Skocz do zawartości

Stworzenie nowego hostingu

topaz

Rekomendowane odpowiedzi

nikt chyba z piszących w tym temacie nie miał na myśli uruchamiania własnego datacenter, Twój przypadek jest bardzo charakterystyczny, ale autor tego tematu zadał pytanie o pozyskiwanie klientów z trafień w wyszukiwarkach, a to już inny wymiar usług - mozna kupić dobry serwer dedykowany, można kolokować w dobrym DC własną maszynę i z punktu widzenia klienta być powazną konkurencją dla home. Wystarczy poczytac chociażby na tym forum trochę postów żeby w prosty sposób dowiedzieć się co jest podstawową bolączką hostingobiorców.

Sprostanie ich oczekiwaniom wiąże sie z kosztami - nie takimi jak własne DC - ale też znacznie większymi niż reseler w superhost.

{ Sprzedam ten link}

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przepraszam Was, ale wydaje mi się, że sporo z Was nie wie o czym pisze. Wymagania techniczne, serwery dedykowane to pikuś. W hostingu (nawet resellerce) chodzi o obsługę zamówień, klienta, nadzór nad "pomysłami klientów" i kupą innych rzeczy, które rzadko związane są z komputerami.

Koszty o których piszę to utrzymanie solidnej działalności przez wstępny okres - być może nawet roku. W tym czasie trzeba odbierać telefony. Odpowiadać na cześto bzdurne e-miale, wystawiać faktury, składać zeznania podatkowe i oczywiście pilnować tejemniczych skryptów klientów które zabierają całąmoc jednego dedyka :brawa:.

Nie wiem ale jakby nie liczyć to koszt ~ 50 000 zł. Byś może przy oszczędnościach typu jestem studentem i mój czas jest tani da się to zbić do 20 000 zł.

Oczywiście można zacząć z kontem resellerskim i kilkoma klientami płacącymi "do rąsi", ale wtedy nie ma szansy na jakikolwiek przyzwoity zysk. I nie piszę tu o wielkich pieniądzach ale o minimum godnego egzystowania (~2K).

Mam prosty pomysł na hosting w Polsce, który mógłby się sprawdzić. Oczywiście Amerykanie wymyłsili to wcześniej i taniej.

Ale ONE HOSTING - ONE PLANE - to pomysł dobry. Więc jak ktoś z was chce się wziąść to niech się bierze :brawa:

Koszty stałe około 2500zł-2800zł za serwery (cztery dedyki).

Oferta:

299 zł/ rok lub 29 zł/ miesiąc

Cpanel i całe te pierdoły

tarnsfer: 60 GB/ miesiąc

dysk: 3 GB

jeden IP max na 10 kont.

Zapewniam że już przy 100-120 klientach można zacząć normalnie działać. Jednak docelowo potrzeba min. 200. (przy hostingu jaki sprzedają na allegro te same zyski zapewnia ponad 2000 klientów !?).

To oczywiście początek. Cztery dedyki są po to, żeby "wycisnąć" więcej mocy bez narażania klientów na niewygodę. Chodzi o to, żeby mieś możłiwość przenoszenia klientów pomiędzy fizycznymi komputerami i w ten sposób wyrównać obciążenie na transfer/moc/pamięć itp.

Zaznaczam, zę przy tych cenach i tak nie ma co liczyć na super obłsugę, ale dla kogoś komu się nie lubi zagraniczniaków i nie kupi se Powweba oferta taka była by bardzo interesujaca. Często takie konta mają wyśróbowane ceny.

Myślę, że rynek na takie usługi się będzie zwiększał. Na razie część hostingów śpi z ofertami dla średnich. Po za tym wydaje mi się, że trudniej o zwisy i pady na komputerach gdzie jest po prostu 10 razy mniej użytkowników.

Dodatkowy zysk to to, że zazwyczaj transfer i pojemność kon jest wykorzystywana ~50% więc można trochę "przypchać", ale pod warunkiem, że ma sie zabezpieczone fundusze na kolejne dedyki.

Polecam pomysł. Konto które podałem to minimum a cena maksimum. Jak ktoś zrealizuje pomysł to polecam się jako 101 klient (gratis).

P.S. To przedsięwzięcie może się powieść również z marketingowego punktu widzenia.

przepraszam mrtn ale nie bardzo widzę poparcia dla Twojej tezy gdyż:

2500 zł za cztery dedyki - to z pewnością cztery dedyki pracujące na IDE

mądra gospodarka IP niewiele chyba pomoże przy wydajności

2500 x 12 to super maszyna oparta na RAID

299/ rok nie jest dziś ceną gwarantującą "szybką sprzedaż" / bo jak rozumiem jest to oferta skierowana do klienta końcowego

Cpanel i całe pierdoły też kosztują

200 klientów to nie tylko quoty i transfer ale ich fizyczna obsługa (biurocrazy)

być może czegoś w tym wszystkim "nie załapałem"

{ Sprzedam ten link}

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności