Skocz do zawartości

Współczynnik wartości strony w Google

EERIE

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa lata temu strona, którą postawiłem okazała się mega popularna, po roku zajęła 6 miejsce na 7.500.000 wyników wyszukiwania. Uwaga: zero SEO, jedynie 200% optymalizacja. Linki naturalne głównie z podstron o rożnych anchorach ale nie tym, na którym domena stoi na 6. miejscu.

Ciekawa teoria, szczególnie, że nie wszystkie strony - również te popularne - nie mają statsów w GA, więc skąd te dane G bierze? Jeśli jeszcze powiesz, że też ma wpływ na PR, to niezwykle ciekawe, bo co powiesz na sytuację drastycznego spadku PR przy mocnym wzroście trafficu? Może jakieś konkrety i przykłady?

Natomiast dobrze zoptymalizowanie strony, treści dot. konkretnej frazy, częste aktualizacje, przyzwoity staż czynią cuda :). A gdy zwiększa się traffic, to jest duża szansa, że link do takiej strony pojawia się w różnych fajnych miejscach dzięki tym, którzy stronę odwiedzają.

Ale to nie teoria kolego tylko praktyka. Przykłady z życia wzięte należą do praktyki a nie do teorii, jeśli jeszcze tego nie wiesz.

PR wg wielu nie powstaje tylko na linkach ale także na treści i parametrach wewnętrznych domeny.

Twój przykład spadku PR przy wzroście trafficu ma się nijak do sytuacji, bo co z tego, że masz traffic na tej przykładowej domenie skoro jest źle linkowana lub narusza wytyczne lub coś tam jeszcze innego? Wyłączając oczywiście pomyłki Google, bo takich jest wiele. Poza tym to może być spadek PR lub jego wyzerowanie tymczasowe jak to miała wiele razy miejsce.

Aktualnie robię test na wpływ nowej treści i pozycji witryny. Za jakiś czas się nim podzielę.

nie mają statsów w GA, więc skąd te dane G bierze?
chyba nie myślisz, że Google udostępnia wszystkie swoje zasoby, metody i analizy internautom? Może mają osobne serwery do analiz, przez tam są miliardy $

Tak czy owak, strona, o której wspomniałem miała od początku GA i GWT.

Czyli nie odpowiedziałeś i nie masz żadnych dowodów. Mówienie, że oparte na praktyce, to wybacz - myślisz, że ja nie mam praktyki? Jak to forum długie i szerokie uważa się, że na pozycję w SERP traffic nie ma wpływu. Odwrotnie - pozycja SERP ma olbrzymi wpływ na traffic,. Gdy zobaczysz jakieś wyniki i porównasz np. pozycję w Alexa stron z Top 10, to twoja teoria się kompletnie wali. Natomiast to co napisałeś o swojej stronce nie jestem dowodem na twoją teorię. Podobne miałem doświadczenia, z tym że niekoniecznie wynikające z jakiegoś olbrzymiego trafficu. A działo się tak, bo strona się codziennie aktualizowała, a podstrony bardzo dobrze odpowiadały wypozycjonowanej frazie tzn. tytuł, sporo wystąpień owej frazy w tekście i wiele innych. I również w tym wypadku nie robione było żadne katalogowanie czy preclowanie.

Proszę więc nie mów, że oparte na praktyce, bo wiele osób, których znajmość rzeczy i praktyka jest nie podważenia, na tym forum twierdzi, że traffic nie ma w G wpływu na SERPy. Może więc jakieś konkrety, bo ten przykład niczemu nie dowodzi.

PS. Swego czasu Wirtualna Polka wprowdziła tzw. klikohit, czyli kliknięcie na link powodowało wzrost pozycji w wyszukiwarce WP, jeśli dobrze pamiętam. Oczywiście co za problem zapuścić roboty kilkające i WP się wycofało z tego, I myślę, ze G nie wiem że taki przekręty można robić? Myślisz, że będzie liczyć kliknięcia? Dopiero statsy umieszczone na twojej stronie bądź gdy zamieszczasz na niej odpowiedni kod tak jak w przypadku GA, może odsiać to i zrobić statsy dla unikalnych użytkowników. Google Adsense np. sprawdza również czy to są unikalne kliknięcia czy nie i jak jest inaczej to ban. Ale w tym przypadku na twojej stronie umieszczony jest odpowiedni kod, a nie że G w tajemniczy sposób to sprawdza.

pozycja SERP ma olbrzymi wpływ na traffic
o czym Ty piszesz, o CTR? :D To chyba dzieci w przedszkolu wiedzą, że klikalność wzrasta ze wzrostem pozycji.
Czyli nie odpowiedziałeś i nie masz żadnych dowodów. Mówienie, że oparte na praktyce, to wybacz - myślisz, że ja nie mam praktyki? Jak to forum długie i szerokie uważa się, że na pozycję w SERP traffic nie ma wpływu. Odwrotnie - pozycja SERP ma olbrzymi wpływ na traffic,. Gdy zobaczysz jakieś wyniki i porównasz np. pozycję w Alexa stron z Top 10, to twoja teoria się kompletnie wali.
Ale kto pisał, że to jedyny albo dominujący czynnik pozycji? :D Sory ale nie rozumiemy się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności