Skocz do zawartości

FTP1 lub FTP2

yellowok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pliki które mam w download'zie mam na dwóch serwerach:

1) Działa zawsze - drogi

2) Czasem nie działa - super tani

Otóż jak zrobić, żeby gdy ktoś kliknie "ściągnij" najpierw 'chce' pobrać plik z serwera "2", a gdy ten nie odpowiada ściąga z serwera "1"?

Sprawę można załatwić poprzez dodanie obok "ściągnij" obu mirrorów, ale chodzi o to żeby działo się to automatycznie.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

no sorry, nic juz na to nie poradzimy :wow:

ale przynajmniej masz się juz o co zaczepić i wiesz w jakim kierunku kombinować. wbrew pozorom nie powinno byc trudne. chyba, że w ogóle nie znasz php wtedy trudno, albo sie uczysz albo zlecasz komus napisanie (np. tutaj - zlecenia.przez.net)

No PHP nie znam....

Chyba troche przesadzasz... Mierz siły na zamiary...

Ja bym zrobił to tak:

// set up basic connection
$conn_id = ftp_connect($ftp_server); 

// login with username and password
$login_result = ftp_login($conn_id, $ftp_user_name, $ftp_user_pass); 

// check connection
if ((!$conn_id) || (!$login_result)) { 
       // polaczenie do drugiego serwera
       $conn_id = ftp_connect($ftp_server2); 

// logowanie do drugiego serwera
       $login_result = ftp_login($conn_id, $ftp_user_name2, $ftp_user_pass2); 

// weryfikacja polaczenie i logowania
       if ((!$conn_id) || (!$login_result)) { 
                 echo "FTP connection has failed!";

.......

Pomysł zaciągniety z manual'a PHP nieco zmodyfikowany -> www.phpbuilder.com/manual/ref.ftp.php

Chyba mnie nie rozumiecie. Tu chodzi o ściągniecię pliku poprzez strone[HTTP], bez logowania itp. Załóżmy:

1) Plik pierwszy to www.1.pl/a.exe

2) Plik drugi to www.2.pl/a.exe

Jeśli pierwszy nie odpowiada to pobiera się drugi.

Sprawdziłem - nie działa...

Wybacz - nie będę wyjaśniał zasad funkcjonowania PHP, protokołów HTTP, FTP zasad dostępu do serwera odległego (nie lokalnego), zasda bezpieczeństwa z tym związanych bo to jest poprostu skomplikowane (nie dla mnie). Moze inni pomogą, ja zrobiłem co mogłem...

Powodzenia.

[edyta]

Chyba mnie nie rozumiecie. Tu chodzi o ściągniecię pliku poprzez strone[HTTP]...

To raczej Ty nie rozumiesz... protokołem HTTP nie zdejmiesz plików innych niż HTML (w przenośni oczywiście, bo zdejmowane są także elementy graficzne strony, CSS i takie tam). jeśli ściągasz jakis plik z WWW to i tak automatycznie uruchamiane jest FTP (wewnetrzny FTP przeglądarki), więc musisz mieś na serwrze konto klienta FTP i na dokladke konto klienta 'anonymus' a nie wszystkie serwery to mają... Jeśli nie masz anonymu'sa to musisz ... itd.

To raczej Ty nie rozumiesz... protokołem HTTP nie zdejmiesz plików innych niż HTML (w przenośni oczywiście, bo zdejmowane są także elementy graficzne strony, CSS i takie tam). jeśli ściągasz jakis plik z WWW to i tak automatycznie uruchamiane jest FTP (wewnetrzny FTP przeglądarki), więc musisz mieś na serwrze konto klienta FTP i na dokladke konto klienta 'anonymus' a nie wszystkie serwery to mają... Jeśli nie masz anonymu'sa to musisz ... itd.

97251[/snapback]

ciekawe stwierdzenie. Czyli co? jak sobie umieszcze plik .exe na serwerze i dam do niego linka w stylu https: //www.strona.tld/plik.exe to tez sie uruchamia FTP niby jakies wewnetrzne?

co za bzdura.

https://' target="_blank">

sq- Aero Plan

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności