Skocz do zawartości

Ile trzeba na start strony ?

rotem

Rekomendowane odpowiedzi

Dodałbym do tego jeszcze ciągle pojawiającą się nową, wartościową treść. I jeszcze: dzisiaj nie sztuka jest zrobić czy wyprodukować coś fajnego, ale sztuką jest to sprzedać. A żeby sprzedać, to ludzie muszą wiedzieć, że coś takiego jest. Czyli - dużo dobrze wypozycjonowanych fraz odnoszących się do treści portalu. No i jeszcze parę innych działań.

A w kwestii 5 letniej domeny - sam wiek nie napędzi ruchu, a ruch jest warunkiem koniecznym żeby zarabiać. A jeśli myślisz, że zarobisz krocie na reklamach, to jeśli nie masz jakiegoś swojego dealu, to powiem krótko: to nie jest takie proste i różowe.

5 lat to niewielka historia?

Zależy ile portal zarabia jak wygląda sprawa z seo, grafika itd... Ale zamkniesz się w kilkunastu tysiącach

Zastanawiałem się nad branżą hi-tech dosyć ogólnie powiedziane ale tylko na tym się znam.

Tak 5 lat i jeżeli ktoś sprzedaje to można spekulować że miesięcznie raczej nie więcej niż 20 tys UU raczej takie moje zdanie. Grafika jeżeli znajdzie się tanio to i system i grafikę zamknie się do 8 tys tak myślę z seo i reklama na początek 5 tys.

50zł + świetny pomysł + pół roku...

(+/- : 20.000 zł, 1-100 lat)

no tak tylko że już nie jest tak łatwo o unikalne pomysły z reguły bardziej kasowi jak zobaczą robią i wiadomo pomimo że się było pierwszym to niewiele robi to różnicy, tak więc jeżeli ma się jakiś pomysł trzeba ruszać z kopyta a nie powoli czy też czekać na znak takie moje zdanie.

wiesz 20 to nie jest tak dużo jak na początek nawet 40 , ale jak słusznie napisałeś od 1 do 100 lat i to jest największy znak zapytania.

Dodałbym do tego jeszcze ciągle pojawiającą się nową, wartościową treść. I jeszcze: dzisiaj nie sztuka jest zrobić czy wyprodukować coś fajnego, ale sztuką jest to sprzedać. A żeby sprzedać, to ludzie muszą wiedzieć, że coś takiego jest. Czyli - dużo dobrze wypozycjonowanych fraz odnoszących się do treści portalu. No i jeszcze parę innych działań.

A w kwestii 5 letniej domeny - sam wiek nie napędzi ruchu, a ruch jest warunkiem koniecznym żeby zarabiać. A jeśli myślisz, że zarobisz krocie na reklamach, to jeśli nie masz jakiegoś swojego dealu, to powiem krótko: to nie jest takie proste i różowe.

Masz rację, zgadzam się z wszystkim co powiedziałeś.

Nie mam i nie będę się opierał na sprzedaży.

A sprzedaż reklamy wcale nie jest taka prosta, raczej nie mylę jeżeli powiem że 100 tys UU miesięcznie to minimum aby zarabiać na stronie z reklam.

hej

nie da się tego określić od tak...

1. aplikacja może wahać się od 500 do 10 000zł a nawet więcej wszystko zależy od tego co chcesz w niej mieć...:)

2. serwer / hosting to w zależności od obciążenia aplikacji oraz od ilości userów

3. marketing / pozycjonowanie oj i tu się zaczynają schody:) czym trudniejsze frazy tym więcej pieniążków na pozycjonowanie! musiałbyś określić tematykę abyśmy my mogli ci pomóc!

pozdrawiam

W tej branży na samo SEO trzeba minimum 300 zł miesięcznie + wkład czasu własny.

Mówię o kosztach w skali 30 miesięcy.

Celowe byłoby zainwestowane 600-1000 zł miesięcznie na rozbudowane SEO z zapleczem tematycznym i stronami generującymi wartościowy i tematyczny trafic.

Wszystko powyższe w wielkim skrócie, przydałby się dokładna specyfikacja tematyki i celu biznesowego.

A przynajmniej link do strony będącej bezpośrednią konkurencją zamysłu.

Tak czytając posty, postanowiłem raz jeszcze zabrać głos. Jakieś doświadczenie z serwisami, które można nazwać portalami mam. A tu pod pojęciem portal rozumiem serwis z setkami czy nawet tysiącami artykułów i gdy cały czas wchodzą nowe. Miałem pewien komfort, że nie wszystko sam musiałem robić :), ale przedstawię plan minimum.

1. Tworzymy serwis np. korzystając z dobrodziejstw Joomli, które daje duże możliwości tak dotyczące designu, jak i funkcjonalności, a jak większość rozbudowanych cms-ów., ma dostępne komponenty tworzące mapę strony i rss. Jeśli potrafisz sam to zrobić, to kosztem jest twój czas i wysiłek.

2. Serwis konstruujemy w miarę prosto bez wielopoziomowej struktury uwzględniając przyjazne urle.

3. Startujemy z już pewną solidną zawartością i zapasem artykułów. Artykuły mogą być dość znaczącym punktem wydatków. Jeśli sam lub z kimś nie jesteś w stanie w miarę często i regularnie tworzyć nowe teksty, to trzeba kogoś (lub kilka osóB) do tego znaleźć.

4. Własne zaplecze przy dużych i ciągle rosnących ilościach artykułów, to może być trochę karkołomne. Myślę, że z tego można zrezygnować, bo przy serwisach tego typu będziesz walczył o dobrą pozycję w G dla dziesiątek, jeśli nie setek fraz. Ja nawet mam w jednym przypadku kilkaset fraz. To zdaje egzamin, ale nie od razu. I pozycjonuje tak na frazy z zapytaniami miesięcznie rzędu klikudziesięciu tysięcy, jak kilku tysięcy. Wszystko razem z czasem daje rosnących ruch. To możesz sam robić. Zajmuje sporo czasu, ale daje efekty.

5. Żeby było sprawniej i mniej pracochłonnie warto zainwestować w narzędzia. Właściwie tylko na początku będziesz dodawał do katalogów, bo głównie będzie pozycjonował frazy, które prowadzą do podstron. Większość katalogów tego nie przyjmuje oprócz easydir, otwarty mini, qlweb. Większość działań dotyczyć będzie precli. Dlatego polecam kupić automatyczną dodawarkę czyli OmniAdd lub Publiker, a najlepiej oba programy, które - nie tylko moim zdaniem - uzupełniają się. Do tego warto zaopatrzyć się w program do pingowania, mimo, że we wspomnianych takie opcje są. A żeby zachować kontrolę warto jeszcze mieć aplikację do monitorowania pozycji fraz, by móc reagować na bieżąco. Czyli wydatek plus minus 1000. Jeśli będziesz to sam robił, to nie ma już dodatkowych kosztów.

6. To właściwie powinno być na początku - hosting, jeśli nie masz. Stawianie serwisu na współdzielonym nie ma sensu, gdy ma się nadzieję na ruch. Przy jego zwiększeniu po prostu strona będzie się "woziła". Wystarczy VPS. Z czystym sumieniem polecam Hekko - najtańszy to 500 rocznie, ale lepiej od razu mocniejszy za 700 rocznie. Na dodatek dostaje się za free DirectAdmin. Jeśli nie umiesz postawić takiego serwera sam, to jeszcze koszt postawienia - chyba styknie jednorazowo max 200.

7. Reklama - warto. Tu specjalnie nie znam się, ale można wykorzystać np. Adtaily - to nie jest takiego drogie. Darmowo - możesz zachęcać do czytania artykułów na social newsach albo facebooku.

To z grubsza wszystko. Pewnie wiele pominąłem, ale już mam dość pisania :). Można więc niedrogo wystartować pod warunkiem, że się samemu włoży sporo pracy. Ale jak ktoś powiedział wcześniej - potrzebny jest dobry pomysł. A ja dodam, że jeszcze cierpliwość, wytrwałość i łut szczęścia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności