Skocz do zawartości

H1 i divy

immy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem - na stronie posiadam hasło - coś jakby tagline, pełni wazną funkcję estetyczną, ale tez jest pierwszym tekstem na stronie.

Zdanie tagline'a jest złożone z kilku wyrazów, łamię je po 2,3 w trzech wierszach - używam divów do odpowiedniego ich ustawienia względem siebie (są tez wyróżnione kolorem, wielkością czcionki itd).

W związku z tym mam pytanie - czy można wewnątrz znacznika H1 zawrzeć tagi <div>?

pzdr,

immy

mniej znaczy więcej

Div w H1??

A nie prościej i bardziej semantycznie ostylować i nadać klasy dla span ?

Pozdrawiam

Jak wybrać szkołę jazdy, jak zdać prawo jazdy w Bydgoszczy, zostać instruktorem ? Zajrzyj na stronę elki.bydgoszcz.pl

Budujesz dom? Potrzebujesz rynny lub parapety? Producent z Szubina koło Bydgoszczy zaprasza.

Div w H1??

Jest to dozwolonego ;)

Ja szczerze powiedziawszy nie widzę problemu, dlaczego nie miałbym być div, tylko span w h1.Chciałbym się dowiedzieć, bo może jest jakiś powód dla którego lepiej zastosować span w h1.

O7vVmZ7.gif

Punkty statlink.pl - dobra cena + gratis Skrypt i eBook, Blog SEO/SEM i Tatuaże na Dziarownia.pl (tatuaże)

Ja szczerze powiedziawszy nie widzę problemu, dlaczego nie miałbym być div, tylko span w h1.Chciałbym się dowiedzieć, bo może jest jakiś powód dla którego lepiej zastosować span w h1.

Nie ma żadnego powodu, dla którego trzeba by używać span. Zarówno div jak i h1 to elementy blokowe, mogą być wykorzystane div - hx - /div i na odwrót. span jest elementem inline, może zostać wykorzystany między znacznikami hx, ale nie można tego zrobić na odwrót - zakładając, że działamy zgodnie z semantyką języka html.

Tak jak słusznie zauważono span jest inline.

Oczywiście wszystko można zrobić. Div w divie, divem poganiany i cieszyć się, że uciekło się z lamerskich tabelek.

Ale chyba nie tędy droga, myśli się raczej o oszczędności kodu i stylowaniu tagów. Ładowanie divów gdzie popadnie to taki "divitus" i raczej jest zaprzeczeniem całej idei.

Inna sprawa, że w tym konkretnym przypadku chyba wypadałoby przemyśleć konstrukcję tego nagłówka. Bo łamanie go na kilka razy, pozycjonowanie tych połamanych elementów, kolorowanie i modyfikacje fonta to już cała epopeja. I to wszystko ma być zawarte w H1 tylko dlatego, żeby się lepiej pozycjonowało jak rozumiem. Taka sztuka dla sztuki. Do mnie to nie przemawia i mało ma dla mnie związku z semantycznością.

Dla porównania można by było dać np. paragraf <p>jakiś tekst <div style="color: #ccc;">Bo tu chce mieć inny kolor</div> i dalej jedziemy z tekstem <br>(bo chce przełamać linie i piszę dalej <div style="position: absolute; top: 4oopx; left: 734px;">Bo tu chciałbym żeby się pokazała errata</div> i jade dalej z tekstem.</p>

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak pisać kod - ale od semantyki jest to daleko. Czarna człowiek mieszkać na odległym kraina zwana Afryka. Na pierwszy rzut trudno zrozumieć ale da się i można tak pisać i sens wypowiedzi jest zachowany. Tyle, że nieciekawie to wygląda

Myślę, że można to zrobić inaczej (ale to tylko moja własna opinia). Prawda jest taka, że semantyka HTML'a jest dość dowolnie interpretowana i można by się długo spierać o wiele elementów i ich opisywanie tagami.

Pozdrawiam

Jak wybrać szkołę jazdy, jak zdać prawo jazdy w Bydgoszczy, zostać instruktorem ? Zajrzyj na stronę elki.bydgoszcz.pl

Budujesz dom? Potrzebujesz rynny lub parapety? Producent z Szubina koło Bydgoszczy zaprasza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności