim jest wyprawiane (i 301) powoduje, że nazwa domeny nie ma wpływu na pozycje..... sorry, ludzie tutaj robią sobie co chcą śmiejąc się w oczy googlowi i bzdurom wygadywanym przez Mata.

nie mi mierzyc sie z Wami wielkimi,ale wyglada mi kolego, ze nie radzisz sobie z biznesem i narzekasz na 'nieuczciwe' praktyki seo , a przy tym nie stac Cie na dobre domeny.

Widac Sylyx, ze bardzo bys tu chcial sprzedac domene pozycjonowanie.com, ale chyba nic z tego nie bedzie.

CLUBBERS to forum muzyczne dla młodzieży zafascynowanej tym co przedstawia sobą muzyka klubowa. Forum Clubbers to cały mój świat.

Sprzedałem ją parę miesięcy temu za 24000 zł, ale mam jeszcze kilka fajnych z branży. :P

Fajnie mieć ładną domenę, bo sama z siebie generuje ruch, ale tyle ona daje w pozycjach co turbinka Kowalskiego maluchowi.

ba, przy takich linkach jakie mają już dawno powinny być na pierwszej pozycji. Ale, ale ja tam ich nie widzę w ogóle w top10....

I zauważyłeś kolejną przewagę jaką daje generyk. ;) Grosz do grosza, a będzie kokosza. :)

Jak nie widzisz, to masz inne Google.;) Możemy analizować pojedyncze przypadki jak modelki.pl, ale co to da skoro nie robimy tego wyłącznie pod kątem domeny?

Jedna rzecz nie jest brana pod uwagę: kto kupuje domeny generyczne? Czy statystyczny Kowalski, który ma firmę w małym mieście? Nie, ponieważ najprawdopodobniej kupi domenę z nazwą firmy typu www.mojafirma.pl. Domeny generyczne kupują głównie pozycjonerzy lub statystyczny Kowalski po namowie pozycjonera. Następnie ta domena jest pozycjonowana (często poprzez 301) i stąd moim zdaniem w TOP10 jest dużo domen generycznych.

Owszem słowo kluczowe w domenie ma znaczenia, ale na pewno nie gwarantuje TOP3 jeśli nie "pomożemy" serwisowi. Chyba, że mówimy o frazach niszowych.

Sprzedałem ją parę miesięcy temu za 24000 zł, ale mam jeszcze kilka fajnych z branży. :P

jeśli nowy posiadacz liczył by na nawet najmniejsze fory w pozycjach ze względu na nazwę, to może i tak, ale poza top20....

I zauważyłeś kolejną przewagę jaką daje generyk. ;) Grosz do grosza, a będzie kokosza. :D

taaaa, wydajesz kilkadziesiąt tysięcy po to, żeby liczyć na 'grosze'.......

a odnośnie modelki.pl, to dziś mam na 5 pozycji, ale linków jakie do nich prowadzą to niejeden mógłby tytaj pozazdrościć i taki marny wynik z tego generyka wychodzi.....

M

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności