Skocz do zawartości

Kontrola nad linkiem zwrotnym

Beavis

Rekomendowane odpowiedzi

A jak ktoś usunie ze swojego domu prezent od ciebie, to uda ci się to sprawdzić w swoim własnym domu? Chyba logiczne, że nie.

96814[/snapback]

Uda się, jeśli prezent będzie miał np. gps. Wydawało mi się, że być może jest możliwe podobne "sprzężenie" zwłaszcza w internecie.

trzeba sobie zapisywac z kim sie za co wymienilo i sprawdzac od czasu do czasu - nie zawsze sie ten ktos wstawia link na tej stronie do ktorej my wstawilimys jego linka - tez to zaznaczyc, a nie usuwac od razu...

ja jak widze ze linka do mnie nie ma to zwykle przed usunieciem pytam o wyjasnienia, i wtedy zwykle wychodzi to co wyzej napisalem...

inna sprawa to nie wymieniac sie z byle kim...

Ja mam napisany skrypt w PHP, ktory laczy sie ze stronami i sprawdza w kodzie danej strony dalej jest link do mojej strony. Adresy stron do sprawdzenia mam napisane w pliku tesktowym i jak z kims wymienie sie linkiem to zapisuje. Juz sie wiele razy zdarzylo, ze ktos na chwile wstawial link a po tygodniu link znikal. Teraz raz na miesiac uruchamiam skrypt i sprawdza mi czy jest na stronie link. Skrypt nie jest idealny, ale sprawdza co trzeba.

kcs_kataloog_info.gif - katalog stron KCS promocja stron - dodaj ciekawą stronę

pks-katalog.gif - katalog stron PKS interesujące strony - dodaj interesującą stronę

Najlepsze miejsce dla e-mieszkańca powiatu piaseczyńskiego to serwis e-piaseczno i okolice

<?php
  define('USE_COOKIE', false);
  define('LIST_FILE', 'strony.txt');
  $sAdres = $_POST['mysite'];
  $sText = $_POST['przyjaciele'];
?>

<form action="" method="post"> 
<input type="text" name="mysite" size="40" value=""><br>
<textarea name="przyjaciele" rows="25" cols="60">
<?php echo isset($_POST['przyjaciele']) ? $_POST['przyjaciele'] : ((USE_COOKIE === true) ? $_COOKIE['przyjaciele'] : file_get_contents(LIST_FILE)); ?>
</textarea><br>
<input type="submit" value="sprawdz">
</form>

<?php
if(!empty($sAdres) AND !empty($sText))
{
  $sText = trim(str_replace("\r", '', $sText));
  $aStrony = explode("\n", $sText);
  $count=1;
  echo '<b>Wynik dla</b>: ' . $sAdres . '<br /><br />';
  foreach($aStrony as $sStrona)
  {
     $sZawartoscStrony = @file_get_contents($sStrona);
     if($sZawartoscStrony != false)
     {
        $sZawartoscStrony = str_replace(array("\r", "\n"), array('', ''), $sZawartoscStrony);
        preg_match_all('#(<a([^>]*?)href="' . preg_quote($sAdres) . '"(.*?)>(.*?)<\/a>)#is', $sZawartoscStrony, $aWynik);
        //preg_match_all('#(<a(.*?)href="' . $sAdres . '"(.*?)>(.*?)<\/a>)#is', $sZawartoscStrony, $aWynik);
        if(count($aWynik[0]) > 0)
        {
           echo $count++ . '. <a href="' . $sStrona . '" target="_blank"><b>' . $sStrona . ' </b></a> --» <font color="green"><b>[Link Exists]</b></font><br /><br />';
           foreach($aWynik[0] as $sHiperLink)
              echo '     <i>' . htmlspecialchars($sHiperLink) . '</i><br /><br />';
        }
        else
        {
           echo $count++ . '. <a href="' . $sStrona . '" target="_blank"><b>' . $sStrona . ' </b></a> --» <font color="red"><b>[Link Not Found]</b></font><br /><br />';
        }
     }
     else
     {
        echo $count++ . '. <a href="' . $sStrona . '" target="_blank"><b>' . $sStrona . ' </b></a>  --» <font color="gray"><b>[404 - Not Found]</b></font><br /><br />';
     }
  }
}
?>

Trzeba stworzyć plik o nazwie - strony.txt a w nim umieścić adresy do stron na których jest Wasz link - lub powinien tam być. Kod ma problem z portalami np: jportal, jak ktoś poprawi to może udstępnić poprawiony. Ja mam jeden jportal z którym wymieniam tak więc na tą jedną stronę mogę sobie wejść i sprawdzić. Miłej zabawy i sprawdzania.

pks-katalog.gif - katalog stron PKS interesujące strony - dodaj interesującą stronę

Najlepsze miejsce dla e-mieszkańca powiatu piaseczyńskiego to serwis e-piaseczno i okolice

Nie ma za co - jeżeli ktoś udoskonali skrypt to niech też udostępni - bo nie jest to skrypt idealny :blush:

Tu jest (też brzdyka - robiona na szybko :P ) wersja skryptu do podpięcia do np. crona lub menadżera zadań (co np. 24H)

<?php
 define('USE_COOKIE', false);
 define('LIST_FILE', 'strony.txt');
 $sAdres = '';        //Adres Strony dla której ma być sprawdzany link
 $sText = file_get_contents(LIST_FILE);
 $mail = '';    //Twój mail na któy mają być przesyłane maile z informacją, że link został usunięty/strona nie istnieje
?>

<?php
if(!empty($sAdres) AND !empty($sText))
{
 $sText = trim(str_replace("\r", '', $sText));
 $aStrony = explode("\n", $sText);
 $count=1;
 //echo '<b>Wynik dla</b>: ' . $sAdres . '<br /><br />';
 foreach($aStrony as $sStrona)
 {
    $sZawartoscStrony = @file_get_contents($sStrona);
    if($sZawartoscStrony != false)
    {
       $sZawartoscStrony = str_replace(array("\r", "\n"), array('', ''), $sZawartoscStrony);
       preg_match_all('#(<a([^>]*?)href="' . preg_quote($sAdres) . '"(.*?)>(.*?)<\/a>)#is', $sZawartoscStrony, $aWynik);
       //preg_match_all('#(<a(.*?)href="' . $sAdres . '"(.*?)>(.*?)<\/a>)#is', $sZawartoscStrony, $aWynik);
       if(count($aWynik[0]) < 1)
       {
 $temat = 'Ktoś usunął Twój link :(';
 $body = 'Admin strony '.$sStrona.' usunął twój link :/';
 	mail ($mail, $temat, $body);
          //echo $count++ . '. <a href="' . $sStrona . '" target="_blank"><b>' . $sStrona . ' </b></a> --» <font color="red"><b>[Link Not Found]</b></font><br /><br />';
       }
    }
    else
    {
 	$temat = 'Strona na której był Twój link nie istnieje.';
 $body = 'Strona '.$sStrona.' na której był Twój link nie może zostać odnaleziona (404)';
 mail ($mail, $temat, $body);
     //  echo $count++ . '. <a href="' . $sStrona . '" target="_blank"><b>' . $sStrona . ' </b></a>  --» <font color="gray"><b>[404 - Not Found]</b></font><br /><br />';
    }
 }
}
?>

Jeżeli na któreś stronie nie znajdzie Twojego linka - wysyła maila z informacją o tym ;)

Systemy Wymiany Linków - Zdobądź więcej linków przy pomocy systemów automatycznej wymiany linków!

Co do umieszczania linków w komentarzach - zdarzyło mi się ze dwa razy że "partner" nie usunął całkowicie mojego odnośnika, tylko właśnie otaczał go znakami komentarza. Ale skrypty podane wyżej można łatwo poprawić, żeby przed rozpoczęciem poszukiwania linku usuwały z pobranego kodu wszystko co jest między <!-- i -->, np. dodać linijkę:

$sZawartoscStrony = preg_replace('/<!--[\s\S]*?-->/', '', $sZawartoscStrony);

Uczysz się języka angielskiego? Masz kłopoty z nauką słówek? Sprawdź nową stronę dzięki której nauka angielskiego przestanie sprawiać Ci problemy. Ucz się angielskiego słownictwa, wymowy i gramatyki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności