Skocz do zawartości

Metatagi DC (Dublin Core)

Grumpy

Rekomendowane odpowiedzi

1. metatagi DC to podobnie jak inne metatagi - metatagi :-) zależy co rozumiesz pod pojęciem "zwykłe metatagi". Generalna różnica to taka, że metatagi/znaczniki DC mogą być wykorzystywane przez inne aplikacje internetowe do wyszukwiania informacji na Twojej stronie. Nie niosą informacji bezpośrednio skierowanych dla Googla. Wykorzystywane są np. w sieciach semantycznych, w niektórych ontologiach, bibliotekach cyfrowych.

2. możesz używać metatagów/znaczników DC z innymi metatagami a Google odbiera je tak samo

Twoje pytanie podchodzi raczej pod tematykę semantyki, Web 3.0 i innych tego typu rzeczy. Nie najlepsze miejsce na zadawanie takich pytań :)

Semantic Web - blog o Semantycznym Web, tekstforfatter - copywriting norweskich przyjacieli

Nie niosą informacji bezpośrednio skierowanych dla Googla.

https://www.google.com/#hl=en&expIds=25...b84a0f9b294c817

A te gwiazdki rating Google pobrało z tagów DC? Bo chodź wydawało mi się, że właśnie do takich i podobnych celów wymyślono DC, to w samym kodzie znaleźć tych tagów nie mogę...

Czyli skoro google nie korzysta z tych tagów nie jest błędem umieszczenie w kodzie:

<meta name="DC.description" lang="en" content="To jest moja strona">

<meta name="Description" content="To jest moja strona">

lub:

<meta name="Keywords" content="słowo1, słowo2, słowo3">

<meta name="DC.subject" lang="en" content="słowo1; słowo2; słowo3">

Chodzi mi o to dokładnie czy google nie odbierze tego negatywnie?

Nie niosą informacji bezpośrednio skierowanych dla Googla.

https://www.google.com/#hl=en&expIds=25...b84a0f9b294c817

A te gwiazdki rating Google pobrało z tagów DC? Bo chodź wydawało mi się, że właśnie do takich i podobnych celów wymyślono DC, to w samym kodzie znaleźć tych tagów nie mogę...

do pokazywania gwiazdek Googlke wykorzystuje rich snippety. Nie korzysta w nich z DC tylko z mikroformatów. Tak czy siak ta funkcja nie jest póki co dostępna dla zwykłego śmiertelnika (w praktyce). Na stronach google dla webmasterów masz napisane jak się je robi, ale jak je umieścisz nie masz gwarancji że Google je pokaże w wynikach. Serwis IMDB jest raczej zaufanym źródłem dla Googla ;-)

Czyli skoro google nie korzysta z tych tagów nie jest błędem umieszczenie w kodzie:

<meta name="DC.description" lang="en" content="To jest moja strona">

<meta name="Description" content="To jest moja strona">

lub:

<meta name="Keywords" content="słowo1, słowo2, słowo3">

<meta name="DC.subject" lang="en" content="słowo1; słowo2; słowo3">

Chodzi mi o to dokładnie czy google nie odbierze tego negatywnie?

nie powinno tego odebrać negatywnie

Semantic Web - blog o Semantycznym Web, tekstforfatter - copywriting norweskich przyjacieli

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności