Skocz do zawartości

własna serwerownia

s4lc

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie,

mam pytanie do osób obeznanych w temacie, jaki jest koszt postawienia serwerowni pod portal internetowy

interesuje mnie serwerownia włącznie z przygotowaniem pomieszczenia, zabezpieczenia ppoż, wentylacja, upsy itp.

oczywiście same serwery też, ważne jest też aby spełniała wymogi Giodo

czy możecie podać przybliżone koszty oraz polecić jakieś doświadczone w temacie firmy

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

Minimum musisz liczyć 100k + koszt pomieszczenia (bo można ją uruchomić np. w biurowcu, ale też i w jakiejś hali na własnym terenie).

https://www.webhostingtalk.pl/topic/7611-wlasna-serwerownia/

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Arek, w sumie 100k to takie dolne widełki. Raczej wyższe kwoty ale 100k to jakoś, więcej - wtedy może być jakość. Tak naprawdę nie wiadomo czego oczekuje autor od takiej serwerowni.

Napisalem ze minimum. Generalnie mysle, ze autorowi cos sie pomieszało. Bo niby po co cała serwerownia pod portal? No chyba ze chcesz drugie google stawiac :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

nic mi się nie pomieszało! wymóg jest taki aby nie trzymać danych w firmie zewnętrznej

sam osobiście uważam, że pod ten portal, zwłaszcza startujący to wystarczy wynająć gdzieś dedyka

jednak taki jest wymóg, czyli kwota 150.000 / 200.000 powinna wystarczyć na stworzenie serwerowni

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

Może przejdzie wstawienie własnej klatki w serwerowni?

Jeśli tylko da się doprowadzić sensowne łącze do budynku (najlepiej kilku operatorów niezależnie może być np. radiolinia zapasowo) to można to zrobić w firmie. Przydałyby się 2 linie zasilania z dwóch różnych podstacji.

WebHostingTalk.pl - wszystko o webhostingu

100k PLN? Co to za serwerownia? Półka na serwery podpięta w stodole do neostrady?

Gdzie agregat, 2 linie zasilania, UPS-y, kilku dostawców sieci, porządne routery/switche, BGP, ochrona, wentylacja, podłoga techniczna, jakiś fachowiec, który się na tym wszystkim zna? 30-40k rocznie to wydasz na pracownika, który będzie tego doglądał.

Nie bądźcie śmieszni. Tyle to kosztuje kawalerka a nie postawienie serwerowni. Rack w szopie albo 2 towery podpięte do zabawkowego routera w firmie to nie są dzisiejsze standardy.

slawek22, weź Ty się chłopie trochę ogarnij :) Własna serwerownia != własny budynek. Można przecież wynająć pomieszczenie w jakimś porządnym biurowcu już z zasilaniem awaryjnym, klimatyzacją i ochroną, a wtedy agregat i własna ochrona odpada. A inna sprawa, że "serwerownia" na 1 portal (nawet jeśli w jego skład wchodzi z 10 serwerów) nie wymaga zasilania awaryjnego na 60KW, tylko pewnie max. 5-10, byleby był z automatyką.

Przy okazji, poszukaj w słowniku znaczenia słowa "minimum" :)

BTW. Niektóre założenia biurowców klasy A:

Klimatyzacja;

Podwieszane sufity;

Wysokość pomieszczeń (od podłogi do sufitu) - minimum 2,70 m;

Możliwość dowolnej aranżacji wnętrz;

Trzy oddzielne okablowania strukturalne dla linii telefonicznych, elektrycznych i systemów komputerowych lub system podnoszonych podłóg;

Podwójne szyby niskoemisyjne;

Niezawodny system telekomunikacyjny;

Podwójne zasilanie lub awaryjny system podtrzymywania napięcia;

Kontrola wilgotności powietrza;

Co dobrze wpisuje się w profil tej działalności.

Jeszcze tylko podaj koszty najmu :) Fajnie, że można zrobić jak powyżej. Ale dzisiaj jak się za coś zabierasz to albo się za to bierzesz poważnie, albo lepiej daj sobie spokój. Nawet, żeby jeden serwer podpiąć to trzeba kasy, know-how, jakiegoś dobrego specjalisty, lokalizacji.

Ok powiem tak, jak ostatnio sprawdzałem ile kosztuje kolokacja 1U w baltic data centre na marnym 10 mbit łączu to mi wyszło > 20k PLN rocznie. SLA 99,9% podwyższało koszt do ok 30k :)

A gdzie od kolokacji do serwerowni?

Jak wszystko robisz samemu, to możesz kupić w miarę dobry sprzęt, podłączyć 2-3 serwery w jakimś pomieszczeniu w firmie, zestawić jakieś 2 marne łącza i raczej się zmieścisz. Tylko takie coś będzie i kiepskie i drogie, jedynie sporo pracy... jaki w tym sens?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności