Skocz do zawartości

Nazwa domeny pomaga w pozycjonowaniu!

sylyx

Rekomendowane odpowiedzi

Mozliwe, ze sprawa jest duzo prostsza niz mogloby sie wydawac. Czesto jest tak, ze w komentarzach adres strony (np. https://tanie-telefony.pl) zamieniany jest automatycznie na link. To samo dotyczy linków z blogów. Jeżeli słowo kluczowe zawiera się w domenie, to można powiedzieć, że mamy darmowy link z anchorem "tanie telefony". Link https://miastotelefonow.pl nie daje efektu na fraze "tanie telefony". Moze ktos przeprowadzal testy i wypowie sie na ten temat. Osobiscie wydaje mi sie, ze to calkiem logiczne i sensowne wytlumaczenie.

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

blizzarder, właśnie ten przypadek opisuje Michal w swoje książce, robiłem testy domena hoclegi-miasto.pl latwiej wchodzi w serpy ale bez szaleństwa, oceniam to na 2- 3%, dokładnie to samo opisane w wyżej wymienionej książce.Ja testowałem na próbce ok 500 domen, dla mnie to wystarczę. Podsumowując, kopa taka domena daje ale nieznacznego na ciężkich frazach i odrobinę większego na frazy łatwe.Mam TOPy gdzie z czołówki wykurzyłem takie domeny( z słowami w nazwie) swoją nic nie podobną do słowa kluczowego .

blizzarder, właśnie ten przypadek opisuje Michal w swoje książce, robiłem testy domena hoclegi-miasto.pl latwiej wchodzi w serpy ale bez szaleństwa, oceniam to na 2- 3%, dokładnie to samo opisane w wyżej wymienionej książce.Ja testowałem na próbce ok 500 domen, dla mnie to wystarczę. Podsumowując, kopa taka domena daje ale nieznacznego na ciężkich frazach i odrobinę większego na frazy łatwe.Mam TOPy gdzie z czołówki wykurzyłem takie domeny( z słowami w nazwie) swoją nic nie podobną do słowa kluczowego .

tak jak napisałeś - na łatwe frazy pomaga bardziej, na trudne.. jestem zdania, że w ogóle (o ile jest bardzo duża konkurencja) :)

Czy ktoś z Was potrafi udowodnić, że domena nie ma żadnego wpływu na pozycjonowanie?

A czy ty potrafisz udowodnić, że domena (nazwa a nie parametry takie jak wiek) ma wpływ na pozycję większy niż powiedzmy 2%? SEO nie opiera się na dowodach, bo pełne dowodzenie czegokolwiek wymagałoby współpracy ze strony Google.

elektryka'pl

skokinarciarskie'pl

nagrywarki'pl

- gdzie te wysokie pozycje?

Nic nie udowodniłeś, tylko celowo zinterpretowałeś wypowiedź Matta z Google w taki sposób że zmieniła znaczenie na przeciwne, aby wmówić osobom znającym się na SEO lepiej od ciebie, że głównym czynnikiem wpływającym na pozycję jest nazwa domeny, ponieważ zajmujesz się spekulacją domenową.

Na "przeciwną"? ;) Proszę więc przetłumacz dokładnie jego wypowiedź, zinterpretuj ją i udowodnij, iż napisał, że nie wpływa. Poza tym nie doczytałeś, że "domena generyczna zapewni Ci więcej naturalnych linków przez to, że jest łatwiej zapamiętywana, albo da Ci linki z anchorem w miejscach, gdzie nie możesz go dodać". Ponadto ma bardzo wartościowy, bo sprofilowany ruch type-in.

Kłamstwem jest też to, że chcę wmówić komukolwiek, iż "głównym czynnikiem wpływającym na pozycję jest nazwa domeny".

W potocznym ujęciu spekulacja kojarzy się z czymś negatywnym. Tymczasem na rynku finansowym oznacza to po prostu jeden z rodzajów transakcji kupna-sprzedaży określonej rzeczy.

https://www.zrozumfinanse.pl/poland/portal/...slownik_128.htm

Tak czy siak ma się to nijak do handlu domenami, gdyż nie jest on zabroniony.

No to załóżmy, że wybranie domeny ze słowem kluczowym ma w SEO wpływ na pozycję na poziomie 1%. Czy ma to jakiekolwiek znaczenie? Ty dodasz 1000 backlinków, ja dodam 1011 i już będę wyżej bez takiej domeny. Uważam też, że ten sam efekt uzyskam tworząc subdomenę czy folder z takim słowem kluczowym. Jeżeli wmówisz klientowi, jaka to super jest domena ze względu na SEO, to go po prostu oszukasz.

Co ma ruch type-in do SEO?

A spekulacja - kupowanie czegoś w celu sprzedaży w późniejszym czasie jak wzrośnie cena. Nie używam tego słowa w negatywnym znaczeniu, ale uważam że osoby z branży domenowej nie powinny wypowiadać się w kwestiach znaczenia domen w Google, bo takie wypowiedzi nie są wiarygodne.

Równie dobrze możemy założyć, że 10%. I czy Tobie się wydaje, że pozycjonowanie jest oderwane od reszty marketingu internetowego? Najlepszym przykładem jest to, że wiele serwisów świetnie poradziło sobie bez pozycjonowania (można więc też powiedzieć, że wpływ pozycjonowania wynosi 0% ;) ), a bez domeny nie.

Najlepszym przykładem jest to, że wiele serwisów świetnie poradziło sobie bez pozycjonowania (można więc też powiedzieć, że wpływ pozycjonowania wynosi 0% ;) ), a bez domeny nie.

Manipulacja na poziomie polskich stacji telewizyjnych.

Mówimy o domenie ze słowem kluczowym, a nie ogólnie o domenie.

Oczywiście. Chciałem tylko ukazać sedno sprawy. To, że czegoś nie widzicie, nie oznacza, że to nie istnieje. Idąc dalej tym tokiem rozumowania, można używać samych adresów IP. Po co płacić za domenę? Są tacy, którzy zauważą, iż domena daje przewagę i tacy, którzy tego nie zobaczą. Tak samo jest z pozycjonowaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności